Polis trakasserar kommunist för palestinasympatier

Sent igår kväll blev vår kamrat plötsligt utdragen från sitt tåg, förhörd och visiterad av polis. Hans brott? Att läsa på om och stötta palestiniernas kamp. 

Niklas Hökenström var på väg hem till Hagfors från ett möte i Stockholm, när tåget utan förklaring stod stilla en timme i Vingåker. 

”Helt plötsligt kommer fyra poliser in och griper tag i mig och drar ut mig och börjar förhöra mig om vad jag har i fickorna och i min packning.”

Han pratade lugnt och svarade på polisens frågor för att inte eskalera situationen. 

”Efter en stund framkommer det att jag ’varit inne på sidor om Hamas’ och verkat ’upprörd’. Men hade varit hur lugn som helst, som vanligt.”

Alla som träffat Niklas vet att han ger ett lugnt, närmast försynt intryck. Hans brott verkar ha varit att ha läst på marxist.com och spridit ett par korta tal på sociala medier om palestiniernas desperata kamp mot den israeliska statens brutala förtryck. Detta räckte tydligen för att någon skulle kontakta polisen om misstänkt ’terrorist’ med ’möjlig bomb’, som framgår av Expressens löjliga artikel i frågan:

”Möjligt bombhot mot tåg i Vingåker”, lyder den alarmerande rubriken. För den oinvigde låter det som ett faktiskt hot om ett terrorattentat. Man får vidare detaljer om att det var vid 20-tiden på kvällen, ett ”misstänkt bombhot”, och så vidare. Låter allvarligt! Poliserna får uttala sig kort:

”Vi har varit på plats i Vingåker med två patruller och vi har genomfört kontroll av en person på tåget. Den kontrollen föll ut utan någon ytterligare åtgärd från vår sida.” 

Kontroll betyder alltså fysiskt gripa tag i och dra ut en person ur tåget för att visitera honom och gå igenom hans saker. Att kontrollen ”föll ut utan någon ytterligare åtgärd” betyder att de baserade sig på galna fantasier mot en oskyldig. En sann rubrik skulle snarare lyda: ”Trakasserad av polis för Palestinasympatier”. 

Polisen informerade naturligtvis inte heller medpassagerarna på tåget att de agerat på ett spöke: istället sattes Niklas, som de sett dragits ut ur tåget, i en egen kupé därefter. Utöver helt onödig oro för ett möjligt attentat fick samtliga resenärer betala för incidenten med två timmars försening och missade anslutningar.

Polisernas förklaring av ingripandet till Niklas var talande: de menade att ”folk är oroliga [läs: ser ’terrorister’ överallt] på grund av det rådande läget”. Men vad ligger bakom oron? Polisen själva uppmanar om att tipsa om allt som “avviker från hur det brukar” efter att SÄPO höjt terrorhotnivån. Kristersson har också uppmanat folk om att vara “extra vaksamma”.

Till det “rådande läget” har vi nu också Israels förberedelser för ännu en invasion av Gaza och Västbanken, där tusentals barn och vuxna kommer att stryka med. Området är i praktiken redan världens största utomhusfängelse, där 200 palestinier dödats i år bara i olika räder från israeliska bosättare och militärer. 

Netanyahus regering i Israel har stått inför protester på miljoner människor under våren och sommaren, och har iscensatt medvetna provokationer mot palestinierna. Senast för några dagar sedan stormade hundratals judiska högerextremister Al-Aqsa-komplexet i Jerusalem, som är den tredje mest heliga platsen inom Islam. Det är en enkel beräkning: framtvinga desperata motståndsåtgärder från palestinierna, för att samla den israeliska nationen bakom sig. 

Hamas svar är ingen överraskning för den som vet det minsta om situationen. 

Den ständiga propagandan om palestinsk ”terrorism”, gör naturligtvis att paniken runt “det rådande läget” når nya höjder. Med syfte att driva in opinionen på förtryckarnas sida mot de förtryckta skapar man en atmosfär av misstänksamhet och oro i samhället, vänder människor mot varandra, och får vissa att börja se bomber och terrorister i varje hörn. 

Gårdagens trakasserier mot vår kamrat är inte det minsta unika. Tvärtom utsätts människor från Mellanöstern, inte minst palestinier och kurder, för detta regelmässigt. Folkets Husby släppte en undersökning förra året som visade att hälften av de som bor i invandrartäta Järvaområdet i Stockholm stoppats av polisen det senaste året – varav 16 procent stoppats över 10 gånger!  

Niklas påpekade själv att han hade tur som såg svensk ut och talade svenska. Man vill inte tänka på vad några upphetsade poliser på terroristjakt hade tagit sig för annars. 

Detta våld mot palestinasympatisörer, invandrare, vänsteraktivister med flera, är den svenska statens verkliga ansikte. Med visitationszonerna, angiverilagen, Erdogans beställda terrorlagstiftning med mera, är Kristerssons regering fast besluten att göra det betydligt värre. 

För vår del kommer trakasserier bara att göra oss mer energiska i vår kamp. Att kämpa till stöd för det palestinska folket, handlar lika mycket om att ta kampen mot imperialismen här hemma.

Ned med den israeliska ockupationen! 

Berätta sanningen – ut på gatorna till palestiniernas stöd! 

Ned med den svenska imperialismen! 

Intifada till seger! 

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna