Kapitalismens kris är kyrkans kris

1972 såg sig 92 procent av amerikaner som kristna, men idag är den siffran bara 64 procent. Samma trend kan man se i det minskade antalet som regelbundet går i kyrkan – 2013 var siffran 52 procent jämfört med 42 procent idag. Den amerikanska kyrkan är, precis som borgarklassens andra institutioner, inne i en djup kris.

Religion och moral har alltid varit två värdefulla vapen i högerns arsenal mot arbetare och progressiva idéer. Den kristna högern i USA har länge haft ett stort inflytande i det kulturella livet och lagstiftningen. De senaste åren har flera lagar trätt i kraft som bland annat inskränkt aborträtten och transpersoners rättigheter. I flera delstater har böcker om homosexualitet förbjudits. Genomförandet av dessa lagar underlättas genom att en majoritet av Högsta domstolens domare är konservativa kristna.

I svensk media hör man ofta att konservatismen växer i USA. Men enligt religionsinstitutet PRRI står kategorin kristna nationalister för bara 10 procent av landets befolkning. Särskilt tydligt blir ifrågasättandet av kyrkan om man tittar på frågan kring dess hållning i HBTQ-frågor.  Sedan 2006 har nästan en tredjedel av befolkningen, i synnerhet unga, lämnat kyrkan på grund av kyrkans hållning i HBTQ-frågor.

– Det blev omöjligt för mig, särskilt när jag kom ut som queer, att försona mig med tanken att kyrkan mer eller mindre erkänner att de vill se ungdomar som mig död eller självmordsbenägen, säger Eliza Campbell, som efter många år lämnat mormonkyrkan, i en intervju med NPR. 

Detta är en del av en bredare trend i samhället, där människor ifrågasätter kapitalismens etablerade institutioner, partier och värderingar. Under de senaste åren har hundratusentals arbetare organiserat sig i fackföreningar på arbetsplatser runtom i landet, bland annat på Amazon och Starbucks, för att kämpa tillbaka mot kapitalismens försämringar. Det är inte heller en slump att över 40 procent av amerikanerna ser positivt på socialism.

Mitt i världsimperialismens högborg går fler och fler ut i kamp för att kämpa för ett bättre liv, och vägrar att leva under förtryck och vänta på ett “paradis efter döden”. I takt med att kapitalismens kris djupnar kommer all dess ruttna moral också att kastas i helvetets eldar, och kyrkans etablissemang kommer att hamna i kris efter kris. Som det är skrivet i den heliga skrift “Lyssna nu, ni som är rika! Gråt och klaga över det elände som skall drabba er”!

Malcolm Unge

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna