Skamlöst försvar av förtryck

Vi publicerar här en artikel som skrevs som insändare till Västerbottens-kuriren som svar på en attack från en centerpartist mot Marxistiska Studenters och Revolutions möte om den ryska revolutionen i Umeå.

Nils Åke Sandström (C) attackerar mig för att behöva läsa på om ryska revolutionen, men är själv osedvanligt okunnig.

Oktoberrevolutionen 1917 var en helt fredlig historia, medan skulden vilar tungt på de som försvarar kontrarevolutionen, inbördeskriget och imperialisternas angrepp mot den unga arbetarstaten. Det är detta våldsamma uppror från grupper som de i praktiken fascistiska Svarta hundradena, i samarbete med åtminstone 21 utländska arméer, som ledde till ett omfattande våld, lidande och död.

De enligt Sandström så ”demokratiska” mensjevikerna deltog även de i detta försök att dränka revolutionen i blod. Känner Sandström till detta? Att bolsjevikerna å sin sida framgångsrikt kunde leda revolutionens självförsvar berodde på det grundmurade stöd de hade bland majoriteten av arbetarna och bönderna. Om arbetarna inte tagit makten i oktober 1917 hade det inte blivit demokrati, utan istället hade general Kornilov tagit makten och infört en diktatur som inneburit en rysk variant av fascism.

Högern nämner aldrig de våldsamma övergrepp som den vita armén ägnade sig åt mot judar, kvinnor, barn och arbetare. För dem är det alltid en synd när arbetare försvarar sig mot högerns våld, men högerns våld mot revolutioner är på något sätt alltid berättigat.

I Finland 1918 såg vi vad som hände när kontrarevolutionen vann. De vita spärrade in tiotusentals i koncentrationsläger och avrättade tusentals utan rättegång. I Italien 1920-22 och Tyskland 1933 ledde Mussolini och Hitler den stränga hämnden mot arbetarna för deras försök att förändra samhället. Detta fick gillande från både påven och Churchill, och Sandström sällar sig som en okunnig niondeklassare till samma skara.

Det som gör att högern hatar den ryska revolutionen, är inte dess negativa sidor under Stalin, utan tvärtom allting med den som var positivt. Här vann samhällets arbetande massor för första gången en fullständig seger. Bolsjevikerna kämpade för att upprätthålla en genuin demokrati i arbetarråden (sovjeterna), baserat på ett brett deltagande från massorna.

Trots stalinismens senare förräderi mot den, förblir den ryska revolutionen en inspiration för alla som idag söker ett alternativ till en krisande kapitalism som visar sig alltmer oförmögen att erbjuda människor ett vettigt liv.

Stefan Kangas

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna