Hot mot aborträtten i USA leder till protester

Den 2 maj läckte det ut att USA:s högsta domstol vill riva upp en dom från 1973 som garanterar rätten till abort i hela landet. Det har aldrig tidigare hänt att ett utkast till en dom från högsta domstolen publicerats innan ett ärende var avgjort. Detta är ett tecken på den stora polariseringen i det amerikanska samhället, som nu till och med kommer till uttryck inom en av dess mest odemokratiska institutioners heliga salar.

Idén är att riva upp den historiska domen i fallet Roe mot Wade, som skyddar rätten till abort fram till den tidpunkt när ett foster kan överleva utanför livmodern (runt 24 veckor). Domstolen rådgör om ett lagförslag från delstaten Mississippi som skulle innebära att aborträtten begränsas till bara 15 veckor.

Om förslaget godkänns skulle det vrida tillbaka klockan för aborträtten i USA med 50 år. Varje delstat kommer att få bestämma om sina egna inskränkningar i aborträtten, vilket betyder att miljontals kvinnor i mestadels republikanskt kontrollerade delstater snart kommer att förlora denna rätt att besluta över sina egna kroppar. 22 delstater har redan lagar som förbjuder abort, som kommer att träda i kraft om Roe mot Wade rivs upp. Ytterligare fyra delstater kommer sannolikt att anta liknande lagar.

En inskränkning av aborträtten skulle framförallt slå mot arbetarklassens kvinnor. Enligt The New York Times lever 49 procent av kvinnorna som gör abort i USA under fattigdomsgränsen – i skrivande stund omkring 200 000 kronor per år för en familj med 3 medlemmar. Ytterligare 26 procent tjänar upp till dubbelt så mycket, vilket fortfarande är en arbetarlön i USA. För dem kommer det vara väldigt svårt att ha råd att åka till andra delstater och för många kommer det vara svårt att ens kunna vara borta från jobbet länge nog utan att få sparken.

Redan nu finns det 34 miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen, vars barn får växa upp i fattigdom som straff för brottet att ha blivit födda. Om man tar ifrån arbetare rätten att bestämma hur många barn de ska ha blir det i många fall svårt att undvika fattigdom.

Rika kvinnor kommer däremot ha råd att resa för att genomföra abort under säkra förhållanden i andra delstater även om Roe mot Wade rivs upp.

Lita inte på Demokraterna

Aborträtten är med andra ord en klassfråga och den måste också försvaras med klassmetoder. Kampen för rätten till abort står inte mellan ”progressiva” och ”konservativa”, mellan demokrater och republikaner. Demokraterna framställer sig gärna som att de försvarar aborträtten och andra demokratiska rättigheter för att vinna röster. Verkligheten är en annan. Både Obama och Biden lovade i sina valkampanjer att göra rätten till abort till federal lag, men lyfte inte ett finger ens när Demokraterna helt kontrollerade både kongressen, senaten och presidentskapet.

Biden har en lång historia av att vara emot ett stärkande av aborträtten. 1973 sade han att han inte anser att en kvinna ska ha ensamrätt att bestämma över vad som händer med hennes kropp. 1977 blockerade han federal finansiering av aborter i fall där graviditeten varit resultat av incest eller våldtäkt.

Attacken mot aborträtten är resultatet av att en del av den härskande klassen och dess representanter i staten försöker hitta sätt att motverka den växande radikaliseringen genom att splittra arbetarklassen. De försöker övertyga den mer bakåtsträvande delen av klassen att se rättigheter för förtryckta grupper som ett hot mot traditionella familjevärderingar, mot religionen och mot det ”amerikanska sättet att leva”.

Man kan inte bekämpa en del av borgarklassen genom att enas med en annan (Demokraterna), som påstår sig vara för rättigheter för förtryckta grupper men som aldrig är villiga att göra något för att se till att de genomförs eller försvaras.

Foto: Socialist Revolution
Foto: Socialist Revolution

Försvara aborträtten med klasskamp

I stället för Demokraternas parlamentariska metoder och tomma ord behövs klasskamp. Och det måste byggas ett parti som verkligen kan leda kampen för arbetare och förtrycktas rättigheter. Ilskan mot domstolens förslag har redan lett till stora protester. Men om ingen fast organisation bildas kommer rörelsen att besegras och flodvågen lägga sig precis som den gjorde efter Black Lives Matter 2020.

Det behövs mycket mer än att bara försvara Roe mot Wade. Om kvinnors rätt till sina egna kroppar ska vara mer än tomma ord på ett papper måste de ha tillgång till trygga och kostnadsfria aborter. Abort måste vara tillgängligt på samma platser som andra hälso- och sjukvårdstjänster, och inte segregerade till abortkliniker där ett besök är liktydigt med att tillkännage för hela världen att man tänkt göra abort.

Men i dagens kapitalism är inte ens de mest grundläggande demokratiska rättigheterna garanterade i världens rikaste land. Det enda sättet att verkligen garantera kvinnors rätt till sina egna kroppar är att undanröja det system som tjänar på att upprätthålla kvinnoförtrycket. Det vill säga undanröja kapitalismen.

L.D Libra

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna