Gripen för att ha burit palestinasjal

Efter lördagens solidaritetsdemonstration med Palestina blev vår kamrat utdragen från en pub i Kalmar av polis och gripen i 8 timmar. Så behandlas de som vågar visa sitt stöd till det palestinska folket i demokratiska Sverige.

I lördags deltog cirka 40 Kalmarbor på en demonstration för Palestina. Efter demonstrationen gick vår kamrat till en pub i centrala Kalmar med sitt sällskap. 

När han senare kommer in från rökrutan blir han stoppad av polis som frågar om han har något vasst på sig. Han svarar lugnt ja och tar fram det multiverktyg han använder i sitt arbete som musik- och teaterlärare för ungdomar. Det finns inget förvånande att någon som arbetar med instrument och scen har ett verktyg som bland annat används för att stämma trummor. Han har haft det i fickan tillsammans med nycklar, mobil och plånbok varje dag i åratal. 

Polisen kräver att han ska följa med till stationen där han hölls i åtta timmar. Han gör inget motstånd, svarar på alla frågor och följer lugnt med till stationen. Efter att ha spenderat natten i cellen får han veta att han ska komma in på förhör vid ett senare tillfälle. När, eller om det finns någon brottsmisstanke, sa polisen inte. 

På måndagsförmiddagen kunde man läsa två löjliga artiklar i den borgerliga pressen. 

En Samuel Slättman på Barometern skriver kryptiskt att “Mannen ska ha varit påverkad av alkohol eller narkotika.” Att vara påverkad av alkohol på en bar en lördagkväll är varken förvånande eller ett brott, att bruka narkotika något helt annat. Med några enkla ord har en salongsberusning förvandlats till en grundlös misstanke om narkotikabrott. Det är såklart inget annat än tomma spekulationer. 

I Dagens Kalmar hävdar Anders Blank att vår kamrat riskerar fängelse, eftersom brottet kan anses som grovt. Kontrasten mellan pratet om ett grovt brott mot knivlagen och den tång som man ser i bildrutan är komisk. 

Den verkliga frågan, som ingen av skribenterna ställer, är varför vår kamrat var den enda som visiterades på baren. Men det är inte en svår nöt att knäcka. Att arresteringen skedde samma dag som palestinademonstrationen är såklart ingen slump. Han spelar en ledande roll i solidaritetsrörelsen med Palestina i Kalmar och visar det öppet genom att bära palestinasjal, Keffiyeh. Personalen i garderoben kunde senare bekräfta att detta var det verkliga brottet som vår kamrat gjort sig skyldig till. 

Polisen hade tillkallats efter att en moderat och en sverigedemokrat på baren anklagat honom för att sympatisera med den islamiska staten (!). Vi är inte förvånade. Sedan den israeliska bombningskampanjen började har högern försökt hävda att palestinasympatier är detsamma som islamism och terrorism. 

Vi har tidigare berättat om en annan kamrat som blev trakasserad av poliser för sitt stöd till Palestina. På lördagskvällen såg vi ordningsmaktens allt mer långtgående metoder för att tysta de som stöttar Palestina: grundlösa arresteringar. Runt om i Europa, i Frankrike, Tyskland och Storbritannien, har aktivister gripits av polis för att de motsätter Israels slakt av Palestinier i Gaza. Nu kan vi lägga till Sverige i listan. Vi förkunnar högt och tydligt: Vi kommer inte att låta oss skrämmas!

Leo Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna