Terrorattacken i Paris – hur bör arbetarrörelsen svara?

Den reaktionära islamistiska fundamentalistiska terrorismen har slagit till igen i fredags kväll i en koordinerad attack på olika platser i Paris, och lämnat 128 döda över 100 allvarligt skadade. Detta är en helt och hållet reaktionär attack mot vanliga arbetande människor, många av dem ungdomar, som hade en utekväll på restauranger, konserthus och en fotbollsarena. Vi fördömer det mordiska gäng som utförde dessa attacker och uttrycker vår solidaritet med Paris folk.

Extremhögern och reaktionärer i Frankrike och överallt försöker redan göra politiska poänger på detta genom att skylla på flyktingar som nyligen kommit till Europa. Vi kan vänta oss mer av detta och inte bara från extremhögern utan också från de mer ”etablerade” borgerliga högerpolitikerna. De kommer också använda dessa attacker för att attackera muslimer.

Den härskande klassen kommer dessutom, precis som vid tidigare tillfällen, använda denna brutala attack för att begränsa demokratiska fri- och rättigheter, utöka polisens och statens befogenheter, legalisera ytterligare övervakning, etc. Liknande åtgärder tagna efter morden på Charlie Hebdo i januari har inte hjälpt til att stoppa gårdagens angrepp.

Arbetarrörelsen måste motstå varje försök att skylla på flyktingar, invandrare och muslimer, och får inte falla i den ”nationella enhetens” fälla. Arbetare och ungdomar i Frankrike och överallt kommer utan tvekan känna verkliga känslor av skräck, avsky och sorg. Redan igår uttrycktes solidaritet från Paris folk som öppnade sina hem till dem som flydde attackerna och hade fastnat på grund av att det inte gick någon kollektivtrafik.

Den härskande klassen kommer försöka använda dessa känslor för att få befolkningen att sluta upp bakom dem. Men frihet, broderskap och jämklihet betyder inte samma saker för de arbetare vid Air France som nyligen fick sparken som det gör för ägarna av Air France som kallsinnigt avskedat tusentals av dem. Det kan inte finnas någon nationell enhet mellan dem.

Vi måste också avvisa den härskande klassens och deras representanters hyckleri, i Frankrike och på andra platser, som inte är oskyldiga offer för dessa attacker. Dessa terroristattacker går inte att skilja från den nyliga framväxten av reaktionär islamistisk fundamentalism i länder som Syrien, Irak, Libyen, etc. som är direkta och indirekta resultat av imperialistisk intervention i dessa länder. Amerikansk, brittisk och också fransk imperialism och deras allierade i Turkiet, Qatar och Saudiarabien har beväpnat, stöttat och tränat ISIS. Al-Nusra, talibanerna och andra liknande reaktionära jihadistgrupper för att främja sina egna intressen och underminera sina motståndare i regionen.

Vi måste avvisa varje försök att framställa dessa attacker som en ”kamp mellan civilisationerna” eller ”islam mot europeiska värderingar” i ett försök att rättfärdiga nationell enhet mot den ”gemensamma fienden”. Detta är falskt. De arbetande och fattiga i Libanon, Syrien, Yemen, Afghanistan, Pakistan, Turkiet, Nigeria och andra länder både i Mellanöstern och på andra platser lider från precis samma reaktionära terrorism på regelbunden basis. På torsdagen utförde terrorister från ISIS en självmordsattack i Beirut där dussintals dödades. Samma vecka har hundratusentals demonstrerat i Afghanistan mot talibanernas övergrepp. I Afghanistan var det, naturligtvis, USA som först finansierade och stödde den mörka reaktionens styrkor i dess kamp mot PDPA-regimen och Sovjetunionen på 1980-talet.

Därför kan kampen mot terrorism inte separeras från kampen mot imperialistisk intervention och krig, och kampen mot det system som skapar de förhållanden där religiös fanatism frodas.

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna