Idiotier om ryska revolutionen

I veckan arrangerade Marxistiska Studenter och Revolution ett möte till hundraårsminnet av den ryska revolutionen, där undertecknad var inbjuden att tala. Samma dag läste vi en svavelosande insändare i VK som upprepade högerns vanliga lögner om revolutionen.

Den ryska revolutionen 1917 är den viktigaste händelsen i mänsklighetens historia. Arbetarna och bönderna störtade det kapitalistiska fåtalsväldet, och bildade arbetarråd (”sovjeter”) som byggde direkt på arbetarnas deltagande. Deras demokratiskt valda representanter – en för varje tusental arbetare – kunde till skillnad från dagens parlamentariker avsättas från en dag till en annan och tjänade en genomsnittlig arbetarlön.

Den ryska revolutionen var ingen statskupp, utan den mest demokratiska händelsen i historien. Först efter att bolsjevikerna vunnit majoriteten i sovjeterna ställdes frågan om att gripa makten på dagordningen (oktoberrevolutionen). För första gången utgick makten från den arbetande befolkningen, och man genomförde långtgående förbättringar för arbetarna, för kvinnor, homosexuella och andra förtryckta grupper.

Under förhållanden av extrem fattigdom och isolering, växte en byråkrati fram som började strypa revolutionen inifrån. År 1929 lades arbetarklassens maktorgan, sovjeterna, ned. Trotskijs vänsteropposition – som försvarade arbetardemokratin – hörde till de första som skickades till Gulag. De gamla bolsjevikledarna sköts i skenrättegångarna 1936-38. Låt oss kalla den uppfattning för fantasifull, som i detta ser en efterföljare till Lenin och bolsjevikerna. Lenins fru Krupskaja sade själv på ett möte med vänsteroppositionen 1927, att om Lenin varit i livet, så hade han också suttit i fängelse. Byråkratin kunde bara komma till makten genom att likvidera ledarna för den ryska revolutionen.

Den nationaliserade planerade ekonomin kunde byråkratin till trots, lyfta ett fattigt bondeland till en avancerad ekonomi utan arbetslöshet, bostadsbrist eller analfabetism och satte den första människan i rymden. Detta utan inflation eller ekonomiska kriser som plågar kapitalismen.

Att anonyma insändare drar lans för att strypa ABF-medel till våra möten bekymrar oss inte det minsta. Det är typiskt att när fascister, rasister och andra högerextrema har möten åberopar alltid kapitalismens försvarare ”yttrandefriheten”, men vänstern ska istället alltid stoppas.

Idag när kapitalismen bara erbjuder nedskärningar, försämringar, massarbetslöshet och bostadsbrist – samtidigt som de rika bara blir rikare – vad kunde väl vara mer relevant än att diskutera den ryska revolutionen? Vi är stolta över att försvara det verkliga arvet från den ryska revolutionen, och här och nu kämpa för ett nytt oktober – för en socialistisk världsrevolution.

Denna artikel är en längre version av en insändare publicerad i Västerbottens-kuriren.

Stefan Kangas

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna