Hotell- och restaurangbranschen: Låt storföretagen betala

”Allt hände väldigt snabbt, det vände nästan på en natt. Chefen fick panik och tog bort mina pass för flera veckor framöver. Det enda som sades var att vi skulle ta igen våra förlorade timmar i efterhand”, berättar Julia, 23. Detta är hennes och många andra timanställdas verklighet under pandemin, som gjort att tiotusentals arbetare varslats eller fått sina pass indragna. Hotell- och restaurangfacket måste ta strid för att trygga arbetarnas försörjning och stoppa virusets spridning i sektorn.

Bara i mars varslades omkring 36 800 personer. Enligt Swedbank, SEB och Danske Banks prognoser kommer arbetslösheten till sommaren ligga på ca 10 procent, vilket skulle innebära att drygt 150 000 blir arbetslösa. Hårdast drabbas de med otrygga anställningar, som är mycket vanliga inom hotell- och restaurangbranschen.

Folkhälsomyndigheten har ställt upp en rad direktiv som restaurangerna måste följa, men lagt hela bördan på arbetarna som ställs utan inkomst om myndigheten stänger restaurangen. Redan tidigare var de anställda vana vid att raster försvann på grund av arbetsmängden och att man tvingades till obetald övertid. Nu förväntas man dessutom kontrollera att gäster håller avstånd och tvätta redskapen dubbla gånger. I praktiken är det omöjligt att garantera att smittan inte sprids, särskilt eftersom det saknas skyddsutrustning överallt.

Folkhälsomyndigheten avråder från att samla större folkmassor, men samtidigt låter man stora restauranger och krogar vara öppna utan några verkliga skyddsåtgärder. Detta riskerar de anställdas hälsa, men det innebär också att smittan sprids snabbare i samhället. Detta innebär fler patienter för den redan kraftigt överbelastade sjukvården, i ett läge där hela samhällets resurser borde ställas om för att rädda så många liv som möjligt.

Hotell- och restaurangfacket borde omedelbart ta strid för att ställa om restauranger, krogar och barer till att servera billig och bra mat till sjukvårdspersonal eller arbetare i andra samhällsnödvändiga yrken och till äldre och sjuka som inte kan ta sig hemifrån, samtidigt som man kräver nödvändig skyddsutrustning för att de som arbetar inte ska bli smittade. Hotellverksamheten borde på samma sätt ställas om för att erbjuda nödvändiga lokaler till vård, skola och omsorg, men också hemlösa som riskerar att drabbas hårt av virusets framfart.

De företag som inte kan göra detta borde stängas ned, med full lön till de arbetare som då för stanna hemma – betald av företaget. Större kedjor som McDonalds och Max borde utan vidare kunna bekosta detta, och om de inte kan garantera arbetarnas försörjning borde de nationaliseras. Stöd från staten borde bara bli aktuellt för de minsta familje- och fåmansföretagen.

De som redan varslats måste garanteras en inkomst. Regeringen har sänkt kraven för a-kassan så att man behöver ha varit med i tre månader för att få ut mer än grundbeloppet och kravet på antal timmar kunna få a-kassa till 60 timmar. Men detta ställer fortfarande många med otrygga anställningar utan möjlighet till inkomst som inte fått ihop tillräckligt med timmar. I stället borde alla krav tas bort för hur länge man måste ha varit med, och ersättningen uppgå till 100 procent av den förlorade inkomsten.

Det är kapitalisterna som ska betala för krisen, inte arbetarna.

Melvin Walfridsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,488FöljareFölj
1,268FöljareFölj
2,021FöljareFölj
738PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna