Sveriges politiker ljuger om Palestina

De svenska politikerna var snabba med att sluta upp bakom den israeliska ockupationsmakten efter Hamas angrepp den 7 oktober. Inte ett ord om det våld som Israel dagligen utlöser över Gaza och Västbanken. Syftet är tydligt: att dölja att det är Israel som är den verkliga våldsmakten.

“Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism och urskillningslös raketbeskjutning”, sade Ebba Busch. “Det vi ser är ett vidrigt angrepp mot ett fredligt land, det är helt oacceptabelt. Vårt fulla stöd till Israel i denna svåra stund”, sade Centerpartiets Muharrem Demirok. 

“Ett fredligt land”? En imperialistisk stat som steg för steg fördrivit palestinier från sina hem, styckat upp Palestina i små isolerade områden, omringade av illegala bosättningar, som utfört bombräd efter bombräd och som nu förbereder sig för ytterligare en invasion med marktrupper i Gaza. Ett typexempel på de lögner de svenska politikerna försöker saluföra för att mobilisera ett stöd för Israel.

Även Magdalena Andersson stämde in i försvaret av Israel. “Israel har en självklar rätt att försvara sig i enlighet med folkrättens regler”, skrev hon på sin Instagram. 

Så rättfärdigar Socialdemokraternas partiledare den massaker som Israel inlett. Israels bombkampanj beskrivs redan som den värsta någonsin. De har slagit till mot hundratals mål, där TT rapporterar att “bostäder, moskéer och kontor jämnats med marken”. Minst 180 000 palestinier befinner sig på flykt. Elektriciteten i Gaza är helt utslagen. Sjukhusen förlitar sig på nödgeneratorer. Eftersom gränsen mot Egypten är stängd kan Gazaborna inte fly någonstans. 

– Vart ska vi fly? Vi har fördrivits från vårt land gång på gång under årtionden. Sedan 2006 har vi, två miljoner Gazabor, suttit i ett fängelse på 365 kvadratkilometer. Vi lider av belägring, fattigdom, arbetslöshet och trängsel, förklarar Maram Muhammad för DN.

Samtidigt har alla vägar mellan Västbanken och Israel spärrats av. Ingen med enbart palestinskt medborgarskap får komma ut. De får inte heller röra sig fritt mellan städer på Västbanken. Detta är vad som alltså kallas “ett försvar”.

Jimmie Åkesson har för Sverigedemokraternas räkning krävt att “alla utlänningar som hyllar Hamas” ska utvisas. Det är inte svårt att förstå att de som egentligen menas är de som motsätter sig Israels ockupation och organiserar solidaritetsmanifestationer med Palestina. 

Det blev ännu mer tydligt när han på sin Facebook krävde att biståndet skulle dras in till Palestina. “Sverige bör frysa allt bistånd till Palestina till dess det råder fullständig visshet om att inte en krona går till vare sig terror eller antiisraelisk propaganda” (vår kursivering). 

Det är inte svårt att föreställa sig hur detta kan förvandlas till en häxjakt mot alla politiska organisationer som stödjer det palestinska folkets kamp för överlevnad. Hur det kan se ut har en medlem i Revolution fått erfara.

Att demonstrera till stöd för Palestina har redan jämställts med att “hylla Hamas”. Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh, skrev på Facebook om de pro-palestinska demonstrationerna som hållits “Om någon firar eller hyllar att oskyldiga civila mördas, så är det förkastligt”. Ulf Kristersson sade samma sak.

Nu har regeringen även dragit in utvecklingsbiståndet till Palestina och hela biståndet ska ses över av Sida. På så sätt drar den svenska regeringen sitt strå till stacken för att hjälpa Israel att svälta ut Gazas befolkning. 

Utrikeshandelsministern Johan Forssell menar att anledningen är att “den palestinska ledningen inte på ett tydligt sätt tagit avstånd från dessa avskyvärda dåd”, men tillägger att det indragna biståndet gäller även om biståndstagare “skulle ta tydligt avstånd från Hamas terrorattacker”.

Här ser vi vilka fullständigt olika måttstockar som används för Palestina kontra Israel. 

Palestina måste ta avstånd, Palestina har ingen rätt att försvara sig, Palestina måste lägga sig platt och passivt acceptera Israels ockupation och angreppskrig. Men Israel kan ostraffat begå vilka krigsbrott som helst. När det gäller Israel, har de en “självklar rätt att försvara sig”. 

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har till och med krävt att Sverige ska öppna för “all typ av vapenförsäljning till Israel”. Sverige har redan ökat vapenexporten till Israel, som tidigare varit liten, men som år 2022 ökade till ett värde av 4,7 miljoner. Nu vill Pehrson att det ska öka ännu mer och att Israel ska få rätten att importera all typ av militär utrustning de vill från Sverige så att de kan massakrera män, kvinnor och barn i Gaza.

FN har redan lamt och försiktigt konstaterat att Israel begår krigsbrott i och med att de stoppat all leverans av mat, vatten, bränsle, elektricitet och mediciner in i Gaza. “Att använda svält som ett vapen i krig är förbjudet”, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk.

Men i linje med hela FN:s politik gentemot Israel är detta bara tomma ord. I verkligheten radar hela västvärldens imperialistmakter upp sig bakom Israel som förbereder sig för en ny markinvasion. 

Det verkliga styrkeförhållandet 

Hela retoriken kring att Israel har rätt att försvara sig bygger på en historielös syn där konflikten anses ha inletts med Hamas angrepp den sjunde oktober. Men detta är ytterligare en vedervärdig lögn som är uppenbar för alla med den minsta koll. I 75 år har Israel bedrivit sin fördrivningspolitik, kantad av ett flertal invasioner, terrorattentat och dagliga trakasserier från högerextrema sionister som beskyddas av den israeliska staten. 

Det räcker med att nämna ett fåtal exempel för att se vilken sida som ostraffat bedriver ständig terror. Under den fredliga massproteströrelsen 2018 svarade den israeliska staten med att öppna eld med skarp ammunition och döda hundratals obeväpnade demonstranter, varav 46 var minderåriga. Under ”Operation Gjutet bly” 2008-09, dödade Israel 1 391 palestinier, inklusive 318 minderåriga, förstörde mer än 3 500 hem, vilket lämnade tiotusentals utan skydd, och orsakade förödelse på andra byggnader och viktig infrastruktur i Gaza. Under ”Operation Skyddande Kant” 2014, dödade Israel 2 203 palestinier, varav 1 372 som inte deltog i striderna, inklusive 528 minderåriga, och förstörde eller allvarligt skadade mer än 18 000 hem, vilket lämnade över 100 000 palestinier hemlösa. 

Eller ta bara attackerna mot flyktinglägret i Jenin den 3 juli i år, då Israel körde in med bulldozrar, förstörde allt som kom i deras väg och kastade in tårgas och sköt skarpt rakt in i sjukhus. 13 personer dog (elva av dem var mellan 16-23 år) och 3000 av 16 000 var tvungna att lämna sina hem på grund av förstörelsen.

Ett uppenbart krigsbrott som möttes av tystnad från omvärlden. FN:s generalsekreterares enda kommentar var att uttrycka en “djup oro” och att säga att “alla militära operationer måste bedrivas i enlighet med internationell humanitär lag”. 

Detta är inte en strid mellan två jämbördiga parter. Israel är en av världens mest avancerade militärmakter som kan attackera med moderna stridsflygplan, pansarfordon och en mäktig militär. De är i sin tur uppbackade av världens främsta imperialistmakt USA, som varje år subventionerar Israels militär med 3,6 miljarder dollar. 

Det räcker med att jämföra antalet döda under de senaste årtiondena på båda sidor för att se att detta är David mot Goliat. Mellan 2008 och 2023 har enligt FN 6 407 palestinier dött som ett resultat av konflikten, mot 308 israeler. 152 560 palestinier har skadats mot 6307 israeler. 

Resultatet av tre stora militära interventioner sedan 2008 är att Gazas regionala ekonomi är nära kollaps, konstaterade FN i en rapport 2020. 46 procent är arbetslösa, bland unga är det nästan 60 procent. Mer än 3 av 5 har inte någon säker tillgång till mat, så kallad “matosäkerhet”. 

En FN-rapport från 2017 beskrev livet i Gaza så här: 

“Ett elvaårigt barn har inte upplevt mer än 12 timmar med elektricitet en enskild dag under sitt liv. Ingen minns när man kunde lita på att drickbart vatten skulle komma ur kranen. Att enkelt kunna röra sig in och ut ur [Gaza-]remsan är också allt mer ett minne blott.” 

47 procent av Gazaborna är barn. Av dem har mer än hälften haft självmordstankar och tre av fem har haft tankar på att skada sig själva. 

Samtidigt har Israel steg för steg brutit upp Västbanken till små isolerade öar, omringade av israeliska bosättare. 700 000 bosättare lever nu på Västbanken och i Östra Jerusalem. I juni godkände regeringen ytterligare 5000 illegala bosättningar. En stegvis utplåning, det är vad Israel bedriver. 

Bild: Palestine Solidarity Campaign/Flickr (CC BY 2.0 DEED)

Vänsterpartiet kapitulerar för imperialismen

För vänstern, för alla som är emot förtryck, borde det vara en självklarhet att stå på Palestinas sida. Det borde vara en självklarhet att göra sitt yttersta för att mobilisera till stöd för Palestina och slå hål på den propaganda som försöker framställa Palestina som den aggressiva parten. 

Man hade kunnat förvänta sig att Vänsterpartiet, som länge engagerat sig för Palestina, skulle våga säga sanningen och mobilisera till stödmanifestationer. Men under de första dagarna var det enda som kom från partiledaren Nooshi Dadgostar samma fördömande av Hamas som alla andra partiledare. På Twitter skrev hon “Fruktansvärd attack av Hamas. Mina tankar är med alla familjer som förlorat nära och kära. Våld och attacker måste upphöra. Jag fördömer alla brott mot civila och mot internationell rätt.”

Detta orsakade genast massiv ilska bland partimedlemmar. Partiledningen har besvarat den kritiken med att inleda ett uteslutningsärende (!) mot Björn Alling, en av de som uttryckt skarp kritik mot Dadgostar och krävde hennes avgång. Som han förklarar i ett inlägg på Facebook var denna kritik skriven i en sluten debattgrupp på Facebook för medlemmar i Vänsterpartiet, som någon annan läckte till media. 

I Göteborg valde partiet att dra tillbaka stödet till en pro-palestinsk demonstration efter att organisationen som står bakom den, Palestinska samordningsgruppen – Göteborg, postat att palestinier har rätt att “göra motstånd, inklusive väpnat motstånd”, som i media som förväntat jämställs med direkt stöd till Hamas. 

Nu har Dadgostar uttalat att hon även är emot bomberna som faller över Gaza. Men det enda hon kräver är fortsatt bistånd till Palestina och ett eldupphör. Hon skriver också att “Hamas är en islamistisk terrororganisation och ska bekämpas”. Frågan är: av vem ska de bekämpas, om inte den israeliska militären, enligt Nooshi Dadgostar? Har Israel rätt att invadera Gaza, så länge de inte mördar civila? Det är dock en omöjlighet, som alla krig visar.

När det gäller Ukraina har Vänsterpartiet varit berett att gång på gång skicka vapen. Att de vapnen sedan hamnar i händerna på de många nazister som dragits in i den ukrainska militären, anses inte vara något problem. Men när det gäller kurderna och palestinierna är det endast bistånd och humanitär hjälp som ska erbjudas. Ukraina har rätt att försvara sig och det spelar ingen roll för Vänsterpartiets ledning om kriget förs av en extremt reaktionär regering med nazistiska bataljoner, uppbackat av Nato. 

Vad är skillnaden mellan dessa exempel? Eller rättare sagt, vad är den gemensamma nämnaren för dessa ställningstaganden från Vänsterpartiet? Det är att de i dessa fall tagit samma hållning som den västerländska, inklusive den svenska, imperialismen. 

För väst handlar kriget i Ukraina inte om att “stå upp för Ukrainas rätt att försvara sig”, utan om att använda Ukraina som en bricka i den västerländska imperialismens intressen för att pressa tillbaka den ryska imperialismen. Det ligger i den svenska borgarklassens intressen att pressa tillbaka Ryssland. 

När det gäller Palestina däremot finns det inget sådant intresse. Där gäller det att backa upp Israels “rätt att försvara sig”, eftersom Israel är allierat med väst. Rätten för en nation att försvara sig är något som de västerländska imperialisterna förbehåller sig själva och sina allierade. När de krigar hävdar de alltid att det är ett “försvar för nationens säkerhet”, “en kamp för demokrati och fred” med mera. Sanningen är den motsatta. När imperialisterna går ut i krig är det alltid för deras nakna, cyniska imperialistiska intressen. Hur många som dött av krigen i Irak, Jemen, Afghanistan med mera är för dem helt ointressant.

Vad detta visar på är att Vänsterpartiet återigen, precis som när det gäller Ukraina, kapitulerar inför pressen från den västerländska imperialismen och den svenska härskande klassens intressen.

Kamp mot imperialismen börjar nu 

All propaganda som försöker förvandla de förtryckta palestinska massorna, till förtryckarna, kommer inom kort avslöjas för den vidriga lögn det är. När dödstalen stiger till tusentals i Gaza, när sjukhus, hem och infrastruktur bombas sönder och samman, kommer det bli tydligt vilka de verkliga förövarna är. De västerländska imperialisterna och deras politiker, som är medansvariga till Israels barbari mot det palestinska folket, kommer återigen att avslöjas som de krigshetsare de är.

Den processen måste påskyndas! Alla kommunister, alla vänsteraktivister, alla som är emot förtryck, måste omedelbart mobilisera till stöd för Palestina. På varje arbetsplats, universitet och skola måste alla de som stöttar Palestina avslöja den verkliga situationen för sina klasskamrater och kollegor och dra med dem på solidaritetsmanifestationer. Alla arbetare som hanterar svensk vapenexport borde vägra att transportera all militär utrustning som kan gå till Israel. 

Att som Vänsterpartiet begränsa sig till att kräva fortsatt bistånd till Palestina är skrattretande. Israel ser ju till att inga förnödenheter kommer in i Gaza! Vad de behöver är inte meningslösa, innehållslösa krav och tomma ord. 

Den enda vägen fram för Palestinas folk är masskamp, revolutionär masskamp, uppbackat av revolutionär masskamp i hela Mellanöstern och världen över. Det är också den enda vägen fram här i Sverige och i hela västvärlden: kamp för ett avskaffande av kapitalismen. Vår plikt i Sverige är att göra allt för att avväpna den svenska borgarklass som gör sitt yttersta för att få oss att stötta Israel, och som i massakreringen av palestinier ser ytterligare en chans att göra pengar på vapenförsäljning. 

Pacifister och reformister och vill att palestinierna ska sitta ner i båten, låta sig massakreras utan att göra motstånd och hoppas på en tvåstatslösning framförhandlad av FN. De vill att vi här i Sverige ska vara tysta tills det blir en mer “lämplig” tid att återigen, försiktigt, ta upp frågan om förtrycket av Palestina. Vi säger precis tvärtom: Bort med allt tal om fred på kapitalistisk basis, passivitet och status quo. Upp till kamp mot imperialism och förtryck!

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,421FöljareFölj
1,209FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna