Försäkringskassans sparkrav och hetsjakt på sjuka

Under lång tid har ohälsan ökat i västvärlden. Stress och depressioner, särskilt bland unga är symptom på ett sjukt system. Hårdare arbetsvillkor för de som jobbar, samtidigt som många kastas ut från en arbetsmarknad som inte har någon användning för deras arbetskraft.

I Dagens ETC avslöjades det nyligen hur det så kallade 9,0-målet som regeringen införde 2015 lett till kontroversiella metoder för att få ner sjuktalen. Samtidigt inser borgarklassen att en ny ekonomisk kris lurar runt hörnet och vill helst skära bort ännu mer av välfärden innan nästa kris kommer. Resurserna som man är villiga att satsa på Försäkringskassan fortsätter därför att krympa.

9,0-målet och nedskärningar

Regeringen har satt upp ett mål på att antalet dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning per försäkrad årligen ska vara 9,0. När målet fastställdes hade sjukpenningtalet ökat med 70 procent på fem år och låg på 10,3 i september 2015. Eftersom regeringen inte vill eller kan attackera det verkliga problemet, nämligen en växande stress och ohälsa i samhället till följd av det sjuka kapitalistiska systemet, attackerar de i stället de enskilda individer. Den enskilda deprimerade ungdomen eller utslitna undersköterskan, de som redan fått betala ett högt pris för att systemet ska få fortsätta.

Situationen på Försäkringskassan Globen

Hur hårt regeringens nya mål har drabbat de enskilda sjuka blev tydligt efter att handläggare på Försäkringskassans kontor vid Globen slog larm. I en artikel i Dagens ETC berättar denna handläggare anonymt om hur man uppmuntras till att ge avslag på ansökningar. Redan på deras introducerande utbildning på 10 veckor får handledarna lära sig att ifrågasätta de försäkrades diagnoser och att de kanske visst kunde jobba trots att de var sjuka.

Det var också en väldig hets kring siffrorna. Varje morgon gick de igenom siffrorna. För att få ner siffrorna hade man en intern tävling mellan de olika kontoren i Stockholmsregionen där norra och södra Stockholm stod mot varandra. Det var aldrig något fokus på hur många som man faktiskt hade hjälpt tillbaka ut i arbete eller hur många som hade blivit bättre. Det handlade i stället bara om att få ner antal sjukdagar utan någon tanke på individens behov eller förmåga.

Ytterligare ett steg i att öka avslagen var den så kallade medbedömargruppen: ”[Den] består av 4–5 handläggare, våra kollegor. De har handplockats av ledningen och är kända på kontoret för att göra fler avslag än andra.”

Handläggaren förklarade vidare: ”På informationsmötet inför att gruppen skulle installeras sa ledningen rakt ut att syftet var att göra fler avslag.  Anledningen är att Stockholm stad syd varit långsammare än andra Stockholmskontor med att öka antalet avslag i enlighet med regeringens mål om ett sjukpenningtal på max 9,0.” (Dagens ETC)

Framtiden

Avslöjanden som skandalen kring Försäkringskassan vid Globen och folks egna erfarenheter av välfärden kommer att hjälpa människor att dra de rätta slutsatserna om vad som är fel i dagens samhälle.

Detta är inte bara några enskilda exempel, utan det är hela systemet det är fel på. Hela systemet måste bytas ut. Det är kanske en klen tröst för de individer som drabbas av välfärdskrisen just nu, men i slutändan kommer deras lidande att påskynda undergången för hela det rådande systemet och dess ersättande med något bättre – socialismen.

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,589FöljareFölj
1,512FöljareFölj
2,185FöljareFölj
763PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna