En miljon söker bostad

998 000 människor står nu i kö för en hyresrätt i Sverige. Sedan 2010 har den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet nästan fördubblats, från 5,7 år till 10,4 år.

Antalet bostäder som byggs har minskat med 12 procent mellan 2018 och 2019. Men det ger inte hela bilden eftersom det framförallt är bostadsrätter som byggs, som ger kapitalisterna en stor vinst snabbt. För studenter och arbetare som sällan har några större besparingar innebär det att man måste skuldsätta sig kraftigt för att kunna köpa en bostad.

Byggbolag som Skanska och Peab gjorde vinster på 4,8 respektive 2,5 miljarder kronor förra året. Toppåret 2017 gjorde Sveriges näst största bostadsägare HSB en vinst på 17,6 procent, 280 miljoner kronor. Den hade sjunkit till ”bara” drygt sju procent 2018, på grund av att priset på bostäder inte längre ökar lika snabbt. Även bostadsföretag som ägs av kommuner drivs på samma sätt, för vinst. Till exempel gjorde Skövdebostäder en vinst på ca 22 procent av deras totala omsättning 2018.

Ett annat sätt att göra vinst på människors bostadsbehov är så kallade ”upprustningar” av existerande lägenheter, då man kan höja kostnaderna för de som redan bor där. I områdena utanför Stockholms innerstad har bostadspriserna ökat med över 100 procent sedan 2005 på grund av upprustningar. Bostäder byggs och rustas upp för att generera mer pengar, inte för att fylla det behov som finns.

Den fria marknaden kommer inte kunna lösa bostadskrisen. Det ligger inte i kapitalisternas intresse att ge folk bostäder, utan tvärtom att priserna fortsätter öka. Ett första steg mot en lösning är att nationalisera bygg- och bostadsföretagen, som gör sig rika på bostadsbristen.

Men det skulle inte räcka för att bygga bostäder till en miljon människor. Vi måste frigöra samhällets resurser, som finns i de rikas fickor, i storföretagen och bankerna. Bara genom att avskaffa kapitalismen kan vi förse alla människor med de mest grundläggande förnödenheterna, däribland att ha någonstans att bo.

Axel Karlsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna