Nej till vräkning utan alternativ – bostad och jobb åt alla!

Den 2 november anlände 400 poliser från hela södra Sverige till Norra Sorgenfri i Malmö för att vräka 150 fattiga romska EU-medborgare som i brist på alternativ bosatt sig på en ödetomt. Skälet till vräkningen påstås vara miljöhänsyn, men det är naturligtvis bara ett svepskäl. Hade det varit den verkliga anledningen hade man erbjudit EU-migranterna en annan boplats, vilket man nu inte gör. Nu visar den svenska staten sitt verkliga ansikte.

Under vräkningen försökte aktivister från Vänsterpartiet, FI och flera andra grupper försvara romerna. Efter det har aktivister genomfört en fredlig manifestation utanför Malmö stadshus. Svaret från polisen har varit betrakta protesten som en bosättning som ska bort.

Under vräkningen hade polisen redan lagt beslag på de mesta saker som EU-migranterna hade i sina bostäder. De enstaka saker de lyckades få med sig till protesten utanför stadshuset, kuddar, kartonger och madrasser, togs till största del av polisen när de försökte undanröja den fredliga manifestationen.

Samtidigt som man röjer EU-migranternas läger så ser vi hur Löfven börjat prata om att det är romernas hemländer som har ett ansvar för att lösa situationen och att det ska bli lättare att avhysa tiggare. Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, sade till SVT att ”Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt (att se över lagen om människohandel).”

Löfven sade sedan till Expressen att ”Vi tittar på vad kommuner kan göra, men det är också så att när det gäller privat mark måste vi underlätta lagstiftning, vi måste underlätta för de privata att hantera detta.” Och fortsatte: ”Nu är det rätt så krångligt för en privatperson. Du måste själv ta reda på vilka personerna är som bor där och det kostar tydligen en avgift också hörde jag. Så kan vi inte ha det.”

Regeringen bryr sig alltså mest om de eventuella markägarna och deras ”stora bekymmer”. Den enda så kallade lösningen som regeringen föreslagit är att man ska tvinga länder som Rumänien att lösa problemet med tiggeri. Socialdemokraterna och Miljöpartiet låter nu alltså precis likadant som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Varför tvingas romer att tigga?

De romska EU-medborgarna söker sig till Sverige undan förföljelser och ekonomisk kris i sina hemländer. I Rumänien har var sjunde ung rom aldrig gått i skolan; 30 procent av romerna kan inte läsa eller skriva, och 84 procent saknar, el, rinnande vatten eller avlopp. Detta beror på en systematisk förföljelse av romer genom segregering i skolsystemet, social utslagning i arbetslivet och med begränsning av romska bostäder genom lagar som berövar romer äganderätten över deras hem, som ger polisen rätt att godtyckligt vräka dem. Romerna är också nekade socialbostäder, och tillgång till hälsovård är begränsad av segregering och den generella rasismen mot romer.

Sedan 1990 och återinförandet av kapitalismen i Rumänien har den rumänska arbetsmarknaden minskat från nio till fem miljoner arbeten. Landets industrier har till stor del lagts ner, och det tidigare samhällsägda jordbruket har hamnat i kris genom nedskärningar och centraliseringen av kapital i EU till främst Tyskland. Detta förvärrades när krisen bröt ut 2008 då en ny våg av nedskärningar påbörjades, som drabbat romerna i Rumänien hårdast. Mer än 50 procent av romerna har varit arbetslösa i mer än 27 månader och 42 procent har bara tillfälliga jobb.

Men Malmös socialdemokratiska och miljöpartistiska politiska ledning har vägrat visa något stöd för de romer som flyr fattigdom och förföljelse. När nazister brände deras läger gav man inga alternativ, men idag har man gått så långt att man själva förstör deras läger. Det är skamligt för ett arbetarparti som Socialdemokraterna. I själva verket går man borgerligheten och deras partier till mötes, istället för att arbeta för att så snabbt som möjligt integrera romerna i den svenska arbetarklassen och göra romernas kamp till en del av arbetarklassens kamp.

Alltmer öppen anti-ziganistisk politik har bedrivits under den senaste perioden av de borgerliga partierna, där vi bland annat sett Moderaternas förslag om att förbjuda tiggeri. Och nu ser vi hur Socialdemokratin alltmer går i samma riktning.

Vänsterpartiet måste ta kampen emot rasismen. Men för att ge ett verkligt alternativ till de som kommer hit måste man kunna erbjuda riktiga arbeten och ordentliga bostäder. För att det inte ska finansieras genom mer nedskärningar, det vill säga genom att en annan del av arbetarklassen får ta smällen – något som utan tvekan skulle öka stödet för SD, så måste kampen emot rasismen kopplas till kampen emot kapitalismen. Endast genom kapitalismens avskaffande kan alla erbjudas en framtid med jobb, bostäder och bättre levnadsstandard. Kampen måste tas nu – mot alla attacker, för reformer och för socialism. Det är uppgiften för arbetarrörelsen.

Esaias Yavari

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna