“Arbetarklassen har börjat resa sig” – tal vid jättedemonstration i Stockholm

“Politikernas smutskastning beror inte på att de är starka … De är rädda för att folket, vi arbetare, ska inse vår egen makt. Rädda för att vi arbetare ska ena oss, organisera oss och hota deras styre.” Fredrik, kommunist från Revolution, talade vid den runt 10 000 stora demonstrationen i Stockholm under lördagen. Detta är hans tal.

”Svaret har varit proportionerligt.” Har ni hört det? 

Utrikesminister Tobias Billström, de stora tidningarna – alla säger samma sak: att Israels svar har varit proportionerligt.

Över 8000 döda palestinier! Hälften av alla bostäder förstörda eller skadade! 1,4 miljoner flyktingar – av en befolkning på 2,5 miljoner! 

En hel nation i organiserad svält! 

FN säger att de flesta som flytt har en liter vatten per dag och en eller två brödbitar.

Detta läggs till de miljoner palestinier som redan är på flykt – som systematiskt fördrivits i snart hundra år – som systematiskt mördats och terroriserats, medan hela världen ser på.

Jag ska rätta mig. Världen har inte bara sett på.

Israel har gjort detta med aktivt stöd från brittisk imperialism, från amerikansk imperialism, från fransk imperialism – och nu senast från svensk imperialism. 

De säger att vi bor i ett fredligt land. Det är för att bomberna inte syns här.

Detta “fredliga” Sverige är världens största vapenexportör, per person: världens största exportör av krig, mord och misär. Sedan förra året exportör till Israel – till Netanyahus systematiska mord och fördrivning av palestinier.

För majoriteten av vapnen, står företaget Saab. Deras aktie sköt i höjden efter 7 oktober, när det började vattnas stora pengar.

Saabs styrelseordförande heter Marcus Wallenberg. Jacob Wallenberg är ordförande för Svenskt näringsliv. Detta är svenska kapitalismens verkliga ansikten.

Vi ropar: vakna Sverige!

Revolution demonstrerade under parollen: "Intifada till seger!" Foto: Revolution.
Revolution demonstrerade under parollen: ”Intifada till seger!” Foto: Revolution.

Men det finns två Sverige. Och det ena är redan vaket.

De vet vad som händer. De kallar folkmord “proportionerligt” – för det skyddar imperialisternas investeringar och makt. 

Det finns också ett annat Sverige, ett som först nu börjar vakna. Det är förskollärarnas, städarnas och undersköterskornas Sverige. Det är industriarbetarnas, busschaufförernas och hamnarbetarnas Sverige. 

Det är de som springer allt snabbare på sjukhusen för att rädda människors liv. Det är de som springer tills de är utbrända – för att de bryr sig om människor. 

På samma sätt trotsar nu läkare och sjuksköterskor bomberna över Gaza city, trots att elen snart stängs av för att bränslet tar slut. För om de kan rädda liv, så kommer de att göra det. 

Det är därför jag är kommunist. 

Borgarklassen vill få oss att tro att imperialism och kapitalism är det bästa människan kan åstadkomma: “människans natur” är deras brutala exploatering och plundring av jorden.

Men girighet, hänsynslöshet och exploatering – det är borgarklassens, det är imperialisternas, det är kapitalisternas moral. 

Solidaritet med de förtryckta, gemensam kamp för varandra, för något större än vi själva: Det är folkets, det är arbetarklassens moral. 

I Tyskland trotsar tusentals förbudet mot att demonstrera. I Paris har tusentals tvingat regeringen att lyfta förbudet. Det är hundratusentals på gatorna i London. 

Och över hela Mellanöstern reser miljoner människor sig. 

Arbetarklassen har börjat resa sig: i medmänsklighet, i samhörighet, i solidaritet. För att visa att palestinierna inte är ensamma, för att vi tänker ta kampen. Om vi är organiserade, kan vi förflytta berg.

Det går runt kamrater från Revolution här på demonstrationen med kontaktlistor. Det står: “Organisera dig för Palestina!”

Jag ska berätta vad det kan åstadkomma. På plats idag har vi industriarbetare, lokförare, vårdarbetare, butiksanställda, lagerarbetare, hotellpersonal, vaktmästare, busschaufförer, lärare, skolelever – tillsammans finns vi på varenda stor arbetsplats och skola i Stockholm. 

Det är dags att vi utnyttjar den kraften.

Skriv ned vad som händer, ta protestuttalanden, ena arbetsplatsen! Börja förbereda skolstrejker, bilda motståndskommittéer, Palestinakommittéer! Koppla samman dem, och gå ut i strejk!

Var och en här: kan inte bara få med sig 1 extra nästa helg. Var och en här kan få med sig tio till. 

Politikernas smutskastning beror inte på att de är starka. Tvärtom. Det beror på att de är rädda.

De är rädda för att folket, vi arbetare, ska inse vår egen makt. Rädda för att vi arbetare ska ena oss, organisera oss och hota deras styre. 

Hur många är vi idag? 10 000? Om en vecka kan vi vara dubbelt så många, tre gånger så många: vi kan vara 20 000, vi kan vara 30 000!

Det är dags att låta imperialismen betala för imperialismens brott.

Det är dags att ge imperialismen ett ”proportionerligt svar” på massakern i Palestina.

Det finns bara ett svar: Intifada – revolution!

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna