Borgarklassen i USA räds kommunistisk revolution

Under de senaste veckorna har amerikanska politiker skrikit sig hesa om ”socialismens fasor”. Politikerna har varit så hysteriska att man hade kunnat tro att en kommunistisk revolution är nära förestående. Detta visar hur rädda de amerikanska kapitalisterna är för dessa idéer, som blir allt mer populära.

2019 sade Donald Trump att ”Amerika aldrig kommer att bli ett socialistiskt land”. Han påstår nu att han fått rätt: ”Tåget stannade inte vid socialist-stationen… Vi åkte vidare till marxist- och kommuniststationen.” 

I samma vända antogs ett uttalande av Representanthuset, med stöd av både Demokraterna och Republikanerna, som fördömde ”socialismens fasor” och som konstaterade att  de inte kunde tillåta denna ”onda ideologi att få fotfäste i detta land … i USA, frihetens borg”. 

Men de ligger redan steget efter. Enligt opinionsundersökningar utförda av Fraser Institute anser 31 procent av den amerikanska befolkningen att socialismen är det ideala ekonomiska systemet. 11 procent anser till och med att det ideala vore kommunismen! 

Ända sedan Sovjetunionens fall har vi fått höra att kommunismen är död och begraven. Men det kapitalistiska systemets kris, den levnadskostnadskris som just nu drabbar alla världens arbetare, tvingar allt fler arbetare att inse att kapitalismen inte fungerar och har utlöst en våg av klasskamp. 

Fackanslutningen i USA ökar stadigt och under det senaste året har arbetare på stora företag som Amazon, Starbucks, Trader Joe’s och Apple gått ut i strejk. I november deltog även 48 000 akademiska arbetare på University of California i en strejk som involverade både studenter, forskare och andra anställda på universiteten. 

Inflationen och den medföljande drastiska sänkningen av levnadsstandarden har tvingat den ena efter den andra yrkesgruppen ut i en kamp för att försvara sina löner och arbetsvillkor. Runtom landet ställs krav på betald föräldraledighet, sänkta hyror och löner som höjs i takt med den skenande inflationen med mera.

Detta är orsaken till borgarklassens och politikernas panikartade försök att avskräcka unga och arbetare från att dra revolutionära slutsatser genom att överösa dem med skrämselpropaganda om kommunismens brott. Men detta riskerar att bara ytterligare radikalisera unga och arbetare, som redan avskyr både partierna och det kapitalistiska system som de försvarar. 

Behovet av ett revolutionärt parti

Detta är inte en utveckling som är unik för USA, även om den ökande radikaliseringen i världens mest antikommunistiska land är särskilt häpnadsväckande. Fraser Institute har tagit fram liknande siffror som visar på brett stöd för både socialism och kommunism i Australien, Storbritannien och Kanada. I Storbritannien anser hela 29 procent av 18–34-åringarna att ”kommunismen är det ideala ekonomiska systemet”.

Varje gång vi sett vänsterpartier och vänsterledare som på riktigt verkar vilja erbjuda ett alternativ till nedskärningar och försämringar som Jeremy Corbyn i Storbritannien, Sanders i USA, och Syriza i Grekland, har de vunnit ett entusiastiskt och brett stöd. Problemet för alla dessa politiker och partier är att de begränsat sig till det som borgarklassen kan gå med på, vilket gjort att de på ett eller annat sätt kapitulerat inför pressen från högern och borgarklassen.

Arbetarklassen behöver ett verkligt revolutionärt parti, ett som inte sviker för att det bara kan tänka sig förbättringar inom ramen för det kapitalistiska systemet, ett parti som har siktet inställt på att krossa kapitalismen. Det är denna uppgift som vi i Revolution och Internationella Marxistiska Tendensen lägger grunden för, världen över. Trump och den övriga borgarklassen har helt rätt i att vara oroliga för kommunismens återkomst. Må de härskande klasserna darra inför den kommunistiska revolutionen. Arbetarna har inget annat att förlora än sina bojor. Men de har en värld att vinna!

Calle Niemi

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna