H&M hyvlar 1 500 anställda

Till tidningen Arbetet säger Mikaela att hon kommer förlora 100 000 om året om hon går med på hyvlingen: ”Det har jag inte råd med, jag har två barn att försörja.” Mikaela har jobbat nästan 30 år för H&M och förklarar att hon känner sig ”så arg och besviken. Det här är tacken, efter så många år.”

När LO för ett par år sedan gick med på försämringarna i Lagen om anställningsskydd (LAS), påstod man att uppgörelsen åtminstone skulle lösa de allt mer omfattande hyvlingarna. Men det enda innehållet var att det nu skulle ske i enlighet med turordningsreglerna, det vill säga den som jobbat längst skulle få sin anställning hyvlad sist. De nya reglerna säger inget om hur mycket man får hyvla varje tjänst. Om man som H&M därmed väljer att hyvla i stort sett samtliga tjänster kan man mer eller mindre fritt sätta arbetstiden för de anställda.

När det nya huvudavtalet om LAS mellan LO, PTK och Svensk Näringsliv slöts sade LO basen Susanna Gideonsson nöjt: ”Genom avtalet blir de allra otryggaste anställningarna tryggare och arbetare får mycket bättre möjlighet att ställa om till nya arbeten när gamla försvinner”. Idag är det nog få H&M-anställda som skulle hålla med henne.

Detta är konsekvensen av när man bara försöker att täppa till hålen i reglerna kring hyvling genom förhandlingar. Kapitalisterna hittar sätt att kringgå de nya reglerna, medan facken står helt handfallna. Istället för att försöka begränsa hyvlingarna borde de förbjudas helt. Arbetare har bostadslån, matkostnader och elräkningar som man inte kan ”hyvla” när det passar. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer har sagt att hon vill ta strid mot hyvlingar i årets avtalsrörelse. Risken är dock stor att man ännu en gång lägger sig platt. När Coop-domen kom 2016 och Susanna Gideonsson fortfarande var ordförande för Handels sa hon: ”Till de anställda i handeln kan jag säga att vi som förbund kommer att ta en sju helvetes strid för att ändra las och avtal.” Resultatet av denna ”sju helvetes strid” har de anställda på H&M nu blivit varse och det är ytterst lite som talar för att Linda Palmetzhofer har mer att komma med. För att på riktigt ta kampen mot hyvlingar, behövs det nuvarande ledarskapet för fackföreningsrörelsen ersättas med ledare som i Gideonssons ord kan ta en ”sju helvetes strid” istället för att prata runt och hålla tunt.

Med en avtalsrörelse igång där LO krävt ynka 4,4 procent i löneökningar, samtidigt som inflationen ligger på runt 10 procent, har det aldrig varit mer tydligt att vi behöver ett nytt ledarskap för fackföreningsrörelsen. Ett ledarskap som inte räds klasskampen, utan som förstår att det är själva syftet med fackföreningsrörelsen: att bedriva kamp mot kapitalisterna.

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,116FansGilla
2,632FöljareFölj
1,776FöljareFölj
2,185FöljareFölj
784PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna