Den blocköverskridande pensionsgruppen tycker inte att Sveriges äldre har arbetat färdigt än. Deras nya förslag innebär att den lägsta pensionsåldern höjs från 61 till 62 år redan nästa år, till 63 år 2023 och till 64 år 2026. Även garantipensionen ska då höjas till 67 år.
Mellan 1990 och 2014 ökade arbetares produktivitet med 70 procent i Sverige. Men detta har inte lett till sänkt arbetstid eller lättare arbete.
Inom många sektorer är folk så utslitna vid sextio års ålder att man inte orkar arbeta vidare. Kommunals ordförande Tobias Baudin kallade förslaget ”ett svek mot Sveriges arbetarkvinnor. De kan höja pensionsåldern hur mycket de vill … för medlemmarna kommer pensionsåldern fortfarande att vara 63 år eftersom kroppen inte håller längre”. Men några initiativ till kamp verkar inte förberedas från fackföreningarnas ledning, trots att riksdagen ska rösta om förslaget redan 16 oktober.
I år ska skatten för personer över 65 år sänkas och pensionen höjas med 170–740 kronor i månaden efter skatt. Detta låter ju bra, men enligt Pensionsmyndigheten är det bara de med en pension runt 45 000 kronor i månaden som kommer att gynnas mest eftersom höjningen görs procentuellt. Samtidigt lever 312 000 pensionärer i Sverige under fattigdomsgränsen.
Från borgerliga politikers och tidningars håll ser man förslaget som något positivt, och höjd pensionsålder motiveras med att människor lever längre nu än tidigare. Men sanningen är att detta slår hårt mot landets arbetare, särskilt mot kvinnor med lägre utbildning, vars förväntade livslängd faktiskt sjönk med ett par månader 2012–17.
Anledningen till höjningen av pensionsåldern är inte att vi lever längre. Anledningen är att borgarklassen ska kunna öka sina vinster genom att få varje arbetare att producera mer under sin livstid.
Ett långt liv borde inte bestraffas med mer tungt arbete, utan innebära mer frihet och tid till att göra det som är meningsfullt. Fackföreningarna borde mobilisera sina medlemmar mot det nya förslaget och därefter fortsätta kampen – för 30 timmars arbetsvecka och pension vid 50 års ålder med bibehållen inkomst!