Pripps-arbetare kräver förstatligande för att rädda jobben

[Artikel återpublicerad från vårt arkiv.]

 – Pripps måste förstatligas. Det handlar om att rädda kvar en näring i Sverige.

Det säger Terje Anderton, som är vice huvudskyddsombud vid Pripps i Göteborg.

I våras beslutades att den tidigare statliga bryggeriverksamheten ska läggas ned i Göteborg efter 173 år. Den danska öljätten Carlsberg, som nu äger Pripps och Falken i Sverige, anser sig bara behöva två bryggerier. I tre månader hölls de 2200 anställda vid de tre bryggerierna i Sverige (Göteborg, Falkenberg och Bromma) på halster. Till slut kom beskedet att det är i Göteborg som yxan kommer att vina. Men Terje tror inte att det kommer att stanna vid detta:

– Det är bara en tidsfråga innan både Falkenberg och Bromma försvinner. Carlsberg kommer inte att finnas kvar i Sverige länge. De har stora bryggerier i Norge, Finland och Danmark som täcker deras behov. Och hur länge klarar sig småbryggerierna om de kan göra så här mot Pripps?

Fler jobb i fara

När produktionen läggs ned försvinner 146 av 440 jobb vid fabriken i Göteborg. Till detta kommer många extraanställda. Att det inte blir fler beror på att lager och distribution behålls… än så länge. Terje tror inte att Carlsberg kommer att behålla ett lager någon längre tid när väl bryggeriverksamheten har lagts ned. Även säljanläggningarnas framtid är osäker. Därför är resterande jobb i fara.

– Det finns ingen rim och reson i detta, fortsätter Terje. Regeringens mening är att arbetslösheten ska minska. Ändå tillåter man utländska företag att lägga ned produktion trots att det inte behövs.

– Den första tanken här var att driva det arbetarägt. Det hade fungerat om staten hade gått in med kapital. Även ett förstatligande av Pripps hade kunnat rädda jobben och det hade räddat kvar bryggerinäringen i Sverige.

Det skäl som Carlberg gett till nedläggningen är att ölförsäljningen i Sverige minskat med 15%, eller 90 miljoner liter, sedan 1994. (Carlsberg Sverige brygger årligen 270 miljoner liter varav 60 miljoner liter i Göteborg.) Ett viktigt skäl till detta är den stora privatimporten av öl. Även detta är Terje kritisk emot:

Sverige och EU

– Sverige har fört en vek politik i förhållande till EU, i allt utom alkoholpolitiken. De svenska ölpriserna hålls uppe samtidigt som det går att köpa massor med billig öl utomlands. Bryggerierna blir lidande av denna privatimport, vilket skapar arbetslöshet. Ska vi vara med i EU så ska vi följa EU även på detta område.

Sedan juni har Terje och andra som är fackligt aktiva jobbat så gott de kan för att ta hand om och hjälpa de som får gå. En grupp Prippsarbetare deltog i demonstrationen mot EU den 15 juni där kravet på förstatligande restes (se bilden).

Lamt agerande

Det har också kommit protester från krögare i Göteborg i form av ett protestbrev. Flera restauranger, bland andra Sjömagasinet, har även sagt upp avtalet med Pripps. Det har också kommit stöduttalanden från olika lokala fack. Arbetarrörelsens ledning har dock agerat mycket lamt.

– Klubbordförande har pratat med Göran Johansson (Göteborgs socialdemokratiska kommunstyrelseordförande, min anm./MO), men det ledde inte till något, säger Terje vidare. Livsmedelsarbetarförbundet har heller inte agerat förutom i de centrala förhandlingarna där man blev totalt överkörda. Och det har knappt stått något i förbundets tidning Mål och Medel.

– Facket står still och jobbar inte framåt, menar Terje. Tidigare strömmade pengarna in utan att löntagarna behövde kämpa. Den trenden har det sedan varit svårt att bryta, trots att företagen dikterat villkoren sedan början av nittiotalet.

Intervju av Martin Oscarsson

Kommentar:

Vi vill på alla sätt visa vårt stöd till fackklubben som tyvärr har fått arbeta mot en nedläggning nästan på egen hand.

Förstatligandekravet visar också vägen framåt för andra nedläggningshotade företag och branscher. Trygga jobb och en stabil ekonomisk utveckling är inte möjligt så länge det privata kapitalets styr över de stora företagen. Pripps är bara ett i raden av företag som läggs ned eller flyttar ut.

Än värre kommer det att bli när lågkonjunkturen börjar slå på allvar.

I det läget kommer alltfler att kräva att samhället ska gå in och ta över. Men också att de anställda ska ha ett avgörande inflytande över dessa företag, vilket även tagits upp av fackklubben på Pripps i form av en diskussion om arbetarägande. Eller som det står i det ännu så länge gällande Socialdemokratiska partiprogrammet:

”I de fall det är nödvändigt för att ta tillvara viktiga gemensamma intressen överförs i samhällets ägo eller under samhällets kontroll naturtillgångar, kreditinstitut eller enskilda företag.”

12 nov 2001

Martin Oscarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,129FansGilla
2,520FöljareFölj
1,287FöljareFölj
2,021FöljareFölj
749PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna