Solidaritet med antifascisterna i Ukraina! Beväpnade fascister försöker kidnappa Borotba-aktivister i Kharkov

I tisdags, den 20 maj försökte ett paramilitärt gäng beväpnade fascister i fullt dagsljus kidnappa ett antal aktivister från Borotba vid slutet av en protest mot Kievregeringen på Frihetstorget i centrala Kharkov. Attacken slogs tillbaka av de protesterande och av förbipasserande samtidigt som den närvarande uniformerade polisen var passiva eller medbrottslingar. (se Borotbas uttalande här)

Attacken utfördes av beväpnade män, av vilka några bar balaclavas och militärkläder som satte handfängsel på ett antal ledande aktivister från Borotba och försökte fösa in dem i en omärkt skåpbil. En av dem som fick handfängsel var Denis Levin, ordförande i Borotbas Kiev-avdelning, som tvingades flytta till Kharkov i februari efter att ”Euromaidan”-aktivister förstörde organisationens Kiev-kontor.

Video av angreppet här:

Video med fler detaljer om de fascistiska angriparna:

Borotba är en marxistisk organisation som bildades 2011 och har spelat en viktig roll i protesterna mot Kiev efter avlägsnandet av Janukovich, särskilt i Odessa och Kharkov. Efter massakern i Odessa den 2 maj har organisationen tvingats under jorden. Dess kontor i Kharkov utsattes för en räd av beväpnade män från en oidentifierad polis- eller paramilitär styrka utan något intyg om att göra husrannsakan. Deras fullmäktigekandidat och medlem i det regionala parlamentet i Odessa, Alex Albu, har tvingats fly landet till Krim av rädsla för att arresteras. (Se hans pressmeddelande här.)

Attackerna mot Borotba är del i ett mer omfattande angrepp på de demokratiska rättigheterna av Kievs ”tillförordnade regering” mot alla dem som är motståndare till deras politik. Den ”tillförordnade presidenten” Turchynov har inlett en legal process för att förbjuda Ukrainas kommunistiska parti och dess ledare Petr Simenko attackerades av beväpnade fascister när han lämnade en TV-intervju fredag 16 maj. Fascistiska huliganer som agerar med statsapparatens medverkan eller passivitet, har plundrat kommunistpartiets kontor i Kiev och andra städer och har tvingat partiet att upphöra med sina aktiviteter.

Det faktum att attackerna har utförts i fullt dagsljus, av en paramilitär grupp, kommer inte som någon överraskning. Under de senaste månaderna har myndigheterna i Kiev inkorporerat nynazistiska paramilitära grupper i statsapparaten genom att rekrytera dem till Azov-bataljonen under inrikesdepartementet (de ”svarta männen”) och även en variant av andra bataljoner i nationalgardet (Donbass, Dniepr, etc – se video nedan). Dessa paramilitära grupper, vissa av dem finansierade direkt av oligarker som Dnepropetrovsk guvernör Kolomoisky, är regeringens svar på det faktum att vanliga soldater vägrar slåss mot sitt eget folk i de upproriska provinserna i öst.

Dessa bataljoner består av ”patriotiska volontärer”, varav många kommer från fascistiska och nynazistiska organisationer som Social-nationalistiska samlingen, Ukrainas patrioter, Brödraskapet, Den 14 centurien, Högra sektorn, Auto-Maidan, Maidans självförsvar, liksom pensionerade före detta medlemmar av säkerhetspolisen. (Se till exempel när de svär in den andra gruppen av frivilliga i Azov-bataljonen där de bär nazistiska flaggor.)

Detta är det slags ”demokrati” som idag existerar i Ukraina, med fullt stöd från Washington, London och Berlin.

Den Internationella Marxistiska Tendensen (IMT) sträcker ut sin revolutionära solidaritet till kamraterna i Borotba och andra antifascistiska organisationer. Vi fördömer å det skarpaste attackerna mot de demokratiska rättigheterna i Ukraina, i synnerhet försöket att förbjuda kommunistpartiet, och ber den internationella vänstern och arbetarrörelsen att organisera en solidaritetskampanj med det antifascistiska motståndet.

Ned med regeringen i Kiev!

Försvara de demokratiska rättigheterna!

Solidaritet med det antifascistiska motståndet!

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna