Förbundet Borotbas ledning: Om attacken mot Fackföreningarnas hus i Odessa

Under förevändning att delta i den så kallade marschen ”För Ukrainas enhet” (som var bestämd till fotbollsmatchen Tjernomorets – Metallist) samlades paramilitära gäng av ukrainska nationalister från hela landet i Odessa. De anlände med bussar och tåg. Ända från början – redan när de började samlas på Sobornajtorget – kunde det ses väl utrustade paramilitärer bland vanliga ultrahögerfans. De hade sköldar, hjälmar, slagträn, vapen med gummikulor såväl som riktiga skjutvapen. Det var huvudsakligen män mellan 30 och 40 års ålder som uppenbarligen inte var fotbollsfans. En del av dem hade sköldar där det stod skrivet: ”Maidans självförsvarsgrupp 1400”. Dessa nationalistiska paramilitärer blev den främsta angreppsstyrkan under den blodiga massakern på Odessainvånare på Kulikovo Pole-torget.

Allt som allt deltog mer än ettusen nationalister i marschen och den efterföljande slakten. Lokalinvånare från Odessa var i minoritet bland dem, medan majoriteten var paramilitärer från yttersta högern från andra regioner. De gick att känna igen på dialekten (som inte var typisk för Odessaområdet), men många av dem medgav det öppet och berättade varifrån de kom. Lokala Odessafans till laget Tjernomorets hade lämnat marschen när sammandrabbningarna började; de kom bara för den traditionella marschen till stadion, och när de förstod att ”besökare” och provokatörer försökte få dem att misshandla lokalinvånare så lämnade majoriteten av Tjernomorets’ fans (som gick att känna igen på Odessaklubbens svartblåa halsdukar) omedelbart den så kallade ”fredliga” marschen.

Dessutom gick inte ”gästaktivisterna” till stadion. Deras mål var att terrorisera stadens invånare och angripa aktivisterna i oppositionsrörelsen mot juntan i Kiev. Nationalisternas aktion var redan från början av en icke fredlig natur, eftersom de hade förberett sig för en massaker.

Det fanns bara några få poliser, trots att personalstyrkan i den lokala polisen i Odessa ensamma skulle kunna kontrollera en folkmassa på ettusen personer och därmed kunnat förhindra pogromer och mord. Det visade sig att majoriteten av poliserna istället hade fått order att skydda inrikesdepartementets byggnad. Således överlämnades hela staden i händerna på de nynazistiska paramilitärerna. Men detta är inte överraskande med tanke på att den nuvarande inrikesministern, Arsen Avakov, har långvariga och nära band till de nynazistiska grupper som ingår i ”Pravij sektor” [Högra sektorn].

När kolonnen av nationalister marscherade längs Gretjeskajagatan försökte några få (omkring 200-250) kämpar från den lokala [antifascistiska] Odessamilisen stoppa dem. Men inom kort bombarderades nationalisternas motståndare med stenar, flaskor och chockgranater. Det hördes pistolskott. En av dem som sköts var Borotbaaktivisten Ivan som har fått ett skottsår i magen från ett militärvapen. Därefter försökte aktivister och medlemmar ur Odessamilisen fly in på shoppingcentrumet Athena på Grekiska torget. De högerextremistiska nationalisterna började omedelbart förberedde sig att inleda en massaker på dem och började omedelbart göra Molotovcocktails på torget för att sätta eld på shoppingcentrat där medlemmarna ur Odessamilisen hade barrikaderat sig. Polisen lyckades rädda aktivisternas liv genom att köra fram polisbilar direkt till shoppingcentrumets entré.

Därefter gick nationalistgänget till Kulikovo Pole-torget, där Fackföreningarnas hus ligger och där det fanns ett tältläger med motståndare till juntan i Kiev. Aktivister från Borotba tjänstgjorde denna dag i protestlägret tillsammans med andra aktivister och vanliga invånare från Odessa. Totalt befann sig omkring 200 personer i tältlägret, varav häften kvinnor och äldre män.

Nynazisterna började bombardera tältlägret med Molotovcocktails och satte eld på det. Aktivister 2 från protestlägret tvingades fly till den närbelägna byggnaden Fackföreningarnas hus. Fascisterna satte eld på bottenvåningen av Fackföreningarnas hus för att försöka döda dessa Odessabor. Elden spred sig ganska snabbt i byggnaden.

I ett försök att undkomma elden började folk hoppa ut från fönstren på de övre våningarna. Men på marken väntade nationalistiska paramilitärer. Således dödades vår kamrat och medlemmen i förbundet Borotba, Andrew Brazjevskij. Vjatjeslav Markin, medlem i det regionala rådet och god vän till Borotbas ledera i Odessa, Alexej Albu, dödades på samma brutala sätt när han hoppade ut från ett fönster. Mer än 40 aktivister brändes till döds, förgiftades av rök eller mördades av nazisterna när de försökte fly från den brinnande byggnaden. Tack och lov lyckades de flesta av våra kamrater klara sig undan med livet i behåll. En del av våra kamrater, inklusive ledaren för Borotba och medlemmen i stadsfullmäktige Alexej Albu, misshandlades svårt med slagträn och sparkar. De har massor av blåmärken, brutna ben och huvudskador.

Massakern i Odessa organiserades av juntan i Kiev för att skrämma befolkningen som är missnöjd med den nya regimen, och för att undanröja aktiva kämpar mot den nya regimen. Beviset för detta är det faktum att medlemmarna från yttersta högern samlades och var så välutrustade. Dessutom bevisas det av polisens passivitet och det faktum att ultrahögerns angrepp i Odessa samordnades med ”antiterroristoperationen” i Slavjansk.

Juntan i Kiev har öppet slagit in på en väg av våld och blodbad mot sina politiska motståndare. Och verktyget i detta brutala våld är de nynazistiska stormtrupperna – som agerar i nära samarbete med den hemliga polisen som är välbeväpnad och finansieras av oligarkin.

Massakern i Odessa avslöjar att nationalisternas och oligarkernas regim i Kiev snabbt håller på att växa över i en öppen terroristisk diktatur av fascistisk sort.  

Borotba, 3 maj 2014

[Från Borotbas webbplats, borotba.org. Översättning från engelska, Göran Källqvist]

Publicerad med tillstånd av marxistarkiv.se

Borotba

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna