Upp till kamp Sveriges undersköterskor!

Det växande missnöjet bland landets undersköterskor har kommit till uttryck i gruppen ”Underskötersköterskeupproret” på Facebook, som nu har 18 000 medlemmar. De har samlat in över 23 000 namn och organiserade manifestationer den 22 augusti i bland annat Hedemora, Jönköping, Mariestad, Ronneby, Sala, Skurup, Tingsryd och Västerås.

Nu har även ”Underskötersköterske­upproret i Västra Götaland!” bild­ats, som redan planerar en mani­festation i början av november på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Gruppen syftar till att samla så många undersköterskor som möjligt för ”positiv förändring” i stället för ”uteblivna investeringar och ytterligare nedskärningar”. Undersköterskorna ställer en rad krav på Västra Götalandsregionen:

Äldreomsorg/hemtjänst:

  • Delade turer skall bort
  • Höj bemanningen
  • Hållbara scheman med tid för återhämtning
  • 10 timmars arbetstid för nattarbetare

Regionen:

  • Stoppa nedskärningar och besparingar

Sedan gruppen startades den 26 augusti har nästan 3000 underskrifter samlats in till stöd för upproret. I Facebookgruppen berättar en av initiativtagarna:

– Det går inte längre. Människor bok­stavligen springer för fort, kör för fort till sina besök. Man hinner inte ta rast, gå på toaletten eller ens andas.

De senaste trettio årens nedskärningar har lett till allt fler sjukskrivningar och uppsägningar när arbetet blir stressigare och scheman blir allt sämre. Underbe­manning och ”effektiviseringar” gör att vissa tvingas hoppa över sina raster för att över huvud taget få verksamheten att fungera.

Under 2020 ska kollektivavtalen inom vården omförhandlas. Med över en halv miljon medlemmar har fackförbundet Kommunal en oerhörd potentiell makt som måste mobiliseras på allvar genom fler demonstrationer, kampanjer och till och med strejker mot regeringens nedskärningspolitik.

Många arbetare är skeptiska till att Kommunal kommer att göra verklighet av sitt stöd till upproret.

– Hur långt ska det gå egentligen? Vi får inte strejka men inte sjutton räcker det med att skriva avvikelser och tillbud. De ligger bara i en fil på någon dator utan åtgärd, skriver en arbetare.

En annan är mer kritisk:

– Vad gör Kommunal egentligen? Blir konflikträdda och gömmer sig? Facket skyller på arbetsgivarna, arbetsgivarna på politikerna, politikerna på arbetsgivarna och facket. Alla skyller på alla.

Kommunal borde delta fullt ut i det väx­ande upproret och organisera det som en landsomfattande kampanj för sina med­lemmars villkor. Vi uppmanar alla att delta i manifestationen den 4 november kl 17:00 på Gustav Adolfs torg, men den kan bara vara ett första steg. Upproret måste gå vidare.

Upp till kamp alla vårdbiträden och undersköterskor!

 

Sally Söderberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna