Slaget om Eurovision

Den svenska borgarklassen hoppas att Eurovision blir den sedvanliga uppvisningen i hyckleri. Artister som sjunger identiska låtar om rätten att få vara sig själv, Israel som lajvar HBTQ-föredöme och nationalism klädd i ett rosaskimrande glittrande spektakel. Vad är det som är så farligt med diktaturer, flaggviftande nationalism, eller varför inte lite folkmord? Släng på lite prideflaggor, så blir det en “folkfest”! 

Att Israel i skrivande stund mördat över 30.000 i Gaza, för att inte tala om alla som dör i svält och sjukdomar, gör så klart de hycklande svenska politikerna lite nervösa. De stödjer ockupationen av Palestina, men de önskar nog att Israel kunde besinna sig lite grann, så den svenska statens uppgift underlättades. Som den så kallade Mellanösternexperten Anders Persson uttryckte det: “Från arrangörernas sida hade en vapenvila i Gaza, en israelisk låt som inte går till final och dåligt väder varit väldigt praktiskt.” 

Naturligtvis fäller arrangörerna de sedvanliga tårarna – inte för mordet på palestinier, utan för att människor ställer dem och artisterna till svars. “Odemokratiskt och olagligt”, utropar huvudprojektledaren Karin Karlsson i Sydsvenskan, i indignation över att människor säger vad de tycker. Tänk vad hemskt, att man inte får släta över imperialismens brott i fred! 

Eurovision avslöjat

Den svenska imperialismen hoppas att vi med “partaj över hela stan”, i Karin Karlssons ord, ska glömma vad de är delaktiga i. “Eurovision skapades som ett fredsprojekt och ska inte vara politiskt”, sade SVT:s programdirektör Eva Beckman. Den löjliga bubblan punkterade Israel snabbt genom att skicka en låt om sjunde oktober, “October rain”. Att de efter påtryckningar ändrat titel och en eller annan rad, lurar ingen. 

Att Ryssland inte tilläts delta på grund av kriget i Ukraina, samtidigt som Israel tillåts delta, säger allt man behöver veta. Krig, folkmord, massakrer är rättfärdigat, “ett försvar”, så länge som det är västvärldens imperialistmakter eller deras allierade som utför dem. 

I “folkfestens” namn har polisen valt att låta sionisterna hålla sin pro-israeliska demonstration precis utanför Eurovision-arenan. Symboliken kunde inte varit tydligare. Evenemanget ramas in av imperialismens stöd till folkmord.

Malmös gator för Palestina

Vi måste se till att detta Eurovision inte blir vad den svenska borgarklassen hoppas på. Det som kablas ut i media över hela världen ska inte vara bilder från putslustiga uppträdanden på scen, utan ett hav av Palestinaflaggor som vajar över Malmös gator. Det ska inte vara tonerna av Sveriges bidrag till Eurovision som kommer lämna ett bestående eko efteråt, utan ropen “Free, free Palestine”. 

Sveriges arroganta politiker, EBU, imperialisterna: alla har de gjort en rejäl missbedömning av situationen. Inte minst när de lade Eurovision i Malmö. Mer än hälften av Malmös befolkning är antingen födda utomlands eller har minst en förälder som är födda utomlands. Nästan en femtedel av stadens invånare beräknas ha bakgrund i länder där islam är majoritetsreligion. En av de största pro-palestinska demonstrationerna under senaste halvåret har hållits just i Malmö. 

Det finns en massiv ilska, inte bara över Palestina, utan över rasismen, polistrakasserier och den ökade fattigdomen i Sveriges förorter: inte minst i Malmö. Detta bara väntar på att få ett utlopp. Eurovision kan bli ett sådant tillfälle. 

Det är värt att påminna om Malmöpolisens ingripande under de antifascistiska demonstrationerna 2014, när de med tio stora hästar red i full galopp rakt in i demonstrationen i Limhamn. Malmöpolisen har gjort sig känd för utbredd rasism genom exempelvis det så kallade romregistret och rasistiska glåpord från polisen under kravallerna i Rosengård 2008. Detta är den perfekta insatsstyrkan för att i demokratins namn försvara de som förespråkar folkmord, och slå ned de som protesterar. Om polisen går ut hårt, kommer det att bidra till att Eurovision går från gnista till skogsbrand.

Gnistan som tänder elden

Mediebevakningens fokus är enkel att förutspå. De kommer:

  1. beskylla de som demonstrerar mot Israels krig för eventuellt våld, 
  2. överdriva storleken på sionisternas demonstration och underdriva storleken på den mot Israels krig,
  3. hylla den svenska imperialismens så kallade demokrati,
  4. hitta på en orsak att smeta antisemitism på rörelsen mot kriget. 

Nyligen upprepade den så kallade Mellanösternexperten Anders Persson lögnen om att nazister och propalestinier demonstrerat ihop under det nuvarande kriget. Den typen av lögner kan vi vänta oss igen. Vårt enda försvar är organisering och självständig revolutionär media.

Den svenska borgarklassen och deras representanter visar sitt rätta ansikte i sitt öppna stöd till Israels krig. Alla deras ansträngningar att samla folk bakom sig, vänds nu till sin motsats när verkligheten i Gaza börjar bli allmän kännedom. De leker med elden. Det som händer under Eurovision både kan och måste bli den gnista som tänder en brand över hela Sverige: en våg av antirasistisk, anti-imperialistisk kamp. 

Det är vår plikt att göra Eurovision till den svenska borgarklassens mardröm: en kraftsamling för Palestina, mot Israels ockupation och angreppskrig. Vi i Revolutionära kommunistiska partiet kommer att stå i fronten under och efter Eurovision: mot rasismen och islamofobin, för ett fritt Palestina, för att krossa imperialismen. 

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna