USA: Domstolskriget öppnar revolutionära möjligheter

Ett skyttegravskrig mellan demokrater och republikaner utspelar sig just nu i de amerikanska domstolarna, med ömsesidiga anklagelser om korruption och påverkan av presidentvalen. Men tvärtemot båda partiernas syfte – att stärka sina aktier i nästa presidentval – riskerar härvorna att underminera förtroendet för hela den amerikanska kapitalismen, dess partier och institutioner.

USA:s liberaler var som i extas när en häktningsorder och mugshot (förbrytarfoto) på USA:s före detta president Donald Trump offentliggjordes för några veckor sedan. Otaliga mediepersonligheter förkunnade att detta var “slutet för Trump” och spådde en enkel seger för Demokraterna i presidentvalet 2024. Men Demokraterna förföljs själva av flera rättsprocesser och skandaler, särskilt kring president Joe Bidens son Hunter. De rättsliga striderna blottar en djup spricka inom den amerikanska härskande klassen, en som socialister, revolutionärer och kommunister bör ta till vara på. 

Trump

Trumps ökända mugshot togs i delstaten Georgia, där han nu står åtalad för att ha påverkat rösträkningen efter valet 2020. I ett läckt telefonsamtal till Georgias guvernör hörs Trump be honom att ”hitta 11780 röster” vilket, som av en slump, hade gett honom segern i delstaten med en rösts övervikt. När guvernören påpekat omöjligheten i att ”hitta röster” hängdes han ut som en del i en påstådd sammansvärjning för att stjäla valet från Trump.

Trumps kampanj för att “stoppa stölden” av valet kulminerade som bekant i stormningen av Kapitolium, som han nu åtalas i federal domstol för att ha uppviglat. Liknande åtal har också väckts i New York där han anklagas ha försökt undanhålla pinsam information från väljarna i valet 2016. Åtalen i New York baseras på en serie “tystnadsbetalningar” som Trumps advokat Michael Cohen utfärdade (och sedan dömdes för) till porrskådisen Stormy Daniels, Playboy-modellen Karen McDougall, och en tidigare dörrvakt vid Trumps skyskrapa på Manhattan. Trump ska sedan ha ersatt Cohen för utgifterna, och dessa betalningar leder nu till åtal.

Till sist står Trump åtalad för att ha snott med sig hemligstämplade dokument från Vita huset och förvarat dem i sin lyxvilla Mar-a-Lago i Florida. I augusti 2022 genomförde FBI en uppmärksammad räd mot lyxvillan och beslagtog dokumenten, vilket Trump tog som bevis för en fortsatt konspiration mot honom inom det Demokrat-kontrollerade justitiedepartementet.

Biden

Demokraterna och Joe Biden försöker såklart slå på stora trumman och vinna politiska poänger på åtalen. Men Demokraternas egna korruption och domstolsprocesser gör att kritiken får ett ljummet mottagande. Även Biden anklagas för att ha snott med sig dokument till sin lyxvilla, och förvarat dem brevid Corvetten i sitt garage.

Men Demokraternas huvudbry gäller framförallt presidentsonen Hunter Biden, som åtalats för skattebrott, vapenbrott och att ha ljugit om sitt drogmissbruk i en federal utredning. I augusti betalade Hunter sina federala åklagare 200 000 dollar i en förlikning – alltså att mot kontant betalning undvika åtal – och slapp därmed en domstolsprocess för skattebrott, samtidigt som de andra brotten skrevs av. Republikanerna såg såklart rött. “Om Hunter inte hade sina kopplingar till eliten i Washington D.C. skulle han ha slängts i fängelse för längesen” sa Floridaguvernören Ron DeSantis i ett uttalande. I representanthuset, där Republikanerna har majoritet, har nu högt uppsatta personer i det amerikanska Skatteverket (IRS) anklagat Merrick Garland, Bidens justitiekansler, för att ha påverkat utredningen till Bidens fördel. Hunter Biden ska därefter ha stämt IRS för att ha spridit hans privata skatteinformation. 

Dessa åtal är bara toppen av det isberg av skandaler som är Hunter Biden. Mest känt är bland annat historien kring en laptop han glömt hos en reparatör, i vilken osmickrande information om hans affärs- och privatliv uppdagades. Laptopen väckte också anklagelser om att Hunter genom sin pappa fått en tung position i styrelsen på Ukrainas största energibolag. När Demokraterna ställde Trump inför riksrätt 2019 var det just för att han skulle ha undanhållit vapenleveranser till Ukraina i utbyte mot komprometterande uppgifter om Bidenfamiljens affärer i landet. 

Demokraternas retorik är helt beroende av att de framstår som det mer anständiga alternativet till Republikanerna. Man vill till varje pris undvika att Bidenfamiljens korruption granskas, och försöker desperat begrava historierna. Åtalet för innehav av olaga vapen är särskilt känsligt, då Biden själv driver linjen om hårdare vapenlagar.

Åtalen mot Trump har samtidigt, tvärtemot att betyda “slutet för Trump”, bara stärkt hans aktier i de republikanska primärvalen. Inom ett dygn efter att åtalen mot honom i Georgia offentliggjorts så samlade han in över fyra miljoner dollar till sin omvalskampanj. 

Revolutionära möjligheter

Instabilitet och kris har blivit det nya normala för den amerikanska kapitalismen. De institutioner som garanterat borgarklassens välde i USA blir allt mer ett slagfält, där två sidor av samma borgerlighet utkämpar en infekterad kamp om den politiska makten. Men allt eftersom högen av åtal växer, minskar förtroendet för rättssystemet och dess oberoende. I en undersökning av CNN uppgav bara tre av tio personer att de anser att åtalen “stärker den amerikanska demokratin”, och i en undersökning av Gallup uppgav bara 14 procent att de hade “stort förtroende” för rättsväsendet.

Allt fler når slutsatsen att den amerikanska demokratin är storföretagens och lobbyisternas demokrati, inte arbetarklassens. Efter pandemi, ekonomisk kris och skyhög inflation har arbetare – på bara ett par år – sett sina livsvillkor kraftigt försämras. För detta bär båda partierna ett gemensamt ansvar, och har därför ett gemensamt intresse av att styra debatten mot perifera frågor, mot kulturkrig och identitetspolitik. Men, till deras förtret, ser allt fler arbetare igenom retoriken och söker alternativ. Ett nytt vänsterparti i USA, vilket hade varit fullt möjligt att skapa ur Sanders-kampanjerna 2016 och 2020, skulle med ett tydligt klassbaserat program haft enorma möjligheter att vrida debatten till de frågor som faktiskt berör landets arbetande majoritet. Som våra amerikanska kamrater i Socialist Revolution förklarar är det hög tid för den amerikanska vänstern att släppa alla illusioner i tvåpartisystemet, i Demokraterna och Republikanerna, och en gång för alla bygga ett amerikanskt arbetarparti. 

Den amerikanska författaren Gore Vidal sade en gång att: ”Det finns bara ett parti i USA, Egendomspartiet… och det har två högerflyglar: Republikanerna och Demokraterna”. Vad vi nu ser är ett egendomsparti som ruttnar inifrån och ut. Historien lär oss att det är just sådana här splittringar i toppen av den härskande klassen som öppnar upp möjligheten för förtryckta klasser att ta makten, om de är organiserade och mobiliserade. Som de senaste årens enorma demonstrationer och strejkvågor bevisat så är miljontals amerikanska arbetare och unga redo för kamp. Skulle den kampviljan riktas mot den amerikanska kapitalismens kärna, mot dess institutioner och tillgångar, skulle hela spektaklet snart falla som ett korthus. Vägen för ett nytt arbetarparti och för en socialistisk revolution ligger vidöppen!

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna