Hur man övertygar någon att gå med i rörelsen

Om du är kommunist är en av dina viktigaste uppgifter att hitta och organisera andra kommunister. 

Kommunister baserar sig på marxismens idéer, en vetenskaplig metod för att förstå historiens lagar och därigenom förändra samhället till det bättre. 

Att studera och fullt ut förstå denna metod tar tid. Men du behöver inte vänta ens en dag för att börja diskutera och övertyga andra om behovet av att ansluta sig till kampen för revolution. 

Med bara en eftermiddags studier kan du lära dig några av de grundläggande idéerna.

Vem bör du nå ut till?

Om du hatar kapitalismen och tycker att vi behöver ett helt nytt system, så är du inte ensam. I Sverige och runt om i världen finns miljontals unga människor som har kommit fram till samma slutsats.

I Storbritannien visade en undersökning nyligen att 29 procent av ungdomar ser kommunism som det ”ideala ekonomiska systemet”. Miljontals människor inser att kapitalismen inte erbjuder dem någon framtid och att vi måste kämpa för att förändra samhället.

Så fundera på vilka av dina vänner, familj, bekanta, arbetskamrater eller klasskamrater som kan vara intresserade. Försök sälja tidningen Revolution på gatan, eller använd klistermärken och affischer för att hitta andra kommunister i ditt område.

En snabbkurs i kommunism

För att kunna diskutera kommunism på ett effektivt sätt måste du förstå grunderna. Börja med att läsa den korta artikeln ”Därför är vi kommunister” som tar upp några viktiga punkter om vad kommunism är och inte är, och varför människor blir alltmer intresserade av den.  

Läs också artikeln ”Därför är vi marxister”. Den förklarar några av Marx grundläggande idéer och hur de relaterar till klasskampen och kampen för kommunism idag. 

Men hur organiserar vi oss för att omsätta dessa idéer i praktiken? Hur kan en revolution lyckas? Och varför har ingen lyckats ännu? För att besvara dessa frågor bör du studera artikeln ”Varför har det inte blivit någon revolution?” – Behovet av ett revolutionärt ledarskap.

I artikeln “Myterna om marxismen” hittar du dessutom svar på några av de vanligaste frågorna, så som: Är socialism och demokrati oförenliga? Är marxister för våld? Och är inte människor naturligt giriga?

Slutligen bör du fundera på hur dessa idéer förhåller sig till klasskampen idag. För detta, kolla in artiklarna på Marxist.se och Marxist.com, och teckna en prenumeration på Revolution för att läsa de senaste nyheterna och analyserna. Ännu bättre – gå med i den Internationella Marxistiska Tendensen (IMT).

Bli en organiserad kommunist!

Med bara lite tid och ansträngning kommer du att börja få en bra grund i idéerna. Därefter bör du studera marxistiska klassiker som Lenins Staten och Revolutionen och Vad är marxism?

Att läsa marxistisk teori är viktigt, men om du verkligen menar allvar med kommunismen måste du diskutera den med andra och organisera dig. Det finns inget bättre sätt att göra detta än att gå med i IMT, den kommunistiska organisation som organiserar arbetare och ungdomar över hela världen. 

Vi är på väg mot ännu större kriser och så småningom mot en allomfattande revolution. Händelserna skakar kapitalismen i dess grundvalar och man kan känna det i luften! 

För en försmak av hur detta kan komma att se ut, tänk tillbaka på Black Lives Matter-upproret 2020. Miljontals människor protesterade på gatorna i hela USA, och rörelsen spred sig över världen som en löpeld. Detta är bara ett av många exempel på rörelser och uppror vi sett världen över det senaste årtiondet. Förra året stormade massorna i Sri Lanka presidentpalatset och hade alla förutsättningar att faktiskt genomföra en revolution. Den främsta anledningen till att alla dessa rörelser inte lett till segerrika socialistiska revolutioner är bristen på ett revolutionärt ledarskap som kunnat visa vägen ut ur kapitalismen.

En oorganiserad kommunist är en självmotsägelse. För att lyckas behöver vi medlemmar och organisering. Så om du har tagit dig så här långt, vad väntar du på? Gå med oss!

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
806FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna