880 miljoner kronor totalt i nedskärningar för 2021, det är vad vårdpersonalen har att vänta efter att de hanterat en pandemi och flera månaders slit. Nu är Sverige redan inne i en andra våg, och kostnaderna för att rädda liv är för höga enligt sjukhusets ledning.
”Det är löjligt, ingen fattar hur det ska gå till men det är redan beslutat”, säger Nima Pour Jalali, patientvaktmästare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Revolution.
Pandemin tvingade Sahlgrenska sjukhusets ledning att skjuta upp planerade nedskärningarna på 432 miljoner till nästa år. I slutet på augusti kom beskedet från ledningen att dessa kommer att slås ihop med ytterligare 450 miljoner kronor.
”Avdelningar kommer överskrida sin budget så tidigt som februari 2021 om man spenderar på samma sätt som man gjort i år”, berättar Nima.
Han och hans kollegor jobbar med att transportera patienter, prover, avlidna, helikopterpersonal, traumalarm, säkerhet och det som behövs för att allt ska fungera så smidigt som möjligt på sjukhuset.
”Vi blir av med sex tjänster där jag jobbar och 32 av 40 går ner i lön. Vårt schema som redan är helt orimligt kommer bli ännu värre med 2 gånger 12 timmars nattpass”, fortsätter Nima. För närvarande jobbar de 16-timmarspass var sjätte dag, varav 10 timmar är natt.
I början av året rapporterade SKR att skulderna ökade med 48 miljarder i Sveriges kommuner, och med 7 miljarder i regionerna, trots att man hade gått med överskott under 2019. Hanteringen av coronaviruset har bara förvärrat situationen.
”Det är ett överbelastat system redan i nuläget. Bemanningen under själva arbetspassen kommer också dras ner, samtidigt sitter sjukhusdirektören på 188 000 kronor i lön i månaden.”
Pandemin används som en ursäkt för att rättfärdiga nedskärningarna, men det dåliga ekonomiska läget beror inte på ett virus. Den har förberetts under en lång tid och beror på det kapitalistiska systemets kris.
Sahlgrenskas ledning är tydlig med att det måste ske snabba effektiviseringar för att möta det underskott som kommer göras i år. Planen är att skära ned med 300 miljoner kronor redan under 2020. Även Östra Sjukhuset har gjort stora nedskärningar – något som Carl Ryttsén har fått vara med om. Han jobbar som timanställd på vakten sedan 18 månader tillbaka. I en insändare i GP skriver han om hur han och hans kollegor som arbetat över tolv månader tvingas att gå efter nyår:
”Motiveringen lyder att de inte har råd med att timpersonal blir in-LAS:ade och måste erbjudas fast tjänst … För vår egen del känner vi oss fruktansvärt svikna. Under hela året har vi ställt upp och jobbat otroligt mycket under pandemin, ofta upp emot 200 timmar i månaden på treskift där all fritid prioriterats ner för att hålla sjukhusets elementära funktioner igång. Tacket för den här insatsen blir nu att med endast två månaders varsel tvingas söka nytt jobb på en arbetsmarknad präglad av pandemin där många står arbetslösa. Det känns fruktansvärt orättvist, då samma personal behövs även nästa år och allt bara handlar om ekonomi.”
För kapitalisterna spelar det ingen roll att vi är mitt under en pandemi som vi inte vet slutet på. Så länge systemets logik gäller kommer arbetarklassen att tvingas betala för den ekonomiska krisen med nedskärningar, arbetslöshet och i värsta fall med sina liv.
Ledningen för Kommunal och Vårdförbundet måste vara redo att sätta hårt mot hårt och i ett givet läge gå ut i strejk, och uppmana till sympatistrejk i industrin. Det enda sättet att stoppa nedskärningarna är klasskamp – och i sista hand att avskaffa kapitalismen.