The Young Karl Marx – en skildring av kampen för socialistiska idéer

Denna efterlängtade film, regisserad av Raoul Peck, släpptes förra året, och har äntligen börjat dyka upp på olika biografer.

The Young Karl Marx är en sevärd film om Marx och Engels unga år, och deras kamp åren 1843-48 för att utveckla en ny världsåskådning.

Till skillnad från tidigare konstnärliga tolkningar avbildas Marx och Engels här som vanliga människor, snarare än de vanliga karikatyrerna.

Filmen inleds med att visa ett Europa som domineras av absoluta monarker. England har just genomgått den industriella revolutionen, som har skapat en ny klass: proletariatet.

Scenen byts till tyska bönder som samlar skogsved, som brutalt jagas och misshandlas och till och med dödas av tillsynsmän som arbetar för aristokratiska landägare. Den unge Marx, som är journalist på Rheinische Zeitung, tar upp dessa bönders bekymmer och fördömer lagen om stöld av trä.

Den unge Karl Marx är ännu inte en kommunist utan en revolutionär demokrat, som angriper de orättvisor och den omänsklighet som han ser i samhället.

I Köln resulterar Marx radikala artiklar i att tidskriften undertrycks och dess journalister grips. Han bryter med de radikala unghegelianerna och följer med sin beskyddare Arnold Ruge till Paris.

Berättelsen skiftar sedan till Manchester och fabriken Ermin & Engels, där Mary Burns organiserar uppror på arbetsplatsen. Hon avskedas och unge Friedrich Engels hamnar i konflikt med sin far på grund av hur arbetarna behandlas. Han följer Mary till en irländsk pub och blir överfallen eftersom han är chefens son. Det blir däremot början på ett livslångt förhållande mellan honom och Burns.

På grundval av det han ser i Manchester skriver Engels sin berömda bok: Den arbetande klassens läge i England.

Vi presenteras sedan för Marx liv i Paris med sin unga fru Jenny, som just fött barn. Hon är från en aristokratisk familj, men lämnar allt bakom sig för att vara med Marx och påbörja ett nytt liv – som revolutionär. I denna film avbildas hon som bestämd och självständig.

Engels besöker Marx och efter en kylig inledning blir de vänner och samarbetspartners. De pratar, diskuterar och dricker. Marx drar slutsatsen att filosofer endast har tolkat världen men att vi måste förändra den. De bestämmer sig för att skriva en bok tillsammans, Den heliga familjen, som riktar sig mot unghegelianerna.

Vi introduceras för figurer som den radikala Proudhon, som kräver att privategendomen avskaffas. Marx träffar som hastigast också Bakunin, Weitling och andra revolutionärer.

Vi får följa hur Marx utvecklar sina idéer, särskilt hans arbetsvärdeteori.

Engels återvänder motvilligt till Manchester för att arbeta åt sin far. Samtidigt utvisas Marx och hans familj från Frankrike till Bryssel, där han förbjuds från att engagera sig politiskt. Nu med ytterligare ett spädbarn att försörja, skriver den fattige Marx till Engels för att be om hjälp, och Engels svarar med pengar.

Marx besöker sedan England på Jennys insisterande för att gå med i den socialistiska organisationen De rättfärdigas förbund. De kämpar för att dra förbundet ifrån vaga idéer om universellt broderskap till teori- och klassbaserad politik. De övertygar förbundet om att istället byta namn Kommunisternas förbund och att anamma parollen: Arbetare i alla länder, förena er!

Scenen skiftar till puben Red Lion i London, där Kommunistiska förbundets andra kongress kommer överens om att tillfråga Marx och Engels om att skriva ett programdokument.

Filmens sista scener visar deras hektiska arbete med att göra utkastet till Kommunistiska manifestet, som äntligen släpps precis i tid för de europeiska revolutionerna 1848. Orden förvandlas briljant till grafiska bilder av proletariatet och kapitalismens revolutionära roll.

The Young Karl Marx är en verkligt storslagen film om den tidiga kampen för kommunismens idéer och ideal. Den förtjänar en mycket större publik.

Rob Sewell

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna