Thailand: tre aktivister saknas

Tre politiska aktivister som har flytt Thailand för att komma i säkerhet har försvunnit. Chucheep Chivasut, Siam Theerawut och Kritsana Thapthaivar är efterlysta för brottet att förolämpa monarkin. I Thailand, under artikel 112 i lagets brottsbalk, kan den som begår detta brott dömas till upp till 15 år i fängelse.

De tre aktivisterna hade, efter att ha flytt till Laos, fortsatt sitt ”brott” i sitt eget underjordiska radioprogram. Men i december 2018 försvann tre andra aktivister som också hade gått i exil i Laos (Surachai Danwattananusorn, Kraidej Luelert, och Chatchan Buphawan), och två av dem spolades upp på Mekongflodens strand. Guardian rapporterar att: ”De hade fått sina magar uppskurna och hade handfängsel, liksom rep runt nacken, midjan och knäna.” Den tredje aktivisten Danwattananusorn, som tidigare hade varit ledare för de thailändska kommunisterna, har fortfarande inte återfunnits.

Detta fick Chucheep, Siam och Kritsana att fly till Vietnam tidigare i år. De blev stoppade vid gränsen av vietnamesiska myndigheter för att ha använt falska dokument för att komma in i landet illegalt. Enligt Human Rights Watch överlämnades de till thailändska myndigheter den 8 maj. Vice premiärminister Prawit Wongsuwan har förnekat att de hålls av thailändska staten, och sade att: ”Vietnam har inte koordinerat någon utlämning. Vi har inte mottagit någon förfrågan.” Vare sig detta stämmer eller inte, har många av den thailändska monarkins och härskande klassens fiender försvunnit under de senaste fem åren. I själva verket sade den vice premiärministern så sent som i september förra året arrogant att ”förrädarna” som hade flytt till Laos skulle arresteras allihop.

Det är uppenbart att dessa personer har blivit kvarhållna illegalt bara för att de har uttryckt sin åsikt. De riskerar tortyr eller döden. Det är en plikt för alla socialister att göra allt de kan för att få dessa oskyldiga människor frigivna. Vi uppmanar därför alla våra läsare att kontakta de thailändska ambassaderna i deras länder för att kräva att få veta var Chucheep, Siam och Kritsana befinner sig, och att de omedelbart släpps.

—-

Kontakta Thailands ambassad i Sverige här:

Royal Thai Embassy Stockholm

Telefonnummer: 08 – 588 04 250 (kl. 13-15)

E-post: consular@thaiembassy.se

In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna