Krisen har kommit tillbaka med besked. Storbritannien är nu officiellt tillbaka i lågkonjunktur efter två kvartal med ekonomisk tillbakagång, något som inte kommer som en överraskning för de arbetare som lever på existensminimum. Office for National Statistics (ONS) konstaterar att ekonomin krympte med 0,2 procent under första kvartalet 2012, vilket följer på en minskning av BNP med 0,3 procent under de sista tre månaderna av 2011.
Det är den första gången sedan 1975 som Storbritannien ser en ”double-dip”, det vill säga två lågkonjunkturer tätt inpå varandra, och är ett hårt slag mot koalitionsregeringen. Alla de ekonomer som avfärdade denna möjlighet och trodde att krisen nu var över, får nu stå där och se dumma ut.
ONS säger att minskningen av BNP beror på det största fallet i byggnadssektorn på tre år, medan tillverkningssektorn misslyckats att återigen nå någon tillväxt. ”Det är en väldigt svår ekonomisk situation. Det tar längre än vi hade hoppats att återhämta sig från den största skuldkrisen under vår livstid”, sa George Osborne, och tillade att det inte finns något utrymme att lätta på regeringens åtstramningåtgärder.
Brittiska arbetare står inför den hårda utsikten om år av åtstramningar, massarbetslöshet och fallande levnadsstandard. Detta är den kapitalistiska krisens verkliga innebörd. Men ett så misskrediterat system måste slängas i papperskorgen. Det har aldrig funnits större behov av en socialistisk planerad ekonomi, där ekonomins nyckelsektorer ägs och drivs i de arbetande människornas intresse.
Ursprungligen publicerad på Socialist Appeal den 25 april 2012.