Krisen i psykiatrin – kapitalismen är problemet!

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat massivt sedan 1980-talet. Men nedskärningarna gör att det blir allt svårare att få hjälp.

Längden på vårdköerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har länge varit under all kritik. Under januari och februari i år fick endast 63 procent en första bedömning inom vårdgarantins 30 dagar. I Västerbotten och Dalarna var det inte ens 20 procent. Sommaren 2018 fördubblades antalet samtal till BRIS från barn som inte fick den vård de behövde, jämfört med året innan.

I klagomål till patientnämnden mot BUP i Stockholm vittnar föräldrar om att barnet måste vara suicidalt för att få hjälp – och även då kan det dra ut på tiden. Detta får allvarliga konsekvenser för unga som är i stort behov av hjälp.

Sjuksköterskor, läkare och psykologer larmar om att de inte hinner med sina arbetsuppgifter, och personal säger upp sig eller blir sjukskrivna i en alltmer pressad arbetsmiljö. För att korta köerna har BUP i vissa landsting köpt in externa psykologiska utredningar, som ofta leder till höga kostnader och i vissa fall undermålig kvalitet.

Dagens barn och unga har vuxit upp i efterverkningarna av 90-talskrisen. De har fått uppleva nedskärningarna och vinstjakten i skolan och vården. Framför dem ligger – förutom en klimatkris – bostadsbrist och osäkra anställningar och för att klara pressen krävs att de värderar individuell prestation över sin egen hälsa. Men vi ser också hur barn och unga är de som står i frontlinjen i kampen för en bättre värld – om det så gäller för klimatet, för asylrätt eller mot sexuella övergrepp. Fler och fler unga ser att det behövs ett nytt system för att lösa de problem som drabbar dem.

Kapitalismens inre motsättningar leder oundvikligen till nya ekonomiska kriser. Dessa kriser slår alltid hårdast mot samhällets mest utsatta. För att inte bara eliminera vårdköerna utan också ta bort grogrunden för psykisk ohälsa och ge alla människor en framtid värd att se fram emot, krävs ett socialistiskt system, som inte baserar sig på vinstintresset, utan är planerat för att tillgodose allas behov.

Jennifer Österman

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,490FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
740PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna