Lyckad protest mot SD i Göteborg

Efter en lång och brokig turné runt i Sverige – där varenda möte har kantats av motstånd från människor som visar sitt avståndstagande från den rasistiska och högerpopulistiska linje de för – var Sverigedemokraterna inne på sin sista dag med ett flertal möten inprickade i landet. Här nedan en rapport från det lyckade antirasistiska protestmötet i Göteborg.

Lördag den 24 maj stod omkring 1500 personer upp mot rasismen på Götaplatsen i Göteborg när Sverigedemokraterna gjorde sitt tredje försök i att hålla sitt EU-valsmöte i Göteborg. En tät sammanslutning om drygt ett hundratal poliser var på plats med hög beredskap; kravallstängsel delade upp motdemonstranterna likt boskap och splittrade dem effektivt i flera sektioner.

Flera av Avantis säljare var på plats och sålde totalt 14 tidningar, men många fler blev intresserade av budskapet: ”Polisen kommer inte skydda oss från fascisterna – arbetarrörelsen måste försvara sig!” Det ligger i linje med vad många faktiskt redan inser, och arbetarrörelsen borde ta notis om detta och ge en ledning.

Värt att notera är att Ung Vänster och SSU tyvärr helt saknade representation på demonstrationen med banderoller, flygblad och liknande. Framöver borde man definitivt dra nytta av sådana här aktiviteter – som man själv varit med och mobiliserat till – för att försöka nå och rekrytera ungdomar och dra in fler i den organiserade kampen. Det är inget konstigt med det, och inget att skämmas för, utan en grundläggande uppgift för vänstern.

Det rapporteras även att två öppna nazister närvarade och gick runt och filmade motdemonstranterna. När deras närvaro upptäcktes började ett flertal av demonstranterna filma nazisterna tillbaka varpå två poliser snabbt slöt upp bakom nazisternas ryggar och tryggt förde dem – skyddade – ut ur massan.

Hela demonstrationen var trots en väldigt spänd stämning relativt lugn med många som vände sin rygg med höjda mittenfingrar – mot rasismen och dess unkna människovärde – för att visa sitt förakt mot rasisterna. Jimmie Åkesson lyckades denna gång hålla hela sitt tal men han möttes av en konstant storm av burop och talkörer som effektivt dränkte hans budskap.

Göteborgs ungdomar, arbetare och även äldre slöt upp och visade tydligt att de inte tänker ge Sverigedemokraterna och den växande rasismen varken röst eller plats på sina gator utan kamp. Vi kan vara stolta över att Göteborg för tredje gången på kort tid lyckades ställa upp ett stort antirasistiskt möte och visa att vi antirasister är långt fler än dem.

Kampen fortsätter! Inga rasister på våra gator!

Simon Hedelin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna