Solidaritet mot nazisternas våld! 

Vi uttrycker vår fulla solidaritet med de drabbade vid nazisternas attack på onsdagskvällen i Gubbängen i Stockholm. Attacken skedde en vecka efter att nazisterna förstört ett migrantläger i norra Stockholm. 

Onsdagskvällens möte organiserades av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med fokus på kampen mot just fascismen. Nazisterna attackerade deltagarna fysiskt, sprayade dem med försvarsspray, vandaliserade och kastade en rökgranat. Flera behövde föras till sjukhus. 

Detta var uppenbarligen inte någon stundens ingivelse, utan något nazisterna noggrant planerat. För dessa fanatiska drägg måste det hela just nu framstå som en framgång.

På samma sätt bedömer de utan tvivel sin attack mot migrantlägret norr om Stockholm, där de förstörde de hemsnickrade skjul som tiotalet människor försöker överleva i och sparkade sönder deras saker. 

– Nästa gång kanske de kommer och häller bensin över oss när vi sover, kommenterade en av migranterna i Expressen.

Vänsterpartiet har svarat på onsdagskvällens attack med att organisera en demonstration på lördag. Den har potentialen att bli en verklig styrkeuppvisning, med en flod av människor som skulle kunna svepa undan nazisterna som en människa sveper bort en fluga. 

År 2017 lyckades en jättedemonstration på 20 000 deltagare i Göteborg göra just det: avslöja nazisternas fullständiga isolering och demoralisera dem helt. Det är ingen slump att nazisternas aktivitet minskade under en period efter den demonstrationen.

I jämförelse med arbetarklassens breda massa är nazisterna ingenting. Efter att 30–40 nazister genomfört en attack mot en demonstration i Kärrtorp 2013 svarade folk med en ny demonstration som drog 16 000 deltagare. 

Nazisterna kan bara verka starka om arbetarklassen är passiv och oorganiserad. Så snart människor går ut i handling syns de verkliga styrkeförhållandena. 

Det är viktigt att påpeka att vi inte kan ha någon tilltro till polisen här. Efter Kärrtorp dömdes ingen av de nazister som attackerat demonstrationen med knogjärn, flaskor, brinnande föremål med mera till över ett års fängelse. Däremot dömdes en aktivist som försvarat demonstrationen med kniv till fem och ett halvt år. Ett drygt halvår senare galopperade polisen i bredd på hästar rakt in i en folkmassa som protesterade mot ett nazistiskt möte. 

Arbetarrörelsen behöver sitt eget organiserade självförsvar, som själva utreder händelserna och vidtar de skyddsåtgärder som behövs. Det kan inte handla om att göra möten eller demonstrationer mer hemliga – det vore en seger för nazisterna, som skulle ta chansen att gå på offensiven. Istället måste arbetarrörelsen gå på offensiven.

Rekryteringsbasen breddas för de nazistiska galningarna i takt med att kapitalismens kris blir värre. För att stoppa dem från att utföra fler våldsdåd behöver vi omedelbart svara så kraftfullt som möjligt. 

Revolution

Föregående artikel
Nästa artikel

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna