Borotba-uttalande 8/5 2014:Motstånd trots juntans oupphörliga brott

Avanti publicerar ytterliggare ett uttalande från Borotbas ledning som beskrive hur högerkrafter i den provisoriska regeringen beväpnar fascistiska gäng som används för att säkra regimens makt genom att brutalt slå ner alla opposition. Fascisterna mördar arbetarrörelsen företträdare samtidigt som regimen inskränker de demokratiska rättigheterna och trakasserar alla oppositionella krafter. Ett led i detta är att kommunistpartiet slängdes ut från parlamentet och en process för att förbjuda det har inlets.

Det är denna ”nationalistiska regering med europesika värderingar” som borgarklassen i Europa, med vår egen utrikesminister i spetsen, stödjer mot den farliga ”Ryssen”. Utvecklingen i Ukraina kan inte reduceras till en fråga om för eller mot Ryssland, för eller mot militär upprustning, så som diskussionen går i Sverige inför valet till EU parlamentet. Det är en fråga om imperialistisk aggression från EU och Ryssland där den europeiska imperialismen använder fascismen i sin kamp mot Ryssland som använder sin egen militär makt för att säkra sina intressen.

Som marxister måste vi förklara att konflikten bara kan lösas genom en socialistik revloution. Det ukrainska folket kommer inte få frihet och vinna några demokratiska reformer under vare sig den sittande högerregimen eller av Ryssland. Demokrati och förbättrad levandsstandard kommer kunna ges först genom en socialistisk regering som bryter med kapitalismen och sparkar ut de imperialistiska intressena från Ukraina. Men den omedelbara uppgiften är att stödja den antifascistiska kampen i Ukraina idag. Det är en kamp på liv och död. Läs mer i Borotbaledningens uttalande nedan om vad som händer i Ukraina just nu. 

Borotbaledningens uttlande:

Hur katastrofala följderna än blivit av yttersta högerns styre i Ukraina försöker den ukrainska juntan med alla medel att slå ned all opposition och undanröja alla som kan ifrågasätta deras rätt att härska och påtvinga föråldrade nationalistiska idéer på folket. Dessvärre är inte den ”Svarta fredagen” sista bladet i en lång lista över brott begångna av de ukrainska makthavarna och de nazistiska grupper de anlitar. För varje dag kommer förfärliga nyheter, även om de ukrainska medierna försöker att låta bli att uppmärksamma dem och många av regimens brott har fortfarande inte avslöjats.

Det verkar nu som om dödssiffran för massakern i Odessa den 2 maj kan vara mycket högre än som angetts. Enligt den ukrainske parlamentsledamoten Vadim Savenko döljer myndigheterna i Kiev den verkliga siffran över antalet dödade vid fredagens tragedi i Fackföreningarnas hus i Odessa. Så länge som myndigheterna i Kiev ägnar sig åt att angripa ukrainska medborgare är det något jag inte betvivlar.

”Enligt våra uppgifter dödades 116 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Dödades, inte bara’dödsoffer’. Vi använder inte termer som ’brända’ eller ’kvävda’, eftersom obduktioner inte utförs på grund av att folk har skottskador i huvudet”, säger Savenko.

Det verkar också som om massakern i Odessa var en väl samordnad och planerad operation, där företrädare för myndigheterna i Kiev deltog, enligt Ukrainas riksåklagare Oleh Maknitskij [som tillhör Svobodapartiet på yttersta högerkanten].

”Denna aktion var inte något som skedde på lokal nivå, den var välplanerad och samordnad, där en del företrädare för myndigheterna medverkat”, säger Maknitskij. Han lovade att offentliggöra namnen på dem som deltog i den tragedi som utspelades i Odessa. Under tiden har ukrainsk militär satt in artilleri nära Slavjansk.

Det är orsaken till att invånare i staden anordnade ett protestmöte med krav på att trupper och artilleri skulle dras bort från deras hemstad.

Nära Marioupol (Donetskregionen) gick nynazister från Högersektorn till angrepp mot folk – 1 dödad och 3 skadade.

Myndigheterna fortsätter att rekrytera nynazister till speciella dödspatruller. Här kan vi se den nya bataljonen ”Dnipro” öva sig med att sjunga en rasistisk och kränkande sång.

Samtidigt utövar myndigheterna repression mot dem som överlevde massakern i Odessa.

Juntan fortsätter att arrestera oppositionella: samtidigt som ingen av mördarna vid Fackföreningshuset ställts inför rätta (trots att deras utseenden och namn är välkända) blev Aleksej Albu, Borotbas kandidat till borgmästarposten och en av dem som med skador överlevde massakern i Odessa, arresterad på flygplatsen och förd till förhör med den statliga säkerhetstjänsten.

Den 6 maj blev Ukrainas kommunistiska parti utslängt från parlamentet. Oleg Ljasjko, en av kandidaterna vid presidentvalet, betecknade det som historiskt och uttryckte en förhoppning om att partiet ska förbjudas i landet.

Vladimir Arjev från Fosterlandspartiets parlamentsgrupp bekräftade att kommunistpartiet sparkats ut på grund av sin separatistiska hållning. Kommunistpartiet fördömde makthavarna för antiterrorism-operationen i landets östra del och anklagade dem för massmord. Samtidigt fortsätter pogromer mot kommunistpartiets lokaler.

Den 7 maj skickades medlemmar av Högersektorn, främst Dnipro- och Kiev 1-bataljoner samt huliganer från Dnepr till Odessa. Aktivister från extremhögern uppges ha fått förteckningar över motståndare till juntan i staden.

Den 7 maj gick medlemmar av ”Nationalgardet” och nazister från Högersektorn till attack i staden Mariupol (Donetskregionen) och arresterade 16 personer från lokalbefolkningen. När flera hundra invånare samlades nära polishögkvarteret öppnade nazisterna från Högersektorn eld mot civila. I landets västra del fortsätter nynazisternas attacker på etniska minoriteter. Den 7 maj angrep medlemmar av Högersektorn och tog över Rutenernas hus (etnisk minoritet i Transkarpatien i västra Ukraina) i staden Mukachevo.

Trots brotten och repressionen blir ändå motståndet mot fascismen och dödspatrullernas brutala
agerande alltmer omfattande.

Och kvällen före årsdagen av segern i andra världskriget kom detta fördömande av nynazismen i Ukraina från myndigheterna i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk:

”För första gången sedan andra världskriget avslutades har det territorium, som brukade vara Ukraina blivit platsen för massakrer, som påminner om de grymheter de fascistiska tyska invasionsstyrkorna gjorde sig skyldiga till. Enda skillnaden är att vi idag är vittnen till en ny, tidigare föga känd, variant av denna ideologi och politiska aktivitet, nämligen ukrainsk fascism. På några timmar brände nynazistiska gäng tiotals obeväpnade civila till döds i staden Odessa. Senare samma dag sköt nybildade enheter inom Ukrainas reguljära väpnade styrkor – i spåren på Hitlers SS-skvadroner – tio civila i staden Andrejevka och lämnade sårade efter sig att förblöda medan de fortsatte sin ”framryckning österut”. Vad mer behövs som bevis på att vi utsätts för en kallblodig fascistisk aggression? Det blir också alltmer tydligt att västliga regeringar faktiskt stöder dessa nynazistiska horder genom att blunda för de grymheter de gör sig skyldiga till i landets sydöstra del.

Vad beträffar de nya SS-skvadronerna understöds de och kontrolleras direkt av juntan i Kiev. Vi betraktar de aktioner som de olagliga myndigheterna i Kiev ägnar sig åt som brott mot mänskligheten, av samma avskyvärda slag som de som fördömdes vid Nürnbergrättegångarna. Vi är säkra på att krigsförbrytarna i Kiev kommer att gå samma öde till mötes. Vi vill komma med en påminnelse till envar: fascismen kommer inte att slå till reträtt på egen hand eller ge sig av som en mardröm. Den kan bara stoppas genom väpnat motstånd. I annat fall kommer den att sprida sig som pesten och för varje dag, varje timme, vinna ny mark och i sina krematorier bränna dem levande som vågar stå upp för mänsklig värdighet och frihet.

I det tragiska läge som råder finner vi det fullt befogat för alla dugliga medborgare att ta till vapen och ansluta sig till dem som redan för ett heligt krig mot den rasistiska smitta, som fortsätter att breda ut sig på det forna Ukrainas territorium. Vi uppmanar all världens nationer att göra motstånd mot fascismens våldsamma attack. Vi uppmanar också de ukrainare, som förblindade av propaganda stött ”Euromaidan”-demonstrationerna i Kiev. Öppna era ögon och se de nya makthavarna i Kiev för vad de är – en nynazistisk junta vars medbrottslingar dränker oppositionella i blod och bränner kvinnor och barn levande. Genom att hålla tyst delar ni ansvaret för dessa dåd.

Vi ber er inte att sörja och klaga utan resa er mot dem som orättmätigt gripit makten. För om vi inte gör det nu kommer klagosångerna att bli ändlösa. Vi uppmanar er att hedra den stora segerdagen den 9 maj på samma sätt som våra fäder och förfäder, som enade stod upp för att försvara friheten och sina familjers liv. Förtryckarnas stövlar trampar åter över vårt land. Våra landsmän torteras, skjuts till döds och bränns levande. Men snart kommer marken att brinna under fötterna på den fascistiska invasionsstyrkan och deras hantlangare. Fienden kommer att krossas! Segern kommer att bli vår!”

Borotba 8 maj 2014,

Översättning: Björn Erik Rosin

Publicerad med tillåtelse av www.marxistarkiv.se och är hämtat från deras hemsida.

Borotba

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,221FöljareFölj
743FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna