Volvo drar in arbetarnas bonus trots rekordår

”Rekordår utan bonus.” Det fick Volvoanställda höra när vd:n Håkan Samuelsson presenterade årsresultatet. Efter många extra insatser och maxad övertid växer besvikelsen och vreden bland företagets arbetare.

Torsdag den 7 februari presenterade Volvos vd Håkan Samuelsson årsresultatet. Ett rekordår då Volvo tillverkade fler än 630 000 bilar och drog in mer än 200 miljarder kronor i inkomster. Efter de glada nyheter förklarade han att arbetarna inte får en bonus på grund av en ”låg” vinstmarginal på 5,6 procent, eller 14,2 miljarder kronor i vinst.

I fabriken i Göteborg kokade ilskan efter beskedet. På den interna hemsida där arbetarna informerades lämnade många arga kommentarer. Flera påpekade Daimlers resultat som trots lägre vinster ändå delade ut bonus till sina medarbetare.

Några arbetare ringde Aftonbladet och förklarade deras ilska över ett tydligt svek från ledningen. ”Det är en irriterad stämning. Folk har tvingats att jobba övertid upp till taket på 150 timmar. De säger att de inte är beredda att ställa upp på samma sätt i år.” (2019-02-08)

VD:n Håkan Samuelsson fick själv 33,6 miljoner kr i inkomst år 2017. I en artikel i Ny Teknik förklarar han att ”Om vi ska utveckla det här bolaget måste vi ju naturligtvis också kunna attrahera toppkrafter på den nivån och då måste man vara marknadsmässig.” Detta är nyspråk för att ge sig själv skyhöga löner.

År 2017 ändrade Volvo Sverige sitt bonussystem. Ändringen innebar att man fick bonus baserat på vilken position man har i företaget, vilket innebär att högsta chefer får upp till 25 procent av sin årslön som bonus medan arbetarna får max 8 procent.

Gång på gång visar företagsledningen att det enda som räknas är vinster, oavsett konsekvenserna för arbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Genom att ta kontroll över företaget skulle arbetarna kunna styra det demokratiskt och efter deras, och samhällets faktiska behov.

Under arbetarkontroll skulle arbetarna kunna sänka arbetstiden med bibehållen lön och anställa fler. Detta är ett första steg till ett samhälle där produktion bestäms efter behov istället för vinster, massarbetslösheten avskaffas genom att vi delar på jobben, och de stora inkomsterna går till arbetarna istället för de få rika.

Sahak Margossian

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna