Röster från vården

Lördagen den 28 mars bildade sjukvårdspersonal en Facebookgrupp med namnet ”#vägrasänkahygienkraven Covid-19”. Gruppen, ”ett nationellt upprop emot SKRs beslut att sänka hygienkrav för Covid-19 till lägre nivå”, fick över 60 000 medlemmar på en vecka. Från hela landet strömmar vittnesmålen in om personalbrist och akut brist på skyddsutrustning.

”Då vi inte längre får använda långärmade engångs skyddsrockar inom Coronavården på akuten så tvingas vi sprita våra armar otaliga gånger under ett arbetspass. Så här ser mina armar ut när jag kommer hem efter ett långt arbetspass på akuten! Mina armar bränns, svider och kliar!”, förklarar Maria som jobbar på en akutmottagning.

En sjuksköterska på Karolinska förklarar att hon är ”utpumpad och helt förstörd”. I ett inlägg som fått tusentals delningar och över 46 000 ”likes” på Facebook, skriver en sjuksköterska på Karolinska i Stockholm:

”Mina anklar är svullna, benen så tunga att det knappt orkar bära min kropp. Ryggen värker. Huvudet dånar. Jag försöker stänga av, sluta tänka på denna mardrömslika dag /…/ Politiker med makt – era brandtal och era klappningar är inget annat än en käftsmäll.”

30 år av nedskärningar och privatiseringar hade redan orsakat en kris i sjukvården före coronapandemin. Under hösten 2019 haglade larmrapporterna tätt från arbetarna i vården, men trots det fortsatte högern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att skära ner i hela landet. Nu riskerar detta att orsaka tusentals dödsfall.

I Stockholm ligger nu otroligt nog varsel på sjukvårdspersonal kvar, trots den enorma personalbristen. Initiativtagarna till Stockholms sjukvårdupprop skrev en debattartikel, där de poängterade att:

”Vi vill inte kallas hjältar i dag och bli uppsagda i morgon. Vi vill inte ha hejarop, vi vill att de styrande politikerna börjar lyssna på riktigt.”

Personalbristen förvärras av den enorma bristen på skyddsutrustning, som är ett dödligt hot både för personalen och för patienterna.

”Jag vill dock belysa en liten del av den bistra verkligheten på äldreboenden/sjukhem. Jag fick idag av min mamma (usk på ett sådant boende) visat för mig vad ett s.k. munskydd för dem ser ut. Det är alltså en ihopvikt papperstvättlapp och gummiband. Hur ska personalen undvika att bli smittade och förhindra smittspridning inom dessa boenden när detta är vad de har att tillgå?”, menade en AT-läkare i Stockholm.

Hälften av äldreboendena i Stockholm hade redan bekräftade fall av Coronaviruset tisdagen den 7 april. Nu är det ännu fler. Men ingenting seriöst görs för att skydda vare sig arbetarna eller vårdtagarna. En annan undersköterska lägger upp en bild och skriver:

”Dagens outfit: Skyddsglasögon från byggmax, kirurgiskt munskydd som endast hjälper mig att inte peta mig själv i näsan och ett hemmasnickrat hårskydd av soppåse.”

WHO rekommenderar virustäta munskydd, men inga sådana finns att tillgå. Svaret från Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, har inte varit att införskaffa dem med alla möjliga medel – utan istället sänka kraven på vårdarbetarnas säkerhet, genom att påstå att sådana munskydd inte är nödvändiga. Nosskirneh Ymmij som jobbar i ambulanssjukvården riktade sig direkt till SKR:

”Tack SKR för att ni nu leker med våra liv genom att sänka skyddsambitionen mot Covid-19, vi som ska rädda ert ansikte efter år av nedmontering med urusla löner. Ni utsätter mina barns och föräldrars liv för fara, helt utan konsultation och helt mot direktiven från Folkhälsomyndigheten. Det går jag bara inte med på! Nu ska vi bekämpa Covid19 i IIR-munskydd som fungerar lika bra som kaffefilter i krig.”

Det är svårt att sammanfatta situationen bättre än Helena Borg, som jobbar på Sahlgrenska i Göteborg, gör i ett inlägg:

”Vem fan av oss som står mitt upp i all katastrof vill ha applåder och hjärtan och höra att vi är värdefulla? Vi vill ha ordentligt betalt, bättre tider och VIRUSTÄTA MUNSKYDD!! Ingen polis behöver göra en insats utan skyddsväst och höra av sin chef att ta på en tjockare tröja för det skyddar ungefär lika bra. Ingen brandman behöver stå i shorts och tröja när det brinner utan har sin säkra skyddsutrustning. Vi som har ett av världens mest farliga och utsatta jobb just nu får ett litet silkespapper till munskydd och en klapp på axeln och förväntas klara livet på alla utom oss själva! Som vårdpersonal är vi inte ens värd skiten under skorna på de som bestämmer. Det har dom gjort väldigt tydligt!”.

Nedskärningarna kostar liv. Regeringen har presenterat åtgärder på totalt 635 miljarder till storföretagen, och Riksbanken skjuter till 1400 miljarder i likviditetsstöd till bankerna. Men vården får inte ens en hundradel av dessa pengar.

Vi kräver och uppmanar arbetarrörelsen och fackföreningarna att kräva:

  • Inga skyddskrav ska sänkas som kan riskera vårdpersonalens säkerhet. Fullgod skyddsutrustning för alla arbetande, till att börja med de i vården.
  • Stäng arbetsplatser som inte är nödvändiga eller samhällsviktiga för att bromsa smittspridningen med full lön för arbetarna.
  • Stoppa alla planerade privatiseringar och varsel. Snabbutbildningar med garanterade fasta anställningar för arbetslösa som vill hjälpa till i sjukvården. Höjda löner för vårdarbetare.
  • Förstatliga all sjukvård och omsorg, materialförsörjning, apotek och avskaffa den offentliga upphandlingen. Inordna alla resurser i en nationell vårdplan för att bekämpa viruset.
  • Upprätta arbetarkommittéer inom industrierna och i vården för att samordna vad som behöver produceras och var.
  • Ställ om industrin enligt en nationell plan för produktion av skyddsutrustning och medicinsk utrustning. Nationalisera de företag som saboterar detta arbete.

Håller du med? Klicka här för ett förslag på uttalande som du kan ta på din arbetsplats.

Valdar Malmsten

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,132FansGilla
2,488FöljareFölj
1,271FöljareFölj
2,021FöljareFölj
741PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna