Nej till gruva i Gállok

Den 22 mars fattade regeringen beslut om att det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining ska få tillstånd att öppna en gruva i Jokkmokk. Det har väckt stor ilska och besvikelse bland många, särskilt bland de samer som bedriver renskötsel i området. Återigen har kamp och protester blossat upp.

Det är på renbetesmarker, mitt i samebyn Jåhkågasskas och nära UNESCO:s världsarv Laponia, som det brittiska gruvdriftsbolaget Beowulf Mining nu fått bearbetningstillstånd att bryta järnmalm i Gállok. Trots att beslutsprocessen inte är över ännu, så är beslutet ett nederlag och ett svek gentemot både miljön och samernas rättigheter.

Gruvan skulle innebära stora påfrestningar för den närliggande naturen. Ett dagbrott och dess anläggningar kommer att ödelägga de kringliggande skogarna, och orsaka betydande föroreningar i både sjöar och grundvatten. Resultatet av gruvan blir även inskränkningar på renskötseln och samisk kultur i området. Regeringens beslut är därför ännu ett kapitel på den svenska statens koloniala förtryck mot samerna.

Korruption och lögner

Kampen mot gruvan i Gállok har pågått i nära ett decennium. Inför beslutet i mars blev gruvan även en internationell nyhet som tagit ilskan till nya nivåer. Flertalet FN-organ har riktat skarp kritik mot beslutet, bland annat Rasdiskrimineringskommittén.

”Vi älskar gruvor”, har den socialdemokratiske näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson sagt i en intervju samtidigt som regeringen lovat att de noga vägt in samernas rättigheter i beslutsprocessen.

Men så sent som den 28 mars avslöjades det i DN att beslutsprocessen varit fylld med korruption och jäv. Bland annat avslöjades det att flera högt uppsatta tjänstemän i Gállokärendet bjudits på en resa till Alperna av ett konsortium där Beowulf Mining ingår!

Kan gruvan skapa jobb i Jokkmokk?

Vid flera tillfällen har Thorwaldsson också menat att gruvan kommer att skapa fler jobb i Jokkmokks kommun. Beowulf Mining lovar hela 550 nya jobb i kommunen.

Efter en skarp befolkningsminskning, är det många som har förhoppningen att gruvan kan få kommunen på fötterna igen. Löftena om jobb syftar till att skapa en splittring mellan miljöaktivister, samer och andra arbetare. Sanningen är att det kommer att bli mycket färre jobb än vad som lovats, och att de inte kommer att bli hållbara.

I Pajala 2012 lovade Northlands Resources på samma sätt hundratals arbetstillfällen. Gruvan öppnade men hade bristande finansiering, något som bolagsstyrelsen redan innan visste om. Trots räddningsförsök från både staten och privata investerare, försattes gruvan i konkurs 2014. De som fick betala priset var arbetarna i Pajala kommun som lämnades med hög arbetslöshet, en lokal ekonomisk kris och förstörd miljö. Samtidigt kunde gruvbolagets vd Karl Axel Waplan belåtet mätta sig med en fallskärm på 6,1 miljoner kronor. Nu bryter man förvisso järnmalm i Pajala sedan 2018 under Kaunis Iron, men produktionen är fortfarande mycket begränsad.

I dag är marknaden för gruvdrift mycket mer mättad än för tio år sedan, till följd av kapitalismens internationella kris. Det har redan avslöjats att Beowulf Mining har enorma hål i finanserna, samtidigt som priset på järnmalm i år redan fallit med så mycket som 4 procent. Trots löften om guld och gröna skogar riskerar man att bli lämnad i samma sits som i Pajala.

Den enda lösningen – en enad arbetarklass

Vi kan inte lita på kapitalisterna eller deras lakejer i regeringen som ljuger om allt från jobbtillfällen till urfolkens rättigheter och miljömål. Vi marxister är förstås inte motståndare till gruvor eller att arbetare får jobb, men det skulle krävas miljövänliga och hållbara investeringar – som kan gynna hela arbetarklassen utan skador på miljön eller rennäringen. Beowulf Mining kan inte erbjuda något av detta.

För att stoppa gruvan – och skydda både miljön och ursprungsbefolkningens rättigheter – behövs det enad klasskamp. Vare sig man jobbar inom rennäringen eller i en gruva, om man är same, miljörättsaktivist, drifttekniker eller arbetslös så tillhör man arbetarklassen – den klass som i längden kommer att förlora på att gruvan öppnas. Beowulf mining är enbart ute efter profiter – till varje pris.

Det enda sättet att säkerställa en gruvdrift som tar hänsyn till samisk kultur och rennäringen, till miljön och till en levande landsbygd är klasskamp mot vår gemensamma fiende – kapitalisterna. Den egentliga lösningen är att förstatliga all pågående och planerad gruvdrift under demokratisk arbetarkontroll. Enbart om arbetarna bestämde själva skulle vi kunna garantera en produktion med hänsyn till arbetare, samer, miljö och andra samhällsintressen, i stället för kortsiktiga profiter åt ett fåtal.

För att den samiska kulturen ska leva vidare, för att rädda miljön och för att landsbygden ska överleva – måste kapitalismen dö!

Emma Tuveberg

Jonathan Hultqvist

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,124FansGilla
2,542FöljareFölj
1,313FöljareFölj
2,185FöljareFölj
755PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna