Världens rikaste blir rikare på krisen

Sedan krisens början har över 120 000 arbetare i Sverige varslats, och ytterligare tiotusentals med osäkra kontrakt har fått sina timmar indragna. Men verkligheten är en annan för världens miljardärer. I Sverige ökade de 169 rikaste sina personliga förmögenheter med 295 miljarder kronor under 2020. I USA ökade miljardärernas förmögenheter med nästan 8000 miljarder kronor mellan mars och oktober – mer än hela Sveriges BNP.

För vissa fanns det definitivt anledning att fira på nyårsafton 2020. Jeff Bezos blev den första människan någonsin med en förmögenhet på över 200 miljarder dollar. På en sekund tjänar han mer än en genomsnittlig amerikansk arbetare gör på en vecka – och på 15 minuter tjänar han mer än en person med universitetsutbildning tjänar under en livstid. Tesla-ägaren Elon Musks tillgångar ökade med svindlande 140 miljarder dollar under 2020, vilket gör att han nu kan börja konkurrera med Bezos om att vara världens rikaste.

Medan de rika såg en chans att öka sina rikedomar, innebar pandemin en verklig katastrof för arbetare världen över. Halva jordens befolkning saknar tillgång till grundläggande sjukvård. Under 2020 ökade antalet människor som riskerar svält till 270 miljoner enligt World Food Programme. Detta FN-organs chef David Beasley menade att 2021 blir en ”katastrof”, och konstaterade: ”Svält står bokstavligen på dagordningen och vi talar om de kommande månaderna.” Samordnaren på avdelningen för humanitär hjälp beräknade att 235 miljoner människors liv är direkt i fara.

Enligt en studie med stöd från den tyska staten skulle det kosta 330 miljarder dollar att avskaffa all svält och hunger i hela världen. Om vi ska tro dem, borde det räcka att expropriera två individers rikedomar: Bezos och Musks. De skulle till och med kunna behålla några miljarder dollar var. Enligt Oxfam skulle de pengar som världens tio rikaste kapitalister tjänat sedan krisens början räcka till att både vaccinera hela jordens befolkning, och att utrota all fattigdom pandemin orsakat. Men kapitalister har aldrig lämnat ifrån sig sitt kapital frivilligt – och inget tyder på att de tänkt göra det i framtiden heller.

För de som arbetar på sjukhusen har coronapandemin varit en mardröm. Bara under fjolårets första åtta månader arbetade svenska sjuksköterskor över 2 miljoner timmar övertid, motsvarande 1600 helårsanställda sjuksköterskor. Många fick varken en ordentlig semester under sommaren eller någon ledighet över julen.

Men för kapitalisterna och deras politiska representanter har vårdarbetarna inte gjort tillräckliga uppoffringar. I Skåne har välbetalda konsulter på McKinsey tagit fram ett nedskärningspaket i sjukvården på 1,5 miljarder kronor. På Karolinska i Stockholm varslade man 250 läkare och undersköterskor mitt under pandemin, och fler väntar. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg planeras nedskärningar på 880 miljoner under 2021. Omfattande besparingar planeras även i Västernorrland, som ska beslutas i mars.

Om detta är situationen i Sverige, inser man vilken katastrof som drabbar världens fattiga länder. Medan de rika länderna roffat åt sig av vaccinet har Guinea exempelvis bara fått 25 doser.

Kapitalismen erbjuder ingen framtid värd namnet för majoriteten av jordens befolkning. Allt systemet har att erbjuda är fortsatt ekonomisk kris som kapitalisterna kommer försöka tvinga arbetarklassen att betala för, och en klimatkris som är omöjlig att lösa så länge vi lever i ett system som producerar för profiter åt ett fåtal.

Det finns inte en enda kontinent som inte skakats av revolutionära rörelser, uppror och massrörelser under de senaste tio åren. Enligt en sammanställning av den amerikanska tankesmedjan CIS skedde massprotester i 37 olika länder världen över bara under de sista månaderna av 2019, däribland rörelser med revolutionära förtecken i Chile, Libanon, Ecuador och massuppror i Irak och Iran. Under 2020 har massprotester brutit ut i USA, Peru, Chile, USA, Nigeria, Indonesien, Iran och Thailand för att nämna bara några länder.

Det är ingen enkel uppgift att störta kapitalismen, men det är en absolut nödvändighet. Att arbetarklassen i många länder redan börjat röra på sig bör fylla oss med energi, optimism och kampvilja. Beväpnad med ett revolutionärt program både kan och måste arbetarklassen röja kapitalismens ruttnande lik ur vägen en gång för alla.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,123FansGilla
2,571FöljareFölj
1,340FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna