Några goda råd från Leo Trotskij till unga kamrater som studerar marxism. Sprid inte ut er för mycket! Detta brev publicerades först i Pravda den 31 maj 1923, och kommer här för första gången i svensk översättning.
Bästa kamrater,
Ni klagar på att ni inte har tid att läsa ens en tiondel av de böcker som intresserar er, och frågar hur ni ska fördela er tid på ett rationellt sätt. Detta är en mycket svår fråga, eftersom varje person i det långa loppet måste fatta ett sådant beslut i enlighet med sina egna specifika behov och intressen. Det måste emellertid sägas, att den utsträckning i vilken en person kan följa med i den aktuella litteraturen, vare sig den är vetenskaplig, politisk eller någonting annat, inte bara beror på en klok fördelning av ens tid, utan också på individens föregående utbildning.
Med avseende på din specifika hänvisning till ”partiets ungdom”, kan jag bara råda dem att inte skynda sig, att inte sprida ut sig för mycket, att inte hoppa från det ena ämnet till det andra, och att inte gå vidare till nästa bok före den första har lästs ordentligt, tänkts igenom och bemästrats. Jag kommer ihåg att när jag själv tillhörde kategorin ”ungdom”, kände jag också att det helt enkelt inte fanns tillräckligt med tid.
Till och med i fängelset, när jag inte gjorde annat än att läsa, verkade det som att man inte kunde få tillräckligt mycket gjort på en dag. På det ideologiska området, såväl som på ekonomins område, är den primitiva ackumulationens fas den svåraste och jobbigaste. Och bara efter att vissa grundläggande delar av kunskapen, och i synnerhet de delar som har att göra med teoretisk färdighet (metod), har bemästrats på ett exakt sätt och blivit, så att säga, del av ens egen intellektuella aktivitets kött och blod, blir det faktiskt enklare att följa med i litteraturen inte bara på områden man är bekant med, utan i närliggande och till och med mer avlägsna kunskapsområden, eftersom metoden, i sista hand, är allmän.
Det är bättre att läsa en bok och läsa den ordentligt; det är bättre att bemästra en liten del i taget och att bemästra den fullständigt. Bara på det sättet kommer din mentala förståelseförmåga växa naturligt. Tanken kommer gradvis att vinna självförtroende och växa sig mer produktiv. Med dessa förutsättningar i åtanke, kommer det inte vara svårt att fördela er tid rationellt; och sedan kommer övergången från strävan till en annan i en viss mening att vara njutbar.
Med kamratliga hälsningar,
L. Trotskij, 29 maj 1923.
Ett brev till kamrater i Kiev. Från Pravda, 31 maj 1923. Ur ”Vardagslivets problem” av Leo Trotskij.