”Strejktober” i USA: arbetare kämpar tillbaka

Oktober 2021 har fått namnet ”Strejktober” i USA efter att nästan 100 000 amerikanska arbetare gått ut i eller hotat om strejk utifall att deras kollektivavtalsförhandlingar skulle stranda.

Senaste gången så många arbetare var inblandade i strejker i USA var lärarstrejkerna 2018–19, då drygt 100 000 gick ut i strejk – men det var under ett helt år. I oktober strejkade nästan lika många bara under loppet av en månad, och dessa strejker har fortsatt in i november.

Utav dussintals strejker och potentiella strejker över hela landet, illustrerar två strejker arbetarrörelsens motsägelsefulla tillstånd i USA särskilt tydligt. Den 18 oktober skulle 60 000 arbetare i den amerikanska filmbranschen ha gått ut i strejk, efter att 98 procent av medlemmarna i IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) röstat för strejkåtgärder. En strejk av denna storleksordning skulle ha förlamat Hollywood och alla amerikanska streamingtjänsters inspelningar.

Men i stället för att hålla fast vid kraven slöt IATSE:s ledning ett avtal med produktionsbolagen och avbröt strejken den 16 oktober. Avtalet innebär att arbetarna kan tvingas jobba upp till 74 timmar på en vecka, vilket knappast är en förbättring. Denna läggmatch har skapat stor ilska bland många medlemmar, och det var knappt att fackföreningsbyråkratin lyckades få det godkänt (48 procent av ombuden och 50,4 procent av medlemmarna röstade mot). Detta är ett tydligt exempel på hur en mäktig strejk hålls tillbaka av den fackliga byråkratin. Stridbar arbetarkamp kräver ett stridbart ledarskap för att segra.

Efter två år av brutala arbetsförhållanden under pandemin började även vårdarbetarna på ett av landets största sjukhusföretag, Kaiser Permanente, agitera för en strejk på allvar i oktober. Över 40 000 arbetare i tre olika stater gjorde sig redo för strejk och backade inte förrän de fick ett avtal de var nöjda med 15 november. Men trots att deras egen strejk blåstes av, gick de ändå ut i en massiv stödstrejk i solidaritet med 700 strejkande sjukhusingenjörer, som ännu inte fått något tillräckligt bra erbjudande. Detta visar det klassmedvetande som håller på att utvecklas, och styrkan i arbetarsolidaritet. De amerikanska arbetarna kommer att kunna bygga vidare på sådana inspirerande exempel under den kommande perioden av klasskamp.

L.D Libra

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,169FansGilla
2,220FöljareFölj
741FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna