Den kenyanska revolutionen har börjat

Den 25 juni stormade folkmassorna i Nairobi parlamentet, i kamp mot William Ruto-regeringens IMF-dikterade försämringar. Över hela landet stormades myndighetsbyggnader, varav vissa också sattes i brand. 

I utbyte mot nya nödlån från imperialismens IMF, tog den kenyanska regeringen fram Finance Bill 2024, som skulle tvinga landets arbetare och fattiga betala för den ekonomiska krisen genom massiva skattehöjningar på bröd, vegetabilisk olja – och till och med cancerbehandlingar! Det kanske allra mest upprörande är lagens så kallade ”miljöskatter” på blöjor och bindor, i ett land där 65 procent av kvinnor inte har råd med grundläggande hygienprodukter.

På sociala medier spreds #RejectFinanceBill2024 som en löpeld. I alla städer tog folk, övervägande ungdomar och kvinnor, till gatorna, enade över etnicitets-, religions- och stamgränser. 

Trots demonstrationerna röstade parlamentet igenom lagen den 19 juni, och massorna i Nairobi svarade med att marschera mot presidentpalatset. Där sköts den 24-årige demonstranten Rex Masai till döds av civilklädd polis, ett mord som hällde bensin på lågorna. På kvällen spreds #TotalShutdown med uppmaningen till en generalstrejk den 25 juni, då den slutgiltiga omröstningen om lagen skulle ske.

Politikernas halvhjärtade försök till kompromiss, att stryka en försämring här och där, gjorde inget för att lugna stämningen. Dagen för omröstningen exploderade ilskan som ett vulkanutbrott. 

Innan omröstningen samlades stora folkmassor i Nairobis finansdistrikt, och det dröjde bara 40 minuter från att parlamentet röstat igenom lagen tills dessa var inne i byggnaden. 

Demonstranterna hade inte ens kommit nära byggnaden innan polisen sköt rakt in i folkmassan, dödade 10 och skadade över 50. Även ambulanspersonalen besköts när de försökte vårda skadade. 

Men bärandes på en av kropparna fortsatte man beslutsamt mot parlamentet, och polisen fick till slut kliva åt sidan. Inifrån byggnaden utspelar sig scener som de i Sri Lanka 2022, där folket stormade presidentens bostad och badade i hans privata swimmingpool. Här ser vi helt vanliga kenyaner sitta i talmansstolen, äta från ledamöternas matsal, och paradera runt med värdefulla spiror och annat krimskrams politikerna använder i ceremoniella syften.

Allt det som den härskande klassen ville mystifiera, den borgerliga “demokrati” som reserverats för en liten välbärgad klick, allt låg nu i folkets händer. Varken tungt beväpnade säkerhetsvakter, låsta grindar eller höga murar har visat sig stå emot massornas samlade styrka. 

Detta skedde inte bara i Nairobi, utan över hela landet: Guvernörsbyggnader stormades i Mombasa och Embu, där den också sattes i brand. Även i Nanyuki stod det regionala parlamentet i lågor. Flera av ledamöterna i Nairobi uppges i skrivande stund förbereda sig för att fly landet med sina familjer.

I alla videor från protesterna syns knappt ett ansikte äldre än 30 år, vilket gett rörelsen namnet ”Gen Z-revolutionen”. Samma arroganta politiker som tidigare antog att ungdomen var helt apatiska inför det politiska systemet flydde nu från dem i panik. Flera uppges har svimmat när de hörde att folkmassan brutit igenom grindarna. Vad de trodde var apati var i själva verket ett brinnande hat.

Regeringen är ännu inte störtad, men president Rutos baktalande av demonstranterna som ”landsförrädare” och ”kriminella” kommer bara att hälla bensin på elden. Makten ligger inte långt från rörelsens händer, men för att greppa den behövs ett ledarskap. Här finns det många lärdomar att dra från rörelsen i Sri Lanka. 

Slagorden från Kenyas gator, ”fearless, tribeless, partyless” är utmärkta i den mån den riktar udden även mot oppositionspartierna i parlamentet, vilka cyniskt har försökt ställa sig på demonstranternas sida, trots att de i praktiken stöttar samma korrupta system. I Sri Lanka avfärdade man också alla etablerade partier, men i brist på ett eget att ersätta dem med kom en grupp högt uppsatta advokater – som fått förtroende genom att representera fängslade demonstranter – att räcka över makten till en annan klick representanter för storföretagen och den härskande klassen.

All erfarenhet visar att massorna bara kan bara förlita sig på sin egen styrka, på sina egna organisationer, på ett ledarskap byggt inifrån rörelsen själv. 

I varje kvarter och på varje arbetsplats måste kommittéer bildas för att kunna samordna demonstrationer, strejker och organisera självförsvar mot polisvåldet. Genom att sammankoppla sig på lokal, regional och nationell nivå skulle de kunna utgöra en alternativ makt, av och för arbetarklassen, de fattiga och ungdomarna. 

Med appeller åt de lägre rangerna inom militären och ordningsmakten, vars systrar och bröder alla är ute och demonstrerar, att ansluta sig, kan man börja vända statens våldsapparat mot sig självt och öppna ett maktvakuum.

Med de kenyanska arbetarna vid makten skulle det vara möjligt att avskriva statsskulden, nationalisera storföretagens och det utländska kapitalets tillgångar, inklusive landets enorma naturrikedomar, och planera ekonomin för att rejält förbättra levnadsstandarden för alla. 

Kenya är inget fattigt land, redan före krisen ägde de rikaste 0,1 procenten av kenyanerna lika mycket pengar som de fattigaste 99,99 procenten. Kenya är tvärtom ett rikt land som tvingats till fattigdom av imperialismen och en vetgirig härskarklick i dess tjänst. En socialistisk arbetarrepublik i Kenya skulle inspirera de förtryckta massorna till revolution i hela Östafrika, på hela kontinenten och långt bortom det.

  • Riv upp Finance Bill 2024!
  • Ner med Ruto och hela etablissemanget!
  • Seger åt den kenyanska revolutionen!

Fakta IMF

International Monetary Fund (IMF) är en global FN-backad finansinstitution som lånar ut pengar till krisande ekonomier. För att betala tillbaka lånen förespråkar IMF så kallade strukturreformer där länderna ökar utsugningen och avreglerar offentlig sektor, i syfte att låta utländskt finanskapital köpa upp landets tillgångar. IMF är på så sätt ett av imperialismens främsta vapen för att få inflytande i fattiga länder.

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna