Vänd rasismen ryggen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons valturné har stött på motgång efter motgång. Elever har vägrat att släppa in dem på sina skolor och sjukhuspersonal har vägrat låta dem besöka deras arbetsplats. Deras torgmöten har över hela landet mötts av motdemonstrationer där ungdomar och arbetare vänt sina ryggar mot Åkesson för att visa att man inte står bakom hans försök att använda rasismen för att så split och vända arbetare emot arbetare. Den 19 maj kom Åkesson till Piteå och möttes där av 600 motdemonstranter. Victor Madsen från Ung Vänster Piteå rapporterar från demonstrationen. 

”Åkesson mötte en mur av ryggar”. Så löd Piteå tidningens rubrik från gårdagens demonstration mot Sverigedemokraterna som hade en uppslutning på 600 personer. Av alla som var där fanns det kanske 20-30 SD-supportrar som till största del verkade bestå av ungdomar i 15 års-åldern. Bara någon timme innan demonstrationen hade SD haft ett möte i grannstaden Luleå, där nästan 1500 personer slöt upp till motdemonstrationen.

Under Åkessons tal i Piteå fick han ett fåtal och ytterst blygsamma applåder, som totalt överröstades av den stora massans applåder och jubelrop när ordförande i Ung Vänster Norrbotten Maria Nystedt och Madeleine Åkvist från Feministisk initiativ flaggade en röd banderoll med texten ”Håll ihop mot rasism!” uppe på ett tak precis bredvid folkmassan. De blev nedjagade av caféets ägare, något som inte hindrade budskapet då Maria och Madeleine hoppade upp på var sin kamrats axlar och banderollen fick synas i folkhavet. Delar av publiken applåderade återigen, men blev tystade av polisen.

Utöver en mur av ryggar visade många sitt förakt för Åkessons rasistiska propaganda genom att höja fingret åt honom. Motståndet mot rasismen har nog aldrig förr varit så tydligt manifesterat på Byxtorget i Piteå.

Sekunden efter att Åkesson stängt av mikrofonen satte ungdomar ur Ung vänster, SSU, FI med flera. igång en taktfast talkör med högljudda ramsor: ”Inga rasister på Piteås gator, inga rasister på Luleås gator, inga rasister på våra torg, inga rasister i våra parlament!” och så vidare. De fick stor uppmärksamhet och tillsammans med Ung Vänsters banderoll gjorde de att ungdomar i åldrarna 13-21 kom fram och frågade om Ung Vänster. Ett öppet möte hölls senare på kvällen dit 13 nya intresserade slöt upp för att prata socialism och antifascism!

Piteå-Tidningen lade vid början av demonstrationen upp en artikel på sin hemsida som fick massiv kritik då bilderna som visades var tagna innan demonstrationen hade påbörjats och folkhavet stod vänd åt alla olika håll. De påstod i den artikeln att det skulle finnas uppskattningsvis 200 anhängare och 400 motståndare till Åkesson. Den hårda kritiken av en sådan falsk vridning gav resultat och tidningsartikeln i dagens PT var väldigt bra med fokus på Ung Vänsters banderoll, det understrukna avståndstagande med ett höjt finger och den unisona talkör som fick stor respons hos massan!

Budskapet är tydligt. Sverigedemokraterna är inte välkomna i röda Norrbotten!

Victor Madsen, medlem i Ung Vänster Piteå

Victor Madsen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna