Stoppa chockhyrorna – organisera för hyresstrejk!

Inflation, höga elkostnader och höjda räntor. Nu vill även hyresvärdarna höja hyrorna upp till 12 procent, trots att de redan gör miljardvinster.­ ”Fakta är ju att många låginkomsttagare, äldre och ensamstående redan lever på marginalerna” säger Catrine Granström Sun, ordförande för Hyresgästföreningen i Boden, till Hem & Hyra. ”Människor riskerar hemlöshet.”

Av de 130 hyreskrav som hyresvärdarna lämnat in är 94 höjningar på över 8 procent. Bostadsbolaget Balder i Sundsvall vill till exempel höja hyrorna med 10 procent, Stockholms allmännytta kräver hyreshöjningar på 9 procent och Bodens kommun vill att hyrorna på omsorgsboenden höjs med 10 procent.

Enligt Hyresgästföreningen gjorde 30 privata bostadsbolag sammanlagt 74 miljarder i vinst år 2021 – nästan tre gånger så mycket som föregående år. Även kommunala bolag har gått plus. År 2020 gjorde 94 kommunala bostadsbolag vinster som motsvarar 1000 kronor per invånare. Det har varit möjligt på grund av låga räntor, att lägenheter sällan står tomma (på grund av bostadsbristen) och renoveringar till nyproduktionsstandard som möjliggjort hyreshöjningar på 40 procent eller mer.

Nu när kostnaderna stiger för bostadsbolagen vill de att hyresgästerna ska betala för det. Fastighetsägarnas chefsekonom Thomas Ernhagen menar att hyrorna behöver höjas med minst 25 procent, men att de generöst nog nöjer sig med 10 procent.

När bostadsbolagens vinster hotas vill de framställa det som att de sitter i samma båt som hyresgästerna. Men om detta stämmer, varför sänktes inte hyran när bolagens kostnader var låga? Istället har hyrorna höjts med ett till två procent varje år under det senaste årtiondet. När miljardären och fastighetsägaren Roger Akelius fick frågan av SVT när han senast sänkt hyran för hyresgästerna tog han bladet från munnen: ”Vi sänker ju inte för hyresgästerna. Vi är ett vanligt affärsdrivande företag.”

Förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och flera kommunala bostadsbolag har nu strandat. Enligt Hyresgästföreningen är orsaken att parterna tolkar den så kallade ”trepartsöverenskommelsen”, som de tagit fram tillsammans Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna, olika. Men ingen överenskommelse med staten eller företagen kan skydda hyresgästerna från värdarnas attacker. Hyresgästerna och bostadsbolagen har olika intressen. Företagen vill fortsätta göra miljardvinster på unga vuxna som just flyttat hemifrån, ensamstående föräldrar och pensionärer som inte vill bli hemlösa.

Den 21 november anordnade Hyresgästföreningen en demonstration mot hyreskraven i Göteborg med parollen ”Stoppa hyreschocken!”. Detta är ett bra första steg. Men bara genom att slå mot bostadsbolagens vinster kan vi slå ner hyresvärdarnas krav. Hyresgästföreningen behöver förbereda för en hyresstrejk.

Mer än en fjärdedel av befolkningen bor i hyresrätt och höjda är hyror ett slag mot hela arbetarklassen. Genom en landsomfattande kampanj tillsammans med fackföreningarna kan vi stoppa borgarklassens försök att få arbetare att betala för krisen!

Jennifer Österman

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,128FansGilla
2,514FöljareFölj
1,285FöljareFölj
2,021FöljareFölj
748PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna