Finansinspektionen håller storbankerna om ryggen

”Jag ser ingen anledning till att rikta kritik mot vare sig oss, eller mot hur Martin Noréus har agerat här”, menar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en intervju i Svenska Dagbladet. Under sommaren deltog hans vice generaldirektör Noréus i att lägga ned fyra granskningar av Handelsbanken – bland annat rörande penningtvätt – och har nu fått ett toppjobb på banken som belöning.

”Martin Noréus har age­rat korrekt när han inte anmälde jäv”, förklarar Erik Thedéen vidare i SvD-intervjun. Han konstaterar att ”alla tjänar” på att den pri­vata sektorn kan rekrytera från statsför­valtningen och vice versa.

Och visst tjänar Erik Thedéen på denna rekrytering! Han blev själv värvad av Swedbanks nya vd Jens Henriksson till posten som vd för pensionsbolaget KPA 2015. Denne Jens Henriksson gjorde kar­riär på finansdepartementet mellan 1994 och 2006, i tätt samarbete med statsminis­ter Göran Persson som numera är storban­ken Swedbanks styrelseordförande. 2004 tillsatte statsminister Göran Persson en finansmarknadsminister som hette Sven- Erik Österberg, som nu blivit ordförande på Finansinspektionen och arbetar med just Erik Thedéen. Att Finansinspektio­nens generaldirektör personligen tjänar på att kunna utbyta tjänster med sina kon­takter i politiken och borgarklassen råder det inga tvivel om.

I december 2018 visade SvD att Finansin­spektionens utredare 2017 gjort en rapport som visade stora brister i de svenska stor­bankerna SEB:s och Swedbanks arbete mot penningtvätt och terrorism. Men Finansin­spektionens ledning avslutade utredningen utan sanktioner och hindrade slutsatserna från att offentliggöras. När avslöjandena om penningtvätten på Danske Bank blossade upp sommaren 2018, skyddade de återigen de svenska storbankerna från granskning. På detta sätt skyddar de sina egna framtida karriärer i banksektorn.

Genom en mängd olika personliga band, tjänster och gentjänster, sammanbinds storföretagens toppar med chefer och högt uppsatta tjänstemän för statliga myndighe­ter. Den borgerliga statens representanter har tusen trådar till storföretagen. Skum­raskaffärer, svågerpolitik och korruption är oundvikliga i ett samhälle där de styran­des främsta mål är att göra större vinster åt sig själva. För att avskaffa korruption, kriminalitet och vanstyre måste vi avskaffa kapitalismen.

Max Lehti

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna