En historisk seger mot nazismen i Göteborg

I lördags den 30 september satte Göteborg ned foten mot NMR, och drev igenom en historisk seger mot nazismen. Uppemot 20 000 samlades på Heden, med många fler på olika sidogator, vilket gjorde att nazisterna inte ens kunde ta sig till startpunkten för sin demonstration. Detta visar hur kampen mot nazismen bör bedrivas för att vinna.

Lördagens demonstration visar de verkliga styrkeförhållandena i samhället. Den helt enorma demonstrationen på Heden, med uppemot 20 000 deltagare, kändes som en riktig folkfest. Det var en oerhört bred skara människor, mestadels ungdomar men också pensionärer och barnfamiljer. De flesta var inte politiskt aktiva, utan vanliga människor som ville visa sin avsky mot nazismen. Fler och fler anslöt i en mäktig och till synes aldrig sinande ström.

Propaganda i media

Detta enorma uppbåd lyckades trots hets och skrämselpropaganda i media, där det påstods att protesten skulle bli våldsam. Även Socialdemokraterna och SSU deltog tyvärr i detta. Socialdemokraterna hade deltagit i en ”värdig” protest tillsammans med flera högerpartier under fredagen, men vägrade delta i demonstrationen på Heden. Under lördagen arrangerade SSU en parallell ”minifestival för kärlek” som syftade till att dra folk bort från den huvudsakliga protesten under skrämselpropaganda om det ”stök” som de påstod skulle uppstå på Heden och som skulle ”spela in i NMRs försök att sprida hat”.

Ingenting kunde vara längre från sanningen, och de lyckades bara bidra till sin egen isolering. De som garanterade att det blev en seger var – utan vidare ledning från arbetarrörelsens stora organisationer – de vanliga Göteborgare som kom samman för en massiv kraftsamling på Heden, tillsammans med de många organisationer som slöt sig samman i en front mot nazismen.

NMR:s fullständiga fiasko

Nordiska Motståndsrörelsens planerade demonstration har under de senaste veckorna varit det stora samtalsämnet i Göteborg runt fikaborden, på spårvagnarna och ute på stan. Trots högerns demonisering är det tydligt att det mestadels var helt vanliga Göteborgare, arbetare och unga, som kom ut i protest mot deras närvaro.

Tack vare detta motstånd slutade dagen i ett fullständigt fiasko för Nordiska Motståndsrörelsen. Nazisterna hade lovat att 1000 personer skulle delta i deras demonstration, men de fick bara ihop omkring 300. Detta sammanfaller med det totala antal personer som enligt Säpo finns i den nazistiska miljön, och visar återigen att NMR:s stöd utanför deras egna minimala sekt är i det närmaste obefintligt. De fick samlas på en ICA-parkering och lyckades inte ta sig längre än till en annan ICA-butik!

Innan de ens kommit fram till marschvägens startpunkt hade de gjort ett utfall för att bryta sig ut ur sin poliseskort. När polisen förflyttade sig från Heden för att hantera detta utfall, kunde motdemonstranter ta sig runt och över staketen, och tusentals började röra sig mot Scandinavium och Korsvägen i ett spontant demonstrationståg.

Tusentals glada men beslutsamma människor fyllde hela gatan där nazisterna skulle ha demonstrerat, många ropandes ”Inga nazister på våra gator” och ”Krossa nazismen”. Man fick en känsla av gemenskap, enighet och styrka. Detta kommer vara en viktig lärdom för de närvarande, särskilt som detta var mångas första demonstration.

Protesterna stoppade nazisterna

Vissa har försökt utmåla Polisen som de stora hjältarna. Samma poliser som alltså gett nazisterna tillstånd från första början, spärrat av halva innerstaden för att ge dem möjlighet att demonstrera ostört, och som ständigt daltar med dem. De tillät dem att marschera med matchande jackor (uniform), fanor med den nazistiska tyrrunan, sköldar, handskar och hjälmar – med andra ord full kravallutrustning – helt utan att ingripa mot deras brott och aggressivitet. Knappast någon annan grupp ses det så mycket mellan fingrarna med som nazisterna, vars ”yttrandefrihet” ska skydda deras mordiska budskap.

Screenshot av Stefan KangasDe som stoppade marschen var den enorma ansamlingen av människor som helt korkade igen nazisternas marschväg (se bild 4 i länkad artikel). På Korsvägen och framför Liseberg stod tusentals människor som vägrade flytta på sig. I strid med vad Aftonbladet ”rapporterade” om förekom ytterst lite stenkastning. Folkmassan svarade med att bua ut och ropa åt dem och försöka hindra denna minoritet från att kasta sten. Det har också visats att det fanns nazistiska infiltratörer bland de som var ledande i att kasta sten, vilka enbart var där för att skapa kaos och dra demonstrationen i smutsen.

Detta garanterade en mycket lugn tillställning. Polisen, som gjort sitt bästa för att ursäkta och skydda NMR pressades av de enorma protesterna – och tvingades därför att gå in för att stoppa deras demonstration. Nazisterna blev fösta mot Fokushusets vägg och stannade där, omringade av poliser och motdemonstranter. Efter flera sammandrabbningar med polisen där ett tjugotal greps och fördes bort, däribland ledaren Simon Lindberg, tilläts de slutligen gå därifrån med svansen mellan benen.

På deras egen hemsida kommenterade besvikna anhängare: ”TOTALFIASKO! Så jävla besviken! Var är alla 1000? Vi kanske är max 500 på plats. Ingen demo heller verkar det som. Sämsta dagen ever!!!” Även den högerextrema podden Ingrid och Conrad har enligt Expo beskrivit det som ”en seger för motdemonstranterna”. Detta skulle ha varit ett sätt för NMR att stärka sina positioner, men tack vare de stora protesterna har detta bakslag i stället allvarligt demoraliserat deras anhängare.

Ta kampen vidare! Lär av Göteborg!

Foto: Stefan KangasRevolution fanns självklart på plats för att framföra en revolutionär politik som ett svar på fascismen. Vi fick oerhört bra gensvar för våra idéer bland många radikala ungdomar och arbetare. Vi sålde 268 tidningar, vilket talar sitt tydliga språk, och vi sålde helt slut på nummer 14 under rubriken ”Krossa fascismen”.

Efter denna seger finns det all anledning för oss att fira. Men kampen är inte över. Fascismen är i sista hand en produkt av den krisande kapitalismen, som kastar fram detta mänskliga avskräde i kamp mot arbetarklassens rörelse. På 1930-talet kunde nazisterna vinna en massbas, men all erfarenhet visar att de i dag bara kan attrahera mycket små grupper som samlas i marginaliserade sekter.

Det betyder inte att vi kan trappa av på takten i den antifascistiska kampen, för även om de är små har de senaste åren visat att med polisens skydd kan de attackera enskilda vänsteraktivister och protester och detta kommer utan tvekan att fortsätta. Vad lördagens demonstration visar är att sättet att trycka tillbaka fascisterna är genom masskamp och mobilisering.

Vad som krävs är att arbetarrörelsen, inte bara de små vänsterorganisationerna utan de stora partierna och fackföreningarna ser till att mobilisera mot varje försök mot fascistiska demonstrationer och attacker. Det krävs också att de organiserar ett självförsvar så att de som vill gå på demonstrationer kan känna sig trygga att de inte kommer bli attackerade av nazisternas våld.

Foto: Christoffer BengtssonDet saknades tyvärr en seriös apparat som kunde garantera säkerheten på demonstrationen. Detta är ett resultat av dess breda men spontana karaktär och att de stora organisationerna som Socialdemokraterna och SSU tar avstånd från protesten i stället för att organisera den. Vi har inga illusioner i dessa organisationers ledningar – men en stridbar arbetarrörelse skulle bete sig helt annorlunda och ta krafttag för att garantera säkerheten genom ett organiserat självförsvar i form av demonstrationsvakter.

I lördags visade Göteborg vägen. DN skrev på ledarplats att ”Nazisternas marsch slutade i lätt förnedrande promenad”. Till och med GP var tvungna att erkänna att: ”De värsta farhågorna besannades inte, Göteborg besegrade nazisterna med tydlighet och fest.” Detta exempel måste nu studeras och lärdomarna spridas över hela landet.

  • Fira segern – ta kampen vidare!
  • Inte en millimeter åt fascismen!
  • Krossa kapitalismen som är rasismens och fascismens grogrund!

Foto: Ylva VinbergFoto: Ylva VinbergFoto: Christoffer BengtssonFoto: Christoffer BengtssonFoto: Stefan Kangas

 

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna