#Livförevinst – Rädda liv, inte storföretagens vinster!

Det behövs akuta åtgärder för att möta coronapandemin. Här är ett förslag på text till ett uttalande som man kan lyfta på sin arbetsplats, i sin fackförening, partiförening eller organisation. Vill du stödja kraven med din partiklubb eller fackklubb eller organisera dig i kampanjen – hör av dig till info@marxist.se.

Sverige har lägst antal vårdplatser per tusen invånare i hela OECD, och näst lägst antal intensivvårdsplatser i EU. För att undvika att coronapandemin leder till en katastrof måste arbetarrörelsen omedelbart ta strid för en rad långtgående åtgärder.

Personalbrist och brist på vårdplatser skördade offer redan innan coronapandemin nådde Sverige. En förutsättning för att öka antalet vårdplatser är att förbättra arbetsvillkoren. Höj alla löner kraftigt, häv alla varsel, och erbjud fast anställning till alla som jobbar inom vården samt de som lämnat vårdyrket men är beredda att komma tillbaka. Snabbutbildningar för att bidra till vården borde organiseras för alla arbetslösa, med garanterad fast anställning.

Flera vårdarbetare ligger redan på intensiven, och många fler vårdas på sjukhus. Vårdpersonal måste få tillgång till skyddskläder inklusive visir, munskydd med minst skyddsklass FFp3 eller motsvarande, handskar och långärmade förkläden. Även arbetare utanför vården måste tillhandahållas skyddsutrustning.

För att åtgärda bristen på skyddsutrustning krävs en omedelbar omställning av industrin. Upprätta arbetsplatskommittéer inom industrierna som kan samordna med vårdarbetare vad som ska produceras. Åternationalisera Apoteket, förstatliga alla vårdinrättningar och avskaffa den offentliga upphandlingen, för att kunna samla resurserna i en massiv satsning. Människors liv får inte läggas i händerna på privata företag som bara är ute efter att göra vinst.

Det finns ingen logik i att rekommendera social distansering när folk ändå måste gå till jobbet. Alla arbetsplatser som inte är nödvändiga och samhällsviktiga bör stängas för att begränsa smittspridningen, med full lön för de som måste vara hemma. Detta för att minska trycket på vården så mycket som möjligt. Företagen – inte staten – ska betala lönerna. Om företagen menar att de inte har råd måste vi kräva att de redovisar sin bokföring. Om det stämmer måste staten gå in och ta över företag som går i konkurs för att rädda arbetares jobb.

Regeringen har redan gett totalt 635 miljarder kronor till företagen, medan bankerna erbjudits 1400 miljarder. När kapitalisterna behöver pengar verkar regeringen inte ha några problem att öppna plånboken. Vi kräver att samhällets resurser i stället ska användas för att rädda människors liv.

Vi uppmanar Vänsterpartiet, fackföreningarna, gräsrötterna i Socialdemokraterna och andra organisationer i arbetarrörelsen att omedelbart kräva:

  • Inga skyddskrav ska sänkas som kan riskera vårdpersonalens säkerhet. Fullgod skyddsutrustning för alla arbetande, till att börja med de i vården.
  • Stäng arbetsplatser som inte är nödvändiga eller samhällsviktiga för att bromsa smittspridningen med full lön för arbetarna.
  • Stoppa alla planerade privatiseringar och varsel. Snabbutbildningar med garanterade fasta anställningar för arbetslösa som vill hjälpa till i sjukvården. Höjda löner för vårdarbetare.
  • Förstatliga all sjukvård och omsorg, materialförsörjning, apotek och avskaffa den offentliga upphandlingen. Inordna alla resurser i en nationell vårdplan för att bekämpa viruset.
  • Upprätta arbetarkommittéer inom industrierna och i vården för att samordna vad som behöver produceras och var.
  • Ställ om industrin enligt en nationell plan för produktion av skyddsutrustning och medicinsk utrustning. Nationalisera de företag som saboterar detta arbete.

Håller du med?

Dela artikeln, sprid kraven till din partiförening och din fackklubb!

Bild: Revolution

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna