Lyckat möte med Unga Marxister: Miljökatastrof eller socialism?

Torsdag den 31 januari samlades Unga Marxister i Göteborg för årets första öppna möte, och med miljökatastrof eller socialism som huvudämne var det många intresserade som närvarade.

I inledningen gick Julia igenom motsättningarna inom kapitalismen som till exempel konkurrens och vinstincitament, som är orsaken till att miljösituationen vi möter idag ser ut som den gör. Genom rapporter från UNHCR om de miljontals miljöflyktingar som kommer att finnas år 2050, samtidigt som rika borgare köper dyra lyxstugor i Nya Zeeland att fly till, blev det tydligt för alla vilka som kommer att drabbas av de rika kapitalisternas vinstjakt.

Att 100 företag står för 70 procent av utsläppen visar hur kapitalisterna inte tar någon hänsyn till farorna som ligger framöver, för så länge de kan få ut en vinst, så kommer utsläppen att fortsätta.

Människor, och framförallt unga, vill hitta lösningar, och blir gång på gång svikna av politikerna, som år efter år sätter vinst före klimatet. De förstår att konventionella metoder inte räcker. Som Greta Thunberg sagt i ett tal hon höll på FNs klimatmöte:

”Vi har kommit hit för att de ska förstå att förändringar kommer, oavsett om de tycker om det eller inte. Folket kommer att ta sig an utmaningen”.

Inför mötet var Unga Marxister på plats vid flera gymnasieskolor runt om i Göteborg och affischerade och höll bokbord, samt diskuterade med unga, som under hela sina liv vuxit upp med ständiga nedskärningar där framtiden aldrig sett trygg ut. Det märktes, både på mötet och i förberedelserna inför, att unga drar allt radikalare slutsater och att allt fler inser att lösningen inte finns under kapitalismens ramar.

Emmy Erskine

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,389FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna