Musikhögskolan i Piteå hotas när ljudteknik avvecklas

Ilskan kokar när ljudteknikprogrammet i Piteå läggs ner – det senaste programmet i en redan lång lista av nedläggningar på musikhögskolan. Från att ha haft 1500 studenter för tio år sedan, kommer nu bara 100 att vara kvar. “Det är uppenbart att de vill avveckla allt“, säger Saga Lundberg från RKP som läser första året på programmet, och har organiserat sig för att stoppa planerna.

Musikhögskolan i Piteå bedriver internationellt ledande forskning, lokalerna är akustiskt anpassade och de har bland annat Europas mest moderna orgel.

– Det är den enda utbildningen av sitt slag i Sverige, så det är otroligt mycket kompetens som försvinner, säger Saga.

– Den vetenskapliga nivån är också väldigt viktig eftersom yrket utvecklas, det är ju så mycket innovativt. Konsten och det tekniska utvecklas konstant, fortsätter hon.

Enligt rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn sker nedläggningen eftersom de har ett underskott på nio miljoner. Men lärarna på programmet vet att pengarna finns. De påpekar i en intervju till SVT att Luleå tekniska universitet (LTU), som Musikhögskolan i Piteå är en del av, hade 18 miljoner kronor över att använda på mediautbildningar förra året – men som inte användes.

Rektorn har lovat de 50 studenter som studerar ljudteknik att de kommer få “jättebra förutsättningar” för att bli klara med utbildningen, och betonar hur viktigt det är med kultur. Men enligt Saga kommer det att vara omöjligt. 

– Vi förstår inte hur kvaliteten ska kunna bibehållas under våra år då det är så mycket samarbeten mellan årskurserna. 

Rektorns kvitto på hur mycket hon värdesätter kultur kan vi också se i tidigare nedläggningar. Under de senaste sex åren har åtta program avvecklats, och de stora nedskärningarna har drabbat bland annat journalistprogrammet, scenproduktionsutbildningen samt musik- och danslärarutbildningen. 

En tidigare student på musikhögskolan beskriver i en krönika i Piteå-Tidningen hur skolan slaktats genom åren. 

“Från att ha varit en livaktig och kreativ miljö med internationell ryktbarhet har LTU med sitt förakt för humaniora och kulturella näringar förvandlat Musikhögskolan till ett spökhus.”

– Folk har varit väldigt upprörda när de har stängt ner saker tidigare. Lokalerna är redan tomma nog som det är efter att de lagt ner flera utbildningar, säger Saga. 

Det är inte bara utbildningen som kommer att drabbas. Hela Piteå kommer att påverkas, eftersom högskolan varit en stor dragningskraft för staden.

– Båda lägenheterna bredvid mig är tomma. Det finns jättemycket lägenheter på studentområdet. Det finns bostäder i Piteå, inte i Luleå, säger Saga.

– En levande kultur är viktig om man ska ha någon anledning att flytta norrut och ha ett liv utanför jobbet. Kulturlivet riskerar att försvinna i och med nedläggningen av programmet, tillägger hon.

Kort efter att förslaget kom skickade studenterna ett öppet brev till LTU:s ledning som snabbt hade fått över 2700 underskrifter. Och samma dag som beslutet fattades organiserade sig Saga med andra studenter och lärare. De har varit tydliga med att de vill se rektorns avgång – och har haft namninsamlingar och anordnat en demonstration, där ett sextiotal personer deltog.

Många lärare har jobbat på skolan i årtionden och byggt upp utbildningen. De är nu förfärade över beslutet. 

– Det är liksom deras livsverk, och de är helt exkluderade i alla utredningsprocesser. Det är så ovärdigt hur våra lärare har behandlats, berättar Saga.

LTU har gjort det uppenbart att de inte hörsammar några vädjanden. För att beslutet ska dras tillbaka skulle studenter och lärare behöva involvera alla lärare och studenter på campus både i Piteå och Luleå – som i förlängningen också står inför hot om neddragningar – och förbereda för en student- och lärarstrejk. Endast kamp kan rädda utbildningen och kulturen!

Nadja Lidgren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,118FansGilla
2,853FöljareFölj
3,058FöljareFölj
2,239FöljareFölj
836PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna