Kommunister i arbete

Röda Norrland blir ännu rödare

I början av september träffade ett gäng taggade kamrater från Umeå flera kommunister i Skellefteå som ville organisera sig och kämpa mot kapitalismen! Det var tydligt att behovet för en seriös revolutionär organisation var stort. Som en kille som var trött på organisationer som bara pratar men inte gör något uttryckte det: ”Aha, så ni vill faktiskt göra något? Då är jag med!”.

Många arbetare på batterifabriken Northvolt kom fram och berättade om sina vansinniga arbetsförhållanden, med slitande skiftpass och där vissa tvingas arbeta 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Två personer som nyligen flyttat hit från Sri Lanka, där de tidigare varit politiskt aktiva, gick med i Revolution efter diskussion om våra perspektiv samt behoven av att bygga en grupp i Skellefteå!

Nu finns IMT i Finland!

”Vi har haft många inspirerande diskussioner, vi har deltagit på demonstrationer, vi har lärt känna varandra, och lärt oss om marxism tillsammans. Nu är vi tio medlemmar i Finland och blir starkare för varje dag som går!”

I Björneborg, Tammerfors, Lahtis och Helsingfors bygger kamraterna i grannlandet kärnan till det framtida revolutionära partiet i Finland – Vallankumous (Revolution på finska)!

Revolution expanderar i Värmland!

Vi finns nu inte bara i Karlstad utan även i grannkommunen Kristinehamn! På kort tid har vi gått från en till fyra kamrater som startat arbetet med att bygga kommunismens styrkor! Flera av de vi kommit i kontakt med har sagt att de bara väntat på att hitta en revolutionär organisation att gå med i! 

Solidaritet med de varslade arbetarna i Iggesund

En kamrat som bor i Iggesund utanför Hudiksvall fick höra att den lokala industrin skulle varsla 60 arbetare på orten. Hon kollade upp hur mycket företaget gör i vinst, skrev ett flygblad och gick dit för att visa sitt stöd och diskutera med arbetarna. De var glada över att ”någon bryr sig” och ville diskutera hur man egentligen skulle kunna kämpa tillbaka. Detta är flygbladstexten:

”Ta strid mot varslet på Holmen! 

Holmen har varslat 40 kollektivanställda och 20 tjänstemän på kartongbruket i Iggesund. Samtidigt rapporterade företaget, en av Sveriges största koncerner inom skogsbruksindustrin, en vinst på 890 miljoner kronor under 2023 års andra kvartal och en total vinst hittils i år på nästan 2,3 miljarder kronor.

Den enda orsaken till varslen är Holmentopparnas vinstjakt: fler miljoner i fickan på arbetares bekostnad. Om man ska rusta företaget för den kommande krisen, borde man börja med det verkliga slöseriet – företagstopparnas löner och bonusar. 

Men det går inte att stoppa varslet genom att bara förhandla. Facket måste påbörja en seriös kampanj för att rädda jobben, och vid behov vidta stridsåtgärder. Att lägga sig platt inbjuder till fler varsel och försämringar.

Krisen har tvingat kapitalisterna på offensiven – det senaste årets reallönesänkningar är bara början och varslet långt ifrån slutet. Kapitalistklassen kommer fortsätta att attackera arbetarklassen och driva igenom försämring efter försämring. Det enda som kan sätta stopp för det är att arbetarna och fackföreningarna tar upp kampen!

Nej till varslet! Låt kapitalisterna betala för sin egen kris! För ett stridbart fackförbund!”

Revolution – Now in English!

Revolution har länge varit den mest aktiva organisationen och det enda seriösa revolutionära alternativet för alla som vill krossa kapitalismen i Umeå! Nu har vi även en grupp för engelskspråkiga som nyligen startat sina aktiviteter. Här affischerar de på Umeå universitet. Vi har även engelskspråkiga grupper i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund.

Vill du också organisera dig?

Under den senaste månaden har vi startat nya grupper i Skellefteå, Kristinehamn, Örebro, Borås, Uppsala, Lund samt i Finland.

Sedan tidigare har vi grupper i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Karlstad samt enskilda kamrater i Halmstad, Karlshamn, Helsingborg och Hudiksvall!

Vill du bygga en grupp på din ort? Hör av dig genom att scanna QR-koden så får du all hjälp och material du behöver för att börja bygga kommunismens styrkor där du är!

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna