Missnöjet växer: tandsköterskor i uppror mot låga löner

Den lägsta lönen för flera yrkesgrupper ligger under gränsen för att klara grundläggande levnadskostnader. Nu kräver tandsköterskor högre löner, medan facken nöjer sig med en snittlig löneökning på 3,7 procent. 

En 25-åring som bor ensam i en etta i Stockholm måste tjäna minst 20 147 kr före skatt för att ha råd med hyra, mat och hushållskostnader, enligt Konsumentverkets siffror. För tandsköterskor, de som arbetar inom privat äldreomsorg och ett antal grupper inom industrin ligger lägsta lönen under beloppet. Ytterligare ett antal yrkesgrupper ligger nära gränsen. Tandsköterskors lägsta lön ligger på 19 718 kronor före skatt, rapporterar Arbetet

Nu har tandsköterskor runt om i landet lanserat ett uppror på sociala medier där de kräver bättre arbetsvillkor, högre ingångslön och extra betalt för delegerade arbetsuppgifter. 

Tandsköterskan Nathalie Dahlöf förklarar för Aftonbladet att hon som ensamstående mamma med tre barn tvingas ha två extrajobb och ibland måste jobba sju dagar i veckan. 

– Det är otroligt stressigt, folk brukar fråga hur jag orkar jobba så mycket. Men jag har inget val.

Enligt statistik från medlingsinstitutet sjönk den genomsnittliga reallönen med 7,1 procent i december 2022 från november året innan. 300 000 arbetare i Sverige tvingas jobba extra utöver sitt heltidsarbete. Det är en ökning på nästan 20 procent från förra året, enligt Statistikmyndigheten (SCB). 

En ensamstående mamma som arbetar för tre olika bolag inom personlig assistans beskriver den stress som flera jobb innebär. 

– Jag är bara 42 år, men det känns som att jag måste varva ner snart. Man känner i kroppen att man är väldigt sliten, säger Rommelie Zerrudo till Arbetet

Nu har Industrifacket IF Metall slutit ett tvåårigt avtal med en löneökning på 4,1 procent första året och 3,3 procent andra året, i snitt 3,7 procent, som har följts av liknande avtal av andra fackförbund. I handeln höjdes golvet för de lägsta lönerna med 1 225 kr och industrin med 1 350 kr . En del arbetare under gränsen för att klara levnadskostnaderna skulle alltså komma över gränsen i det nuvarande läget, men om inflationen fortsätter öka kommer dessa arbetare återigen att hamna under gränsen. De fackliga ledarna har inget som helst svar på vad arbetare ska göra om inflationen fortsätter att öka även nästa år. I Arbetet får ordförande Marie Nilsson frågan: ”och om Sverige har tvåsiffrig inflation även 2024?”

 – Då är vi i ett väldigt allvarligt läge med problem som går utöver våra avtal, svarar hon. 

Men det här är problem som inte går ”utöver” fackens ansvar. Att kämpa för högre löner är precis fackföreningarnas viktigaste uppgift, men det är något som ledarna för LO sedan länge glömt bort. Arbetare måste därmed ta kampen inte bara mot sina arbetsgivare, utan även för fackförbund villiga att kämpa.

Nadja Lidgren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,156FansGilla
2,478FöljareFölj
1,276FöljareFölj
2,021FöljareFölj
734PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna