Ukrainas nya president fortsätter blodigt angrepp mot Donbas rebeller

Den 26 maj var den blodigaste dagen hittils i Kievs ”antiterror”-operation där ukrainska styrkor använder stridsflygplan och attackhelikoptrar för att bekämpa rebeller som har tagit över flygplatsen i Donetsk. Detta är det tydliga budskap som den nya presidenten Poroshenko skickar till Folkrepubliken i Donetsk och Luhansk.

När han valdes utropade han att han stödde antiterroruppdraget (ATO) men att han ville att det skulle bli kort och skarpt och att de ukrainska styrkorna som deltar skulle vara fullt utrustade med de nödvändiga vapnen. Stridsflygplan av typen MiG-29 och SU-29, tillsammans med attackhelikoptern Mi-24, användes i operationen där 30 milissoldater dödades. En talesperson för Folkrepubliken Donetsk sade att de flesta dödades när lastbilarna som transporterade skadade soldater till sjukhuset attackerades av regeringsstyrkor. Minst en civilist dödades nära järnvägsstationen av regeringens artillerield (se video här) och ytterligare två i Sloviansk av artillerield avfyrad från regeringspositioner (se video nedan).

Ett illavarslande uttalande från talespersonen för ATO, Vladyslav Seleznoiv, meddelade igår att vid midnatt skulle alla rebeller i Donetsk antingen ha ”gett upp eller blivit dödade.” Han sade att ”alla terroristmål i Donetsks” positioner hade identifierats och att de skulle träffas av ”speciella högprecisionsvapen”. Detta avslöjar Kievs cynism och ökande nervositet efter att ATO hittils har misslyckats. Cynism eftersom det står klart, och erfarenheterna från Irak och Afghanistan tydligt visar detta, att det inte finns någonting sådant som ”högprecisionsvapen” som bara kan träffa ”terrorister” och som inte orsakar några skador på civila (”collateral damage”). Nervositet, eftersom den ökande användningen av artillerield, stridsflygplan och attackhelikoptrar avslöjar Kievs oförmåga att vinna detta inbördeskrig med vanliga marktrupper – eftersom de upprepade gånger vägrat lyda order och fraterniserat med civila under de senaste veckorna. Vad som förbereds är ett blodbad. Igår användes artillerield i Sloviansk mot bostadsområden, som dödade en kvinna nära det Pedagogiska institutet och som också träffade mentalsjukhuset. Så mycket för ”högprecisionsvapen”!

Denna slags handlingar kommer bara stärka anti-Kiev-stämningen i båda regionerna. Redan på söndag den 25 maj marscherade en folksamling på 3.000 personer, varav några bar röda flaggor, till den privata bostaden för den lokala oligarken Akhmetov i Donetsk och ville storma den. Det var bara milisens närvaro som stoppade dem. (Se video nedan.) Akhmetov har nu lämnat regionen och sökt skydd i Kiev.

Detta är verkligheten bakom allt prat om förhandlingar med rebellerna, om en amnesti och dialog med Ryssland. Som vi har förklarat innan, har både Tyskland och Ryssland utövat påtryckningar för en uppgörelse genom förhandlingar. Tyska kapitalister är öppna motståndare till sanktioner mot Ryssland eftersom de skulle drabbas hårdast. De har investerat i Ryssland och är beroende av rysk olja. Å andra sidan har Putin redan tagit Krim, som han inte kommer ge tillbaka, men han är inte intresserad av att invadera Ukraina för att ta över Donetsk och Luhansk. Hans mål i konflikten är ett Ukraina där Ryssland har någonting att säga till om, till skillnad från ett som är med i NATO och är helt lierad med västs intressen.

Detta är innebörden i allt det senaste pratet om en ny färdplan mot en förhandlingslösning. Villkoren skulle vara: en amnesti för rebellerna, direkta förhandlingar mellan Kiev och rebellerna under ryskt beskydd och en federal konstitution för Ukraina som skulle garantera Ryssland att de hade något att säga till om i landets inrikespolitik. Putin har redan sagt att han välkomnade valet, att han skulle dra tillbaka trupperna från gränsen och utrikesminister Lavrov har sagt att han är beredd att tala med Ukrainas nya president.

I praktiken har Putin sålt ut rebellerna som hade illusioner om att han skulle komma till deras räddning. Förståeligt nog, är de inte beredda att gå in i några förhandlingar om inte Kiev först avslutar sitt militära angrepp. Många rebellers uppfattning är nu att för mycket blod redan spillts och att de inte längre skulle nöja sig med en federalistisk lösning. Myndigheterna i Kiev försker å sin sida till varje pris återfå kontrollen över Donbas innan några förhandlingar äger rum, även om det betyder ett blodbad.

Samtidigt fortsätter attacken mot de demokratiska rättigheterna. Beväpnade banditer attackerade kommunistpartiets stads- och regionkontor i Dnepropetrovsk på kvällen den 26 maj. Paramilitära banditer som identifierade sig som en del av Maidan 44 Centurian tog över partiets stadskontor och ockuperade dem.

Översättning från engelska av Stefan Kangas.

Jorge Martin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna