Finland: Högerregeringen attackerar rasismen med tomma ord – kommunister och arbetarklassen är de verkliga måltavlorna

De första månaderna har varit tuffa för Finlands nya högerregering. Regeringen, som leds av Samlingspartiet (motsv. Moderaterna) har skakats av upprepade skandaler på grund av dess arbetarfientliga politik och den högerpopulistiska regeringspartnern Sannfinländarnas rasism. Detta har skapat stora protester runtom i landet, och vissa av de mindre högerpartiernas riksdagsledamöter har börjat vackla när det gäller att fortsätta medverka. Den 6 september kom så regeringen ut med ett uttalande mot rasism. Men det presenterade paketet mot rasism är inte endast tomt på konkret antirasistiskt innehåll. Man har även smugit in en direkt attack – mot kommunismen.

Ett innehållslöst uttalande mot rasism

Statsminister Petteri Orpo (Saml.) sade i uttalandet: “Regeringen har bundit sig till att främja jämlikhet, att motverka diskriminering, och att arbeta för att stoppa rasismen. Varje minister i regeringen tar avstånd från rasism, och lovar att i sitt arbete aktivt engagera sig i kampen mot rasism i Finland och internationellt.” Men rasismen kan inte avskaffas med tomma ord, utan endast med konkreta åtgärder och politik. Uttalandet ändrar inget i praktiken. Regeringen fortsätter med att i sitt program driva på för flera åtgärder som ökar diskrimineringen och ojämlikheten: man vill t ex försvåra för invandrare att få socialbidrag, göra storleken på a-kassan beroende av språkkunskaper och underminera papperslösas rätt till hälsovård. 

Högern är varken intresserade av att öka jämlikheten, eller av att minska på rasismen i riksdagen. Flera av Sannfinländarnas medlemmar har avslöjats ha kopplingar till fascistiska grupperingar, och ännu fler gör rutinmässigt rasistiska och reaktionärt auktoritära uttalanden. Ledningens avståndstagande mot rasism känns som en läpparnas bekännelse, när de samtidigt medvetet lämnar fältet fritt för precis den sortens demagogi. En sannfinländsk riksdagsledamot använde till och med ett öppet rasistiskt uttryck i riksdagen under behandlingen av regeringens “rasismuttalande”. Att ingen av hans regeringskollegor ens höjde på ögonbrynen, kan sägas sammanfatta regeringens attityd i rasismfrågan. 

Ett förbud mot kommunistiska symboler?

I uttalandet har man dessutom lömskt införlivat ett förslag, där man binder sig till att utreda huruvida kommunistiska symboler kan förbjudas: hammaren och skäran. Symbolen för den internationella proletära revolutionen jämställs på ett lögnaktigt sätt med hakkorset. Denna attack visar varför vi kommunister aldrig ska förlita oss på något stöd från den borgerliga staten i något ärende, och särskilt inte i kampen mot rasism eller fascism. Medan den borgerliga staten och kapitalisterna snarast ser rasismen som ett nyttigt fenomen då den splittrar arbetarklassen – särskilt under dess många kriser – är vi kommunister och den klasskamp vi uppmanar till däremot ett verkligt hot. 

Den härskande kapitalistklassen hatar allt vi kommunister står för, och fruktar vårt växande inflytande när klasskampen hårdnar. Så länge vi lever i ett klassamhälle, som idag representeras av en senil och krisande kapitalism och dess stat, kommer rasismen att förbli ett samhällsproblem. Verkligt, effektivt arbete mot rasism, däremot, förutsätter att arbetarna enas på basis av klass, i kampen mot kapitalismen. Kommunismen utgör den teoretiska grund på vilken vi bygger för att säkra arbetarklassens seger. Därför är det naturligt att kapitalisterna ser kommunismen som det värsta tänkbara hotet överallt där vi växer som tendens.

Gå med i Vallankumous!

Organisationen Vallankumous (finska för Revolution) består av sympatisörer till den Internationella Marxistiska Tendensen, och bygger kommunismens styrkor i Finland. Vi låter oss inte skrämmas av högerregeringens hotfulla ton, för inget kan stoppa en tanke vars tid har kommit. Om du är en kommunist i Finland, gå då med oss i den verkliga kampen mot rasism och alla former av förtryck: kampen för att krossa kapitalismen och ersätta den med ett rationellt och rättvist, klasslöst samhälle där reaktionära ideologier inte utgör ett hot.

Axel Jäkkö

Elli Halme

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,225FöljareFölj
769FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna