Kommunismen erövrar skolorna: Vi har en värld att vinna!

Ett spöke hemsöker gymnasieskolorna – kommunismens spöke. Allt fler gymnasieelever drar den enda korrekta slutsatsen från en kapitalism i kris: att organisera sig för en socialistisk revolution.

De som börjar gymnasiet nu föddes samtidigt som krisen 2007–2008, startskottet på den djupaste krisen i kapitalismens historia. Hela ens liv har kännetecknats av kris, nedskärningar, klimatkatastrof, krig, fattigdom och utsugning. 

Den pågående levnadskostnadskrisen sätter djupa spår. När man frågar 15–24 åringar ”vad ska du göra i höst?” är det vanligaste svaret ”spara pengar”. En majoritet av unga har inte längre råd att köpa något utöver det mest nödvändiga.

Det är ingen överraskning att revolutionära och kommunistiska idéer får fäste på gymnasieskolorna. Det är det oundvikliga resultatet av ett system som inte kan erbjuda en framtid värd namnet. 

Är du kommunist? Du är inte ensam!

I sommar har många gymnasieungdomar sett en affisch eller ett klistermärke med texten ”Är du kommunist? – Organisera dig!” och skannat QR-koden för att gå med i kampen. Vi har bombarderats med inspirerande meddelanden som alla visar den revolutionära glöd som utvecklas över hela landet. Här är ett litet urval:

Jag är 16 år, vill lära mig mer om marxism, vill vara delaktig i revolutionen. 

Emil, gymnasieelev från Uppsala

Det är en stor lättnad att ha hittat en organisation som delar min syn på kriget i Ukraina. Jag och min familj flydde från Ukraina till Göteborg efter krigsutbrottet, och det har varit väldigt svårt att knyta an till många här på grund av all nationalism. Jag har själv aldrig tänkt tanken att stötta den ukrainska regeringens krigsmål: vi stöttade inte den här högerregeringen innan kriget, och vi borde inte ge vårt stöd till den nu, utan kämpa för en internationalistisk klassbaserad ståndpunkt.


Anna, gymnasieelev i Göteborg 

Jag är en 15 år gammal filippinsk invandrare som bott i Sverige sedan 2022. Jag vill delta i revolutionen men jag är inte med i någon organisation. Jag skulle vilja gå med i IMT men jag är rädd att jag inte har tillräckligt med kunskap om marxism.


Rafael, gymnasieelev i Malmö

Hej, jag är en 16-årig tjej som vill hitta andra med lika politiska idéer och vill göra något åt systemet vi lever i eftersom det suger just nu och det blir bara värre. Jag vill också lära mig mer.


Elin, gymnasieelev från Karlstad

Rapporter från arbetet

”Kommunisterna var här!”

På Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg omringades vår stora röda hammare och skäran-flaggan av gymnasieelever. Dels högerlutande elever som ville debattera, men också många andra som var intresserade av att organisera sig. Två av eleverna har redan gått med i Revolution. De berättar att händelsen blev ett samtalsämne i hela skolan, med folk som sa: ”Kommunisterna var här!”

På spårvagnen tillbaka från skolan träffade kamraterna ännu en intresserad person, bara genom att hålla i ett nummer av Revolution! Personen såg hammaren och skäran på tidningen och blev intresserad av att gå med oss.

Kommunistisk turné på Stockholms gymnasieskolor

Det säger sig själv att kommunisterna i Stockholm har stora möjligheter: 180 gymnasieskolor och över 80 000 gymnasieelever. Kamraterna har genomfört en rekryteringsturné med bokbord. Sedan terminsstart har vi besökt Globala gymnasiet, Södra Latins gymnasium, Fryshuset Gymnasium, Midsommarkransens gymnasium, Kungsholmens gymnasium, Norra Real och Kulturama. Vill du att vi ska komma till din skola? Skriv till oss!

Revolutionärt Pride i Karlstad

Ingen kunde missa Revolutions block på Karlstads Prideparad. Vårt revolutionära budskap på banderoller, plakat och slagord fick förväntad effekt: upprörda borgare och nyfikna unga revolutionärer. ”Det var skitkul att gå med och skrika saker” berättade tre gymnasieelever i vårt block, som alla bestämde sig för att gå med i Revolution på plats.

Vi har också träffat fler unga kommunister som vill organisera sig på Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstads största gymnasieskola. Kamraterna har nu byggt en kommunistisk cell på skolan. Vi har tagit de första stegen mot en kommunistisk rörelse på gymnasieskolorna i Karlstad.

Kommunister i alla skolor: organisera er!

Är du kommunist? Vi vänder oss direkt till dig: Din uppgift är att bygga en kommunistisk cell på din skola. 

En kommunistisk cell är en grupp av kamrater som arbetar systematiskt för att sprida kommunistiska idéer och organisera fler. Ett enkelt första steg är att sätta upp affischer och klistermärken. Exempelvis kan man kombinera det med att sätta upp ett bord med en kommunistisk banderoll och material. 

Men den exakta metoden är inte det viktiga. Frågan man bör ställa sig är: Hur får jag snabbast reda på vilka som är kommunister på min skola? Därefter kan man övertyga dem om att gå med.

För att krossa kapitalismen en gång för alla behöver vi koppla samman marxismens revolutionära idéer med den stora massan av arbetare och unga. I dag finns alla förutsättningar att bygga ett nationellt nätverk av kommunistiska grupper i skolor och på arbetsplatser. Det är så vi förbereder oss för den svenska revolutionen.

Det finns ingen bättre tid att vara kommunist och vi har inte en minut att förlora. Gå med oss i kampen för kommunism. Som Marx och Engels förklarade i Kommunistiska manifestet: vi har en värld att vinna!

Leo Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna